Netanjahu dokonca prekonal Hitlera, uviedol Erdogan. Turecký prezident kritizoval zlyhanie OSN a EÚ

27.12.2023 16:09

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes opäť kritizoval izraelskú vládu za vojnu v palestínskom pásme Gazy a prirovnal konanie jej vodcu Benjamina Netanjahua k činom nacistického diktátora Adolfa Hitlera.

Necitlivé správanie k civilistom

Informovala o tom agentúra Reuters a turecké médiá. Podľa agentúry Reuters Erdogan prirovnal správanie Izraela voči Palestínčanom v pásme Gazy k tomu, ako nacisti zaobchádzali so Židmi počas druhej svetovej vojny.

Pozrite si archívnu reportáž o vyjadreniach Erdogana:

Ostrá kritika Izraela

"Nie je žiadny rozdiel medzi tým, čo robí izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pásme Gazy, a tým, čo robil Adolf Hitler," povedal dnes Erdogan v Ankare na okraj slávnostného udeľovania vládnych cien za vedu podľa agentúry Anadolu. Erdogan povedal, že Netanjahu „dokonca prekonal Hitlera".

Podľa tureckých médií prezident toto porovnanie vyslovil, keď hovoril o „izraelských koncentračných táboroch na štadiónoch". Reagoval tak zrejme na video, ktoré v utorok zverejnila okrem iného televízia Sky News a na ktorom je vidieť skupinu mužov vyzlečených do spodnej bielizne na štadióne, okolo ktorých sú izraelskí vojaci. Podľa britskej televízie sa zdá, že medzi zadržanými sú aj maloleté osoby.

Zlyhanie inštitúcii

Erdogan dnes podľa tureckých médií hovoril aj o „zlyhaní všetkých inštitúcií" a organizácií vrátane Bezpečnostnej rady OSN a Európskej únie. Povedal, že ich „veľké slová" sa ukázali ako prázdne, pokiaľ ide o Izrael „a jeho zverstvá". Jediný „hlas, ktorý je na strane utláčaných, je hlas moslimských Turkov", povedal tiež Erdogan.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok