Pellegrini vytiahol eso z rukáva. Použil nezvyčajný paragraf, ktorý obmedzí rozpravu, prezidentka to kritizuje

11.1.2024 17:00 , Aktualizované: 12.1.2024 12:07

V piatok 12. januára rokujú poslanci od 9.00 h o kompetenčnom zákone, v ktorom je obsiahnutý vznik nového ministerstva. Predseda parlamentu Peter Pellegrini využil paragraf 35, ktorý obmedzí rozpravu v národnej rade na 12 hodín. Prečítajte si, koľko času budú mať na rozpravu jednotlivé poslanecké kluby.

Peter Pellegrini
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Špeciálny paragraf

Paragraf 35, ktorý sa roky nepoužíval, prišiel opäť na scénu. Doteraz bol použitý iba dvakrát, a to v roku 2005 a 2011.

O čo ide?

Schváleniu štátneho rozpočtu predchádzala obštrukcia opozície. Len jeden pozmeňujúci návrh čítal poslanec päť až sedem hodín. Podobnou obštrukciou sa vyhrážala opozícia aj pri prelomení veta prezidentky. Vedenie parlamentu sa preto rozhodlo, že použitím paragrafu naťahovaniu rozpravy predíde.

Pre poslancov to znamená, že sa o kompetenčnom zákone bude rokovať len maximálne 12 hodín. Každý z poslaneckých klubov bude mať určitý obmedzený čas na to, koľko môže hovoriť v parlamente. Koalícia svoj čas využiť neplánuje. Rozprava bude preto trvať maximálne necelých šesť hodín. V jednoduchosti povedané, nebude sa môcť rokovať do neskorých hodín.

Celkový čas: 12 hodín

SMER-SD (42 poslancov): 3h 21 min 36 s

PS (32 poslancov): 2h 33 min 36

HLAS (27 poslancov): 2h 9 min 36 s

SLOVENSKO (16 poslancov): 1h 16 min 48 s

KDH (12 poslancov): 57 min 36 s

SaS (11 poslancov): 52 min 48 s

SNS (10 poslancov): 48 min

Rokovanie o kompetenčnom zákone

Parlament už od pondelka 8. januára rokuje o návrhu vlády, aby sa o novele Trestného zákona rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní. Novela predpokladá zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, zaviesť má aj viaceré zmeny v trestných sadzbách.

O kompetenčnom zákone, ktorý do parlamentu vrátila prezidentka, sa rokuje v piatok od 9:00 h. Koalícia na druhý pokus prelomila v stredu večer opozičnú obštrukciu pri hlasovaní o voľbe predsedu štátnej volebnej komisie. V rokovacej sále bolo 77 koaličných poslancov.

Pozrite si reportáž o kompetenčnom zákone:

Prezidentkina kritika

Prezidentka Zuzana Čaputová parlament kritizuje, že obmedzí debatu ku kompetenčnému zákonu len na dvanásť hodín. "Nie som fanúšikom okresávania limitu diskusie o dôležitých legislatívnych veciach," uviedla hlava štátu.

Dodala, že svoje dôvody vetovania kompetenčného zákona vysvetlila v samotnom vete. "Vidím tam viaceré kolízie s Ústavou a dúfam, že poslanci budú mať dostatočný časový priestor, aj nad rámec tých dvanástich hodín, aby sa s dôvodmi oboznámili a podľa toho aj rozhodli," povedala.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok