Netanjahu chce ministrov z vojnového kabinetu poslať na detektor lži. Detaily z rokovaní vlády sa dostávajú až príliš často do médií, povedal

7.1.2024 18:14

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu chce svojich kolegov z vojnového kabinetu testom na detektore lži. Podľa premiéra sa do médií dostávajú informácie zo zasadnutí kabinetu vrátane, informácií o národnej bezpečnosti, informoval o tom denník The Times of Israel (ToI).

Benjamin Netanjahu
Foto: TASR/AP

Únik informácií

"Máme epidémiu únikov informácií a ja v nej nechcem pokračovať. Preto som nariadil presadenie zákona, podľa ktorého každý, kto sa zúčastňuje na zasadnutiach vlády a diskutuje o bezpečnosti, vrátane politických a odborných kruhov, bude podrobený testu na detektore lži," povedal Netanjahu na zasadnutí vlády podľa 12. kanála.

Priebeh rokovania

Premiérovo vyhlásenie je podľa ToI reakciou na nedávne správy médií o priebehu rokovaní kabinetu o možnom povojnovom usporiadaní regiónu a pásma Gazy, kde izraelská armáda už tri mesiace bojuje proti palestínskemu hnutiu Hamas. Štvrtkové zasadnutie vlády sa skončilo búrlivou a hlasnou hádkou a vzájomným obviňovaním medzi členmi kabinetu a najvyšším vedením armády, uvádza ToI.

Konflikt na východe

Hnutie Hamas preniklo na izraelské územie 7. októbra, pričom zabilo 1 200 ľudí a vyše 200 unieslo do pásma Gazy. Podľa tamojších úradov zahynulo pri izraelskej odvete v pásme Gazy ovládanom Hamasom viac ako 22 000 Palestínčanov. Izrael v sobotu oznámil, že ukončil likvidáciu vojenských štruktúr Hamasu v severnej časti pásma Gazy, ale má v úmysle pokračovať v kampani proti tomuto hnutiu.

V snahe upokojiť situáciu cestujú v týchto dňoch po Blízkom východe ministri zahraničných vecí USA a Nemecka Antony Blinken a Annalena Baerbocková.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok