FOTO/VIDEO: Svet postupne privítal Nový rok. Po Austrálii a Taiwane oslavovali Dubaj a Grécko

31.12.2023 11:25 , Aktualizované: 1.1.2024 01:04

Viaceré časti sveta vstúpili do nového roku 2024. Vzhľadom na časový posun ho ako prví o 11:00 SEČ privítali obyvatelia atolu Kiritimati, známeho aj ako Vianočný ostrov, ktorý je súčasťou tichomorského štátu Kiribati, ktorý tvorí tri desiatky ostrovov a atolov. Nasledovali Nový Zéland, Austrália, Taiwan či Spojené arabské emiráty.

Emirates_New_Year_s_Eve948074.jpg
Foto: AP Photo

Kiribati

Na Kiritimati žije asi 5000 ľudí a je prvým obývaným ostrovom, ktorý pravidelne vstupuje ako prvý do nového roku, napísal server The Canberra Times, podľa ktorého tamojšie úrady tento rok žiadne veľké oslavy neprichystali. Stanica Deutsche Welle poznamenala, že tamojší obyvatelia obvykle oslavujú zmenu roka pečeným prasaťom a ďalšími tradičnými pokrmami, ktoré zapíjajú kokosovou šťavou.

Iné časti Pacifiku sa chystajú uvítať rok 2024 okrem iného ohňostrojmi. Celé súostrovie sa tiahne cez tri časové pásma a striedanie starého a nového roka sa teda na Kiribati skončí o 14:00 h SEČ.

Nový Zéland

Auckland je prvým veľkým mestom na svete, ktoré privítalo Nový rok. Stalo sa tak o 12:00 nášho času.

Ako jedno z prvých veľkých miest sveta vstúpil do nového roku novozélandský Auckland, kde sa dátum zmenil o 12:00 SEČ a tamojšia veža Sky Tower rozžiarila ohňostroj.

Pozrite si, ako privítal Nový rok Nový Zéland.

Sydney

Pozornosť sa potom obrátila na austrálske Sydney, ktoré vítalo nový rok dve hodiny po Novom Zélande slávnosťami vo svojom ikonickom prístave. Panorámu mesta pri moste Harbour Bridge a budovy opery rozžiaril netrpezlivo očakávaný ohňostroj.

Podľa stanice BBC sa tam davy zhromažďovali už od rána v nádeji, že nájdu dobré miesto na pozeranie šou, ktorej plánovanie zabralo 15 mesiacov a trvala nakoniec celých 12 minút.

Pozrite si vítanie roka 2024 v Sydney.

Taiwan

Nový rok oslávili už aj v Taiwane. Začiatok Nového roka na taiwanskej dominantnej budove Taipei privíta 16-tisíc ohňostrojov. Tohtoročnou témou je Farebný svet, nakoľko cieľom tejto extravagancie je ukázať rozmanitú kultúru a krásu Taiwanu prostredníctvom žiarivo farebných výbuchov. 

Pozrite si zábery ohňostrojov:

Dubaj

Pomyselná čiara, ktorá nás delí od nového roku, sa k nám pomaly blíži. Svetlá mrakodrapov sa ožiarili tradične veľkolepým novoročným ohňostrojom. Obrazom sme sa dostali do mesta Ras al-Chajmá v emiráte s rovnakým menom.

Mesto sa znova chystá vstúpiť do histórie tým, že sa pokúsi prekonať dva Guinessove svetové rekordy. Tentoraz to bude prezentáciou nových choreografií a technológií, ktoré sa ešte nikde neobjavili. 

Grécko

Na námestí Syntagma sa už zhromaždili zábavychtivé davy. Tešia sa na noc plnú temperamentných osláv. Pripravení sú miestni dídžeji, občerstvenie a zábavné programy pod holým nebom. Teploty sú príjemné, vhodné na zábavu pod holým nebom. Najnižšia teplota neklesne pod 9 stupňov. Aténske novoročné oslavy riadi primátor metropoly. Pokračovať budú až do rána.

Kto zakončí oslavy?

Ako jedna z posledných vstúpi do nového roka Americká Samoa, ktorá tak urobí v pondelok v čase, keď bude na Slovensku už 12.00 hod. Americká Samoa sa pritom nachádza len asi 200 kilometrov východne od Samoy, ktorá nový rok oslavuje ako jedna z prvých.

Na oslavy a vítanie nového roku však vrhajú tieň vojny medzi Ruskom a Ukrajinou aj Izraelom a radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy, ktoré zvýšili napätie v rôznych častiach sveta, poznamenala agentúra AP.

Ako je na tom Európa?

Francúzsko nasadí v čase silvestrovských osláv na celom svojom území vyše 90-tisíc policajtov a vojakov. Minister vnútra Gérald Darmanin opatrenia zdôvodnil vysokou hrozbou teroristických útokov, čiastočne spôsobenou situáciou v Izraeli a v Palestíne. Tá vyvolala po celom svete množstvo protestov.

Bezpečnostné opatrenia zvýšia aj úrady v americkom New Yorku, kde sa kvôli vojne Izraela a Hamasu konajú demonštrácie pravidelne. V Pakistane vláda zakázala všetky silvestrovské oslavy v solidarite s Palestínčanmi, upozornila AP.

Stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe medzitým informovala o rušení osláv v niektorých ruských mestách na Ďalekom východe, ktoré tak robia kvôli obetiam v Belgorode, ktorý sa stal v sobotu podľa ruských vyjadrení terčom jedného z doteraz najväčších ostreľovaní z ukrajinskej strany, pri ktorom zahynuli viac ako dve desiatky ľudí.

Ukrajina, ktorá sa už takmer dva roky bráni ruskej vojenskej agresii, čelí ruským vzdušným úderom prakticky denne a hovorca jej letectva Jurij Ihnat podľa serveru Ukrajinska pravda vyzval obyvateľov, aby zabudli na zábavné ohňostroje a počúvali sirény varujúce pred náletmi v krytoch.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok