Spoločnosť Google má konkurenciu. Inteligentný vyhľadávač Perplexity poháňaný umelou inteligenciou by mohol byť úspešný

7.1.2024 05:00

Kalifornská spoločnosť Perplexity AI vyvinula vyhľadávací nástroj skrížený s chatbotom poháňaným umelou inteligenciou. Hoci má spoločnosť len 38 zamestnancov, už teraz sa o nej hovorí ako o konkurencii spoločnosti Google. Hodnota začínajúceho podniku bola stanovená na 520 miliónov dolárov, uvádza agentúra Reuters.

Google sprístupnil verejnosti AI chatbota Bard, chce konkurovať Microsoftu
Foto: TASR/AP

Umelá inteligencia

Nástroje umelej inteligencie zaznamenali v minulom a predminulom roku prudký rozvoj. Nie je teda prekvapením, že nástroj Perplexity AI bol dlho v tieni iných chatbotov a súvisiacich robotických pomôcok. Čas však ukázal, že ide o službu, ktorá má ambície postaviť sa vedľa tých najlepších.

Má Perplexity AI budúcnosť?

Používatelia Perplexity AI ho najčastejšie porovnávajú s najznámejším chatbotom ChatGPT, za ktorým stojí OpenAI. K tomuto nástroju má skutočne blízko. Na rozdiel od ChatGPT má však jedno výrazné pozitívum.

Ako Perplexity AI funguje?

Keď človek položí službe Perplexity AI otázku, najmä kontroverznú, nástroj mu na ňu odpovie, ale uvedie aj zoznam médií a iných internetových zdrojov, z ktorých čerpal. Používateľ si potom môže overiť, či chatbot hovorí pravdu. Samotná odpoveď služby však žiadateľovi zvyčajne stačí, a následné odkazy tak Perplexity AI uvádza skôr na podporu dôveryhodnosti.

Nejde teda o klasického chatbota, ale o kríženca s internetovým vyhľadávačom. Práve preto sa o Perplexity hovorí ako o konkurentovi spoločnosti Google.

Kto Perplexity AI používa?

Perplexity AI má totiž len 38 zamestnancov a do prevádzky bola uvedená na prelome rokov 2022 a 2023, pričom v decembri ju používalo 45 miliónov ľudí.

Naposledy sa spoločnosti podarilo získať od podporovateľov 73,6 milióna dolárovň a jej hodnota na súkromnom trhu sa teraz odhaduje na 520 miliónov dolárov, uviedla agentúra Reuters.

Kto je podporovateľom?

Medzi investormi Perplexity sú aj ďalší vplyvní hráči v oblasti umelej inteligencie. Napríklad spoločnosť NVIDIA, ktorá vďaka rozvoju umelej inteligencie za rok na burze vzrástla o neuveriteľných 230 percent. Okrem toho vyhľadávací chatbot financuje aj Jeff Bezos, ktorého Amazon sa tiež veľmi zaujíma o AI.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok