Ulovil vlka a nechal si jeho lebku. Šéf TANAP-u odstúpil. Už predtým ho na to vyzvali Taraba aj opozícia

11.1.2024 11:13 , Aktualizované: 11.1.2024 19:25

Dočasný šéf Tatranského národného parku (TANAP) Peter Olexa odstúpil. Odporučil mu to Tomáš Taraba po zisteniach o jeho pytliackej minulosti. Poslanec Rudolf Huliak potvrdil, že ho o to Taraba požiadal. Progresívne Slovensko spoločne s Demokratmi žiadali jeho odstúpenie, keďže bol v minulosti usvedčený za pytliactvo.

Olexa do úradu nastúpil 10. novembra 2023 a vystriedal Pavla Majka, ktorý bol na čele od marca 2007.

Rezort ho bráni

"Peter Olexa považuje celý medializovaný prípad iba za súčasť politického boja, ktorého sa nemieni zúčastňovať. Riaditeľ TANAP-u preto požiadal o svoje uvoľnenie z funkcie," priblížil envirorezort.

Podotkol, že Olexa pri výberovom konaní do funkcie predložil aktuálny výpis z registra trestov, ktorý neobsahoval žiaden záznam, čím splnil podmienku bezúhonnosti. "Ak bol Olexa v minulosti uznaný vinným z prečinu pytliactva, informácia o tom sa môže nachádzať iba v odpise registra trestov, ktorým však MŽP nedisponuje, ani nemôže disponovať," ozrejmilo MŽP s tým, že odpisy z registra trestov si môžu vyžiadať na účely trestného konania iba orgány činné v trestnom konaní, prokuratúra a súdy.

Ministerstvo zároveň dodalo, že vyhlási na pozície riaditeľov správ TANAP-u a Národného parku Nízke Tatry riadne výberové konanie, do ktorého sa môže prihlásiť každý záujemca podľa zverejnených kritérií. "O konkrétnom termíne vyhlásenia výberového konania budeme informovať na webovej stránke ministerstva," uviedlo.

Olexa je právoplatne odsúdený za pytliactvo chráneného vlka dravého.

Odstúpenie Olexu

Tamara Stohlová zaujala stanovisko k súčasnému dianiu: "Náš tlak mal opäť zmysel. Minister Taraba riaditeľa TANAP-u Olexu požiadal o odstúpenie. Hoci koalícia tvrdí, že ide o zlyhanie jednotlivca, z vyhlásení je jasné, že ohľadom ďalších nominácií budú opatrnejší. To je jednoznačne dobrá správa pre prírodu na Slovensku. Je to tiež dôkaz, že pri výberových konaniach potrebujeme transparentnosť zvyšovať, nie naopak, ako sa to deje pod vedením Tarabu."

Podľa poslanca Alojza Hlinu (SaS) by bolo zotrvanie Olexu "vo vedení TANAP-u pre nás absolútne neospravedlniteľné a neprijateľné."

Vedel o tom Kuffa?

Dodala, že otázkou je, či o pytliactve vedel štátny tajomník Filip Kuffa. Ten mal nomináciu Olexu ohlasovať a je aj jeho dobrým známym. Takéto pochybenie by mal byť podľa Stohlovej diskvalifikačným aj pre Kuffu.

Minister mu odporúčal rezignáciu

Šéf TANAP-u nechcel byť súčasťou politického boja, preto rezignoval. Už predtým mu to odporučil minister životného prostredia Tomáš Taraba. Olexa je podľa neho odborník, mal dobrú víziu pre národný park a stál za ním.

"Ministerstvo nemá odkiaľ vedieť, že niekto pred 14 rokmi zastrelil vlka. Zo zákona môžeme pozerať iba na výpis registra trestov, ktorý ten pán má čistý. Z pohľadu zákona je bezúhonný, aj keď zastrelil vlka," poznamenal Taraba vo videu na sociálnej sieti.

Lov na rysa aj kamzíka

Občianske združenie My sme les vyzvalo Tarabu a Kuffu, aby vyvodili osobnú zodpovednosť za škodlivé nominácie vo svojom rezorte a z úradu odstúpili.

V správe, ktorú za iniciatívu doručil redakcii ta3 Ondrej Kameniar, dodávajú, že podľa Michala Kiču (Demokrati) boli u Olexu domovej prehliadke nájdené aj pozostatky uloveného rysa a kamzíka. Štátny tajomník Filip Kuffa musel byť o týchto skutočnostiach a názoroch riaditeľa TANAP-u podľa Kameniara oboznámený, vzhľadom na to, že sa už dlho poznali.

"Podobných katastrofálnych nominácií v rezorte je však už také veľké množstvo, že kumulatívne ohrozujú základné fungovanie celého rezortu, nehovoriac o zvyšovaní pravdepodobnosti sankcií zo strany Európskej únie," dodal Kameniar.

Pozrite si reportáž, ktorá vznikla predtým, ako Olexa odstúpil.

Usvedčený za pytliactvo

Olexa bol podľa našich informácií v ochranárskych kruhoch neznámy človek. Opozičné Progresívne Slovensko informovalo ta3, že Olexa bol v minulosti usvedčený za pytliactvo. Vyzvali ho na odstúpenie z funkcie. Denník N zakrátko informoval, že podľa poslanca Rudolfa Huliaka minister životného prostredia Tomáš Taraba požiadal Olexu, aby z funkcie odstúpil.

Lebka ako dekorácia

"Nielenže usmrtil chráneného živočícha, vlka dravého, ale nechal si aj jeho lebku. Aby si ju doma vystavil. Takéto konanie je v absolútnom rozpore s ochranou prírody, ktorú má v TANAP-e zabezpečovať a výsmechom verejnosti, ktorá si vzácnu tatranskú prírodu cení," napísala Stohlová s tým, že už pri menovaní Olexu rezonovali výhrady voči jeho biznisu v lesníctve a poľovníctve.

Tarabov človek

Minister Tomáš Taraba ho v tom čase označil za "správneho chlapa na správnom mieste", jeho vzťah k ochrane prírody dokladoval výsadbou stromčekov vo Vysokých Tatrách, pripomenula Stohlová.

Nulová kvalifikácia

Europoslanec a ekológ Michal Wiezik poukázal, že riaditeľ TANAP-u má na vykonávanie tohto postu nulovú kvalifikáciu. "Je nemysliteľné, aby človek, ktorý bol schopný pytliačiť na vlka, teraz tvoril víziu nášho najvýznamnejšieho národného parku. Aká bude tá vízia, riaditeľská poľovačka v Tichej doline?" spýtal sa Wiezik.

Pod menom Peter Olexa vystupuje viacero firiem, na základe našich informácií sme dokázali spojiť dočasne povereného riaditeľa TANAP-u so spoločnosťou Leslov, ktorá má dvojtisícový dlh na daniach. Firma poskytuje služby v lesníctve a poľovníctve.

Vo archívnej reportáži nižšie si môžete pozrieť, ako by sa mal TANAP stať ekonomicky sebestačným.

Bojovník v úrade

Olexa je zápasník bojového umenia Muay Thai. Absolvoval Technickú univerzitu vo Zvolene, odbor poľovníctvo. Na sociálnej sieti v minulosti zdieľal aj ruské propagandistické video, ktoré nieslo správu zastavenia sankcií voči Rusku. Diplomovú prácu písal na tému pobytové znaky vlka a medveďa.

Ďalšie odvolávanie

Podľa informácii Denníka N Taraba vo štvrtok odvolal riaditeľa Správy Národného parku Nízke Tatry Mareka Kuchtu.

Kuchta viedol park od jesene 2022 po výhre vo verejnom výberovom konaní. Pôsobil tiež v občianskom združení My sme les.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok