Dialóg mocností: Grécko a Turecko obnovili po rokoch sporov rozhovory na vysokej úrovni

16.10.2023 17:44

Námestníci ministrov zahraničných vecí Grécka a Turecka sa v pondelok stretli v Aténach, kde začali viesť - po rokoch vyhrotených vzťahov - rozhovory na vysokej úrovni, zamerané na zblíženie oboch krajín.

Ilustračná snímka
Foto: TASR/Jakub Kotian (ilu)

Na rozhovoroch sa okrem námestníka gréckeho ministra zahraničných vecí Konstantinosa Fragogiannisa a jeho tureckého náprotivku Buraka Akcapara zúčastňujú aj experti z oboch strán. O správe informovala agentúra DPA.

Ekonomické otázky

Cieľom pondelkových rokovaní bolo identifikovať oblasti týkajúce sa ekonomických otázok, v ktorých by tieto dve členské krajiny NATO mohli spolupracovať. Podľa zdrojov z gréckej vlády sa zároveň očakávalo, že obe strany budú hovoriť aj o témach ako cestovný ruch, energetika, životné prostredie či civilná ochrana.

Aj kontroverzné témy

Rozhovory majú pokračovať aj v utorok, pričom sa ďalej majú zamerať na kontroverznejšie témy, ako sú napríklad migrácia či otázky týkajúce sa územných práv týchto krajín v Egejskom mori a vo východnej časti Stredozemného mora. Podľa zdrojov z prostredia gréckej vlády, ktoré cituje tamojší rozhlas, sa na rokovaniach celkovo neočakáva dosiahnutie žiadnych konkrétnych výsledkov.

Snaha o zbližovanie

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa 20. septembra - na okraj Valného zhromaždenia OSN v New Yorku - dohodli, že sa budú snažiť o zbližovanie svojich krajín. Súčasťou toho má byť obnovenie kontaktov na vysokej úrovni a hľadanie nových prístupov k riešeniu ich vzájomných problémov.

Predmetom je aj Cyprus

Grécko a Turecko sa dlhé roky sporia okrem iného o územné nároky v Egejskom mori, o práva na prieskum energetických zdrojov vo východnom Stredomorí, kde si Grécko a Cyprus nárokujú výlučné hospodárske zóny, i o samotný etnicky rozdelený ostrov Cyprus.

DPA približuje, že v prípade pozitívneho vývoja sa predstavitelia vlád oboch krajín na ďalších rozhovoroch stretnú 7. decembra v Solúne.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok