VIDEO: Na Islande po týždňoch erupcií vybuchla sopka. Láva chrlí z obrovskej trhliny

19.12.2023 01:00 , Aktualizované: 19.12.2023 16:08

Po týždňoch intenzívnych zemetrasení vybuchla na polostrove Reykjanes na juhozápade Islandu sopka. Islandský meteorologický úrad o tom informuje na svojom webe.

V odkaze na živé video nižšie si môžete pozrieť, ako to v oblasti výbuchu vyzerá aktuálne.

Z rybárskeho mestečka Grindavík ešte pred týždňami evakuovali asi 4000 ľudí a zatvorili neďaleké geotermálne kúpele Modrá lagúna. Tie znovu otvorili len v nedeľu 17. decembra.

Erupcia sa začala v pondelok 18. decembra severne od mesta o 22:17 miestneho času (23:17 SEČ), uvádza úrad.

Týždne otrasov zemskej pôdy

Región okolo hlavného mesta Reykjavík od konca októbra zaznamenával zvýšenú aktivitu zemetrasení.

BBC dodáva, že obrázky a videá zverejnené na sociálnych sieťach ukazujú, že láva vytryskla zo sopky len hodinu po zistení zemetrasenia alebo seizmickej aktivity.

Čo zachytili kamery?

Úradom IMO naživo vysielané zábery z kamier zachytávajú veľké prúdy žiariacej lávy, z ktorej stúpa dym.

Island je po intenzívnej seizmickej aktivite zaznamenanej v priebehu novembra v stave vysokej pohotovosti.

Grindavík sa nachádza v blízkosti geotermálnej elektrárne Svartsengi, ktorá je hlavným dodávateľom elektriny a vody pre 30-tisíc obyvateľov polostrova a je dôležitou zásobárňou sladkej vody.

Video islandskej pobrežnej stráže, ktoré zverejnila na Facebooku:

Prezident a premiérka

Guðni Th. Jóhannesson, prezident Islandu sa na sociálnej sieti X vyjadril, že teraz ostáva len čakať a sledovať, čo sily prírody urobia.

Islandská premiérka Katrín Jakobsdóttir sa na Facebooku vyjadrila tiež. „Teraz vidíme, ako sa zem otvára,“ napísala. Dodala, že myslí na ľudí z z Grindavíku, a ako dôležité v tomto čase vníma poskytnúť núdzovým zložkám priestor na vykonanie svojej práce.

Výbuch sopky môžete sledovať NAŽIVO:

Lokalizovali erupciu

K erupcii došlo asi štyri kilometre severovýchodne od Grindavíku. Vysoký policajný dôstojník civilnej obrany Vidir Reynisson povedal národnej televízii RÚV, že k erupcii došlo rýchlo a zdá sa, že ide o "dosť veľký problém".

"Žiadame ľudí, aby sa nezdržiavali pri zasahujúcich jednotkách a nechodili smerom k erupcii. Je dôležité, aby boli cesty čo najprístupnejšie," upozorňuje islandská polícia.

Starosta Grindavíka Fannar Jónasson povedal, že „to bude dlhá noc“. "V počiatočnom štádiu to vyzerá na dosť veľkú explóziu. Ešte však nevieme všetko,“ dodal.

V sopke je trhlina

Trhlina, ktorá sa vytvorila v sopke, je dlhá asi 3,5 kilometra, pričom láva prúdi rýchlosťou približne 100 až 200 metrov kubických za sekundu, píše BBC.

Islandský meteorologický úrad uvádza, že je to mnohonásobne viac ako pri predchádzajúcich erupciách na polostrove Reykjanes v posledných rokoch.

Reynisson informuje, že láva zrejme prúdi všetkými smermi z veľkej trhliny v sopke. "Prúdy (lávy) sú dosť vysoké, takže to vyzerá byť silná erupcia," povedal. Južný koniec trhliny je od Grindavíku vzdialený asi 2,5 kilometra. Trhlina sa stále zväčšuje na oboch stranách.

Islandská premiérka Katrin Jakobsdottir uviedla, že len nedávno vybudované bariéry budú veľmi účinnou ochranou pred tečúcou lávou.

Záznam erupcií

Polostrov Reykjanes nezažil erupciu osem storočí - prvá nastala až v roku 2021. Odvtedy tam zaznamenali tri erupcie - všetky v odľahlých, neobývaných oblastiach; vulkanológovia tvrdia, že by to mohol byť začiatok novej éry sopečnej aktivity v regióne.

Island má 33 aktívnych sopečných systémov, čo je najviac v Európe.

Pozrite si archívnu reportáž o tom, ako na Islande stavali bariéry, ktoré majú slúžiť ako ochrana pred tečúcou lávou.

V apríli 2010 spôsobila erupcia sopky Eyjafjallajökull najväčšie uzavretie európskeho vzdušného priestoru od druhej svetovej vojny v dôsledku rozsiahleho oblaku popola.

O možnej erupcii sme písali už pred niekoľkými týždňami. Prečítajte si archívny článok.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok