Parlament rokoval už tretí deň. KDH podalo návrh na odvolanie Blahu, Valášek kritizoval Blanára

10.1.2024 09:36 , Aktualizované: 11.1.2024 09:14

Poslanci Národnej rady SR aj v stredu pokračovali v 6. schôdzi diskusiou k návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona.

Prvé vystúpenie

Ako prvá v stredu vystúpila poslankyňa Tina Gažovičová (Progresívne Slovensko). Zdôraznila, že neexistujú podmienky na to, aby sa teraz narýchlo zrušila celá inštitúcia - teda Úrad špeciálnej prokuratúry.

"Som presvedčená, že predložili návrh do skráteného legislatívneho konania, aby obmedzili diskusiu a akúkoľvek kritiku, lebo vedeli, že tento návrh nebude populárny. Nikomu ani z ich voličov nepomôže, nezlepší kvalitu života pre nejakú významnú skupinu ľudí," vyhlásila s tým, že vládna koalícia chcela novelu presadiť z pozície moci.

Kompetenčný zákon

Poslanci pred sebou stále tlačia aj kompetenčný zákon. Minulý týždeň ho vetovala prezidentka Zuzana Čaputová. Grémium by malo v stredu rozhodnúť o tom, kedy ho Národná rada zaradí do programu.

Vláda odsúhlasila posilnenie spolupráce medzi Európskou úniou a Thajskom

Vláda SR v stredu súhlasila s uzatvorením rámcovej dohody o ich komplexnom partnerstve a spolupráci medzi Európskou úniou a Thajskom. Uzatvorenie dohody ešte musí odobriť parlament a ratifikovať prezidentka SR.

"Cieľom dohody je posilniť spoluprácu medzi zmluvnými stranami v širokom spektre politických oblastí," priblížil rezort diplomacie v predkladacej správe. Ide napríklad o oblasť ľudských práv, boja proti terorizmu či korupcii, tému životného prostredia či energetiky. Tiež o oblasť dopravy, vedy a techniky, zamestnanosti a sociálnych vecí, vzdelávania a poľnohospodárstva.

Pozrite si živé vstupy z parlamentu:

KDH podali návrh na Blahovo odvolanie

Poslanci Národnej rady SR za KDH podali návrh na odvolanie Ľuboša Blahu (Smer-SD) z postu podpredsedu parlamentu. Odovzdali 37 podpisov od poslancov opozície. Na stredajšej tlačovej konferencii o tom informoval šéf KDH Milan Majerský.

Opozícia dúfa, že tentokrát by sa mohla v parlamente otvoriť diskusia vzhľadom na to, že vo veci obrazu v kancelárii Blahu sa začalo trestné stíhanie. Mimoriadnu schôdzu by mali zvolať do siedmich dní.

Che Guevara namiesto Čaputovej

KDH chce Blahu už po druhýkrát odvolávať z funkcie v reakcii na video, v ktorom Blaha odstránil vo svojej kancelárii vlajku Európskej únie a portrét prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorý nahradil portrétom komunistického predstaviteľa Che Guevaru. Polícia vo veci začala trestné stíhanie.

Majerský pripomenul, že podpora nedemokratických režimov je problémom pre celú demokratickú spoločnosť. "To, čo urobil, nemá nič spoločné so slušnosťou, úctou, ale ani poriadkom NR SR, ale aj parlamentarizmu, ako ho poznáme," povedal.

KDH už chcelo odvolávať Blahu v novembri minulého roka. Poslanci však neschválili program mimoriadnej schôdze o jeho odvolávaní. Kresťanskí demokrati následne žiadali, aby sa Blaha za svoje kroky ospravedlnil.

PS kritizuje Blanára

Poslanec Národnej rady SR a podpredseda Progresívneho Slovenska (PS) Tomáš Valášek iniciuje zvolanie mimoriadneho zahraničného výboru. Kritizuje šéfa slovenskej diplomacie Juraja Blanára (Smer-SD), že sa Slovensko nepridalo k vyhláseniu 48 krajín, ktoré odsúdili presun zbraní medzi Ruskom a Severnou Kóreou. Mal by podľa neho za svoje správanie zodpovedať.

"Naša vláda je v absurdnej situácii, že odmieta vojenskú pomoc obeti agresie Ukrajine, ale v podstate svojím mlčaním schvaľuje vojenskú pomoc totalitnej Severnej Kórey vojskám ruského agresora," skonštatoval. Ide podľa neho o veľmi zlý krok pre slovenskú bezpečnosť, ale aj o medzinárodnú hanbu.

Argument, že list nepodpísal, lebo nevidel dostatočné dôkazy, podľa neho neobstojí. "Ako potom vysvetľuje postoj tých 48 signatárov vrátane krajín, ako Nemecko, Francúzsko či Veľká Británia? Že sú nesvojprávni alebo že nečítajú, čo podpisujú?" skonštatoval.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok