Gašpar je nominovaný na šéfa SIS. Fico nevníma jeho obvinenia ako problém

ta3/TASR/Richard Bolješik
27.12.2023 08:28 , Aktualizované: 27.12.2023 16:14

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar má veľkú šancu stať sa šéfom tajnej služby. Pre premiéra premiéra Roberta Fica je totiž jedným z najhorúcejších kandidátov na šéfa SIS. A to aj napriek tomu, že Tibor Gašpar je obvinený z korupcie.

Rozhodovanie sa premiéra

Fico sa vyjadril, že sa to v ňom "láme" pri rozhodovaní na akú funkciu dosadiť Gašpara. "Na jednej strane je to presne taký človek, akého by som si predstavoval na čele SIS, na druhej strane je to zároveň mimoriadne talentovaný politik, ktorý priniesol niečo, čo tu v politike dávno nebolo, pokoj, profesionalitu i odborné vyjadrovanie," zvýraznil Fico.

Debata s prezidentkou

Z hľadiska ďalšieho postupu preto oznámil, že po schválenej novele kompetenčného zákona, ktorá rieši mandát riaditeľa SIS, bude hovoriť s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

"Ak pani prezidentka obhajovala čurillovcov, ak pani prezidentka nemala problém s Danielom Lipšicom, aby bol špeciálny prokurátor, tak nevidím dôvod, prečo by mala mať problém, že človek, ktorý je obvinený, by nemal byť riaditeľom SIS," povedal Fico.

S prezidentkou si to však chce korektne vykonzultovať. "Nateraz teda platí, že Tibor Gašpar je pre mňa jeden z najhorúcejších kandidátov na túto pozíciu, lebo ho považujem za jedného z najlepšie pripravených ľudí," dodal.

Nesúhlas opozície

Meno Tibor Gašpar sa na poste riaditeľa SIS-ky spomínalo už v novembri. Samotný Gašpar svoju nomináciu vtedy jednoznačne nevylúčil. V relácii ta3 V politike však o nej nechcel špekulovať. Opozícia už vtedy jasne odkázala, že takáto nominácia je neprijateľná.

Opozícia vníma Gašpara ako súčasť bývalej éry Smeru, ktorá v roku 2018 vyvrcholila vraždou novinára Jána Kuciaka. Vtedy musel Gašpar skončiť ako policajný prezident. V súčasnosti čelí obžalobe z účasti v zločineckej skupine.

Hnutie Slovensko

Slovenská informačná služba (SIS) na čele s Tiborom Gašparom by znamenala masívnu manipuláciu vyšetrovaní, vynášanie citlivých informácii mafii a zneužívanie tajnej služby na nezákonné sledovanie opozičných politikov. Opozičné hnutie Slovensko to uviedlo v reakcii na slová premiéra a šéfa Smeru-SD Roberta Fica o tom, že policajný exprezident je pre neho jedným z najvážnejších kandidátov na post riaditeľa SIS.

"Významné branno-bezpečnostné funkcie počas vlády organizovaného zločinu nemôžu obsadiť čestní a odborne zdatní ľudia. Hnutie Slovensko preto neprekvapuje, že Robert Fico chce na post šéfa SIS Tibora Gašpara, ktorý je v súčasnosti obvinený z korupcie a zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny," zdôraznilo hnutie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok