Prelomenie veta prezidentky sa komplikuje. Šipoš o ňom prerušil výbor, koalícia sa vzbúrila (+video)

10.1.2024 14:50 , Aktualizované: 10.1.2024 18:16

Výbor NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj riešil kompetenčný zákon, ktorý vetovala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Predsedajúci Michal Šipoš (Slovensko) ho prerušil a vyžiadal si správu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Chce vedieť, koľko bude stáť vznik nového ministerstva športu a cestovného ruchu.

Gestorský výbor
Foto: ta3/Diana Štrusová

Rokovanie o kompetenčnom zákone

O kompetenčnom zákone, ktorý do parlamentu vrátila prezidentka, sa začne rokovať v piatok od 9:00 h. Koalícia na druhý pokus prelomila v stredu večer opozičnú obštrukciu pri hlasovaní o voľbe predsedu štátnej volebnej komisie. V rokovacej sále bolo 77 koaličných poslancov.

Výbor zasadne znovu

Zákon chce koalícia v stredu o 17:00 h aj tak zaradiť do programu schôdze, nateraz však o ňom nezačne rokovať a hlasovať, keďže neprešiel gestorským výborom. Ten by mal znovu zasadnúť vo štvrtok 11. januára.

"Šipoš zablokoval nielen výbor, ale aj celú kanceláriu prezidentky," reagoval Jaroslav Baška (Smer-SD) za koalíciu. Dodal, že minimálne tretina poslancov tohto výboru zvolá rokovanie na zajtra.

Roman Malatinec (Hlas-SD) hovorí, že nerozumie Šipošovmu konaniu, respektíve rozumie jeho politickému konaniu. Myslí si, že toto konanie môže zabrzdiť zákon ako taký.

Mal na to právo

Šipoš povedal, že mal podľa rokovacieho poriadku právo prerušiť výbor a chce si počkať na správu rozpočtovej rady. Po prerušení výboru došlo k hádke.

Koalícia vôbec neberie vážne obštrukciu opozície. Nebude brať do úvahy gestorský výbor, majú v pláne prerokovať kompetenčný zákon. Oznámil to predseda parlamentu v pléne.

Pozrite si výmenu názorov po skončení rokovania výboru.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok