Urobme z Gazy Osvienčim, ​​povedal izraelský politik. Z územia chce kompletne pusté múzeum

Izrael by mal všetkých Palestínčanov z Gazy poslať do utečeneckých táborov v Libanone a územie enklávy by mal porovnať so zemou, aby z neho zostalo len prázdne múzeum ako Osvienčim, ​​šokoval David Azoulai, predseda rady izraelského mesta Metula, informuje o tom CNN.

Israel_Palestinians925270007020.jpg
Foto: TASR/AP

Vyhlásenie múzea

"Terorizmus nikdy nemôže byť odpoveďou na terorizmus," napísalo vo vyhlásení samotné múzeum bývalého koncentračného tábora a výrok komunálneho politika tvrdo odsúdilo. Téme sa venuje aj denník Jerusalem Post.

Gaza by mala byť kompletne vyprázdnená, aby v budúcnosti slúžila iba ako pripomienka "šialenstvo ľudí, ktorí v nej žili," vyhlásil podľa denníka Jerusalem Post Azoulai v rozhovore pre stanicu 103FM. "Po 7. októbri by sme mali smerovať ľudí na pláže, namiesto nabádania na presun na juh. Námorníctvo ich môže preplaviť na pobreží Libanonu, kde je dostatok utečeneckých táborov. Potom by sa malo vytvoriť bezpečnostné pásmo od mora k plotu na hranici Gazy, úplne prázdne, ako pripomienka toho, čo tam raz bolo. Malo by to pripomínať koncentračný tábor v Osvienčime," povedal komunálny politik.

Vyprázdnenie Gazy

"Povedzte teda všetkým v Gaze, nech idú na pláže. Námorné lode by mali teroristov vyložiť v Libanone. Celé Pásmo Gazy by sa malo vyprázdniť a porovnať so zemou, rovnako ako Osvienčim. Nech je z neho múzeum, ktoré bude ukazovať schopnosti Izraela a bude odrádzať kohokoľvek od života v Gaze," pokračoval vo svojom kontroverznom prejave.

Utečenecké tábory

"Čo sa stalo 7. októbra, bol druhý holokaust. Libanon už má utečenecké tábory, tam by mali ísť. Mali by sme nechať Gazu pustú a zničenú, aby slúžila ako múzeum, zachytávajúce šialenstvo ľudí, ktorí v nej žili," doplnil a rozvíjal ďalej svoj nápad.

Azoulai je hlavným predstaviteľom najsevernejšieho izraelského mesta Metula. Obec aj okolitá oblasť musela byť kvôli ostreľovaniu libanonského Hizballáhu evakuovaná.

Izrael by mal podľa neho jednoznačne konať a postaviť sa k situácii v Gaze, inak budú libanonskí teroristi jeho konanie chápať ako slabosť. "Vysídlení ľudia zo severu si zaslúžia vedieť, kedy a ako sa budú môcť vrátiť domov. Nechceme vojnu ani smrť. Avšak neverím, že sa Hizballáh pokojne vzdá," uzavrel.

Zvrátenosť a terorizmus

Proti slovám politika sa vymedzilo osvienčimské múzeum. "Pamiatka obetí z Osvienčimu bola už skôr zneužívaná na rôzne extrémne vyjadrenia. David Azoulai si zrejme želá využívať symbol najväčšieho cintorína na svete ako nejaké zvrátené, nenávistné, pseudoumelecké, symbolické vyjadrenie," uviedla inštitúcia na sociálnej sieti X.

"Volanie po činoch, ktoré narúšajú akékoľvek občianske, vojnové, morálne či ľudské zásady, ktoré môžu vyznievať ako volanie po vražde v podobnom rozsahu ako v Osvienčime, uvrhajú celý poctivý svet tvárou v tvár so šialenstvom, ktorému sa musí čeliť a ktoré musí byť pevne odmietnuté. Dúfame, že izraelské úrady budú na takú hanebnú urážku reagovať, pretože terorizmus nemôže nikdy byť odpoveďou na terorizmus," doplnilo múzeum.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok