Rokovanie parlamentu pokračovalo. SaS kritizovala kompetenčný zákon, Marcinková mala výhrady voči SNS

11.1.2024 09:12 , Aktualizované: 11.1.2024 20:02

Poslanci Národnej rady SR ukončili 15. rokovací deň 6. schôdze Národnej rady SR. Dňu opäť dominovala diskusia o návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona. Prihlásených je ešte viacero poslancov.

V piatok 12. januára ráno by mali zákonodarcovia začať diskusiu o novele tzv. kompetenčného zákona, ktorý vetovala prezidentka Zuzana Čaputová. Trvať by mala 12 hodín. Návrh, ktorý hovorí aj o zriadení nového ministerstva cestovného ruchu a športu, prezidentka vetovala s viacerými výhradami k jeho ustanoveniam aj k legislatívnemu procesu.

Vo štvrtok čakala poslancov aj tradičná hodina otázok. Najbližšie hlasovanie bude až budúci týždeň v utorok. Dovtedy sa v NR SR hlasovať nebude.

Pozrite si prvý živý vstup redaktorky Diany Štrusovej:

Diskusia k novele Trestného zákona

Poslanci Národnej rady SR začali štvrtkové rokovanie dokončením debaty k návrhu na voľbu predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Počas štvrtka by sa mali poslanci venovať už len diskusii k návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona, o ktorom debatujú už od pondelka. V rozprave vystupujú v drvivej väčšine opoziční poslanci. Vo štvrtok čaká poslancov aj tradičná hodina otázok.

Pozrite si druhý živý vstup redaktorky Diany Štrusovej:

Susko odmieta argumenty opozície

Poslanci Národnej rady SR sa vrátili k prerušenej diskusii o návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona. Prihlásených je písomne ešte zhruba 30 rečníkov.

Diskusii doteraz dominovali vystúpenia opozičných poslancov. Kritizovali spôsob prijímania novely. Apelujú na riadnu diskusiu a predloženie novely do medzirezortného pripomienkového konania.

Opozícia nepovažuje podmienky na skrátené legislatívne konanie za splnené.

Upozorňuje aj na riziká znižovania trestných sadzieb pri majetkovej trestnej činnosti či na hrozbu straty eurofondov. Odmieta aj zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry.

Z koalície vystúpil minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). Odmieta argumenty opozície. Znižovanie trestných sadzieb má podľa neho posilniť možnosti ukladania alternatívnych trestov. Rovnako odmietol tvrdenia, že po novelizácii nebude za korupčné a majetkové trestné činy hroziť páchateľom trest odňatia slobody. Táto možnosť sudcom podľa neho ostane. Trvá aj na dôvodnosti skráteného legislatívneho konania.

Pozrite si tretí živý vstup redaktorky Diany Štrusovej:

SNS sa podľa Marcinkovej snaží pretlačiť svojich ľudí na nové ministerstvo

Opozičná SaS kritizuje obmedzenie diskusie k novele kompetenčného zákona, ktorá sa má začať v pléne Národnej rady SR v piatok a trvať má 12 hodín. Podpredseda strany Branislav Gröhling podčiarkol, že prezidentka Zuzana Čaputová novelu vrátila aj s pripomienkami a vládna koalícia by mala riadne vysvetliť, prečo pripomienky neberie do úvahy.

Vladimíra Marcinková (SaS) za postupom koalície vidí snahu presadiť zákon čo najskôr, aby SNS mohla v novom rezorte uplatniť svojich ľudí. Vláda by mala podľa nej vysvetliť aj financovanie nového ministerstva cestovného ruchu a športu, keďže v štáte chýbajú peniaze aj na riešenia podstatnejších problémov.

Odmietla pritom, že by aktuálna rozsiahla diskusia k novele Trestného zákona mala byť obštrukciou opozície. "My sa tu snažíme nahrádzať medzirezortné pripomienkové konanie," uviedla s tým, že opozícia sa snaží od dotknutých orgánov a odborníkov zbierať informácie a pripomienky, ktoré v pléne prezentuje. Upozornila, že novelizáciou sa mení celá trestná politika a koalícia neodpovedá na závažné otázky.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok