Izraelská armáda postúpila do srdca mesta Gaza. Zmocnili sa pevnosti Hamasu

7.11.2023 21:06

Izraelské sily sú "v srdci" mesta Gaza, pevnosti palestínskeho militantného hnutia Hamas. Oznámil to v utorok izraelský minister obrany Joav Galant, informuú agentúry Reuters a AFP.

Izraelské obranné sily (IDF) do "srdca" Gazy prenikli zo severu a z juhu v plnej koordinácii so vzdušnými a námornými silami.

Skaza Hamasu

"Gaza je najväčšia teroristická základňa, aká bola kedy vybudovaná... Ideme zničiť Hamas," povedal Galant na tlačovej konferencii. Dodal, že keď vojna skončí, v pásme Gazy nebude vládnuť Izrael ani Hamas. Všetky ostatné možnosti sú podľa neho otvorené.

Vojna v pásme Gazy vypukla po útoku teroristov z hnutia Hamas na Izrael pred mesiacom, 7. októbra, pri ktorom zavraždili viac než 1 400 ľudí, väčšinou civilistov. Ďalších vyše 240 zavliekli do pásma Gazy ako rukojemníkov.

Každodenné bombardovanie

Izrael po tomto útoku oznámil, že jeho cieľom je zničiť Hamas, ktorý v Gaze vládne od roku 2007. Izraelská armáda reagovala na teroristický útok masívnym bombardovaním i pozemnými útokmi na pásmo Gazy. Podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva ovládaného Hamasom si vyžiadali už viac než 10-tisíc obetí.

Medzinárodné spoločenstvo opakovane vyzýva na dočasné prímerie alebo "prestávku" v bojoch, aby mohla byť poskytnutá pomoc civilistom v pásme Gazy. Galant zopakoval postoj izraelskej vlády, že "bez prepustenia rukojemníkov nebude nijaké humanitárne prímerie".

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok