Dlugošová vystúpila proti novele zákona o oznamovateľoch. Nespolitizujte inštitúciu, ako to urobil Lipšic s ÚŠP, odkazuje úrad vlády

15.12.2023 15:07 , Aktualizované: 15.12.2023 15:10

Navrhované vládne zmeny v zákone o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti znamenajú hrozbu pre ohlasovateľov a môžu viesť k mareniu vyšetrovania závažných trestných činov. Na piatkovej tlačovej konferencii to uviedla predsedníčka Úradu na ochranu oznamovateľov (ÚOO) Zuzana Dlugošová. K jej slovám sa už vyjadril Úrad vlády SR aj opozičná SaS.

UOO_úrad na ochranu oznamovateľov
Foto: TASR/Martin Baumann

Podozrenie z trestnej činnosti

V rámci sporných ustanovení poukazuje napríklad na snahy o redefinovanie kvalifikovaného oznámenia či zavedenie povinnosti uvádzať dôvody poskytnutia statusu chráneného oznamovateľa.

"Okrem toho, že to môže mať na potenciálnych oznamovateľov odradzujúci účinok, môže to viesť i k mareniu vyšetrovania," upozornila.

"Obsahom trestného oznámenia je totiž podozrenie z trestnej činnosti osôb alebo zamestnancov, či spolupracovníkov zamestnávateľa, ktorí môžu byť potenciálnym trestným konaním priamo dotknutí," vysvetlila.

Pozrite si tlačovú besedu Zuzany Dlugošovej.

Nedostatočne odôvodnenie vládou

Za neodôvodnené považuje aj zmeny, ktoré umožnia zamestnávateľovi žiadať o preskúmanie poskytnutia ochrany, čo má zabrániť zásahom do práv zamestnávateľa. "K tomu však v praxi podľa dát ÚOO nedochádza," zdôraznila predsedníčka úradu.

Kritizuje tiež zámer vyňať z režimu zákona príslušníkov Policajného zboru, podľa Dlugošovej nie je vládou dostatočne odôvodnený. "Aj vzhľadom na to, že interný systém oznamovania v radoch Policajného zboru z doterajších poznatkov úradu nefunguje," skonštatovala.

Zmena môže spätne rušiť ochranu

Poukázala tiež na to, že navrhovaná zmena by spätne zrušila ochranu policajtom, ktorí ju nadobudli a umožnila revíziu doteraz udelených ochrán na základe zmenených pravidiel.

Verí, že viaceré návrhy úprav vyšli z nepochopenia či nepoznania aplikačnej praxe. V mene ÚOO sa preto obrátila na premiéra, predsedu parlamentu a poslanecké kluby s výzvou zastaviť legislatívne konanie a zmeny v zákone zavádzať po vecnej a odbornej diskusii.

Pochybnosti v súvislosti s retroaktivitou vládneho návrhu zákona vyslovil aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. Predseda Národnej rady Peter Pellegrini (Hlas-SD) reagoval, že námietky šéfa prokuratúry zohľadní pozmeňujúci návrh.

Poslanci rokujú o zmene zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti v skrátenom legislatívnom konaní.

Reakcia vlády

Úrad vlády v reakcii na tlačovú besedu vydal vyhlásenie. "Dnešné vyjadrenia pani Dlugošovej na jej tlačovej konferencii postrádali vecnosť a prešli už len do politickej roviny," tvrdí úrad vlády.

"Vládna novela zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti zdokonaľuje ustanovenia zákona tak, aby nebolo možné tento inštitút zneužívať a prideľovať ho tým, ktorí majú trestnú činnosť z povahy svojej práce vyšetrovať a nie oznamovať," približuje novelu.

Vedúci úradu vlády vyzval Dlugošovú, aby svojím konaním nespolitizovala celý úrad. Ako príklad uviedol a Daniela Lipšica na Úrade špeciálnej prokuratúry.

Výzva opozície

Opozičná SaS vyzvala predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho (Hlas-SD), aby stiahol z programu schôdze novelu zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Vyzýva tiež na vytvorenie riadneho priestoru na dostatočné prerokovanie návrhu štátneho rozpočtu vo výboroch.

Poslankyňa za SaS Mária Kolíková upozornila, že novela týkajúca sa oznamovateľov ide proti zmyslu samotného zákona. Poukázala aj na slová Dlugošovej, podľa ktorej po novelizácii úrad stratí svoj zmysel. Vyzvala preto Pellegriniho na stiahnutie návrhu.

Okrem toho Kolíková kritizovala aj priebeh rokovania parlamentu a nedostatok priestoru vo výboroch venovať sa štátnemu rozpočtu. "Demokracia sa tu dusí," vyhlásila.

Apelovala na šéfa parlamentu, aby prerušil rozpravu o ostatných návrhoch v pléne a dal riadny priestor výborom. SaS pripomenula aj prísľub o päťhodinovej prestávke v rokovaní, aby mohli zasadať výbory. Tie totiž nemôžu rokovať v čase, keď zasadá plénum.

Aj hnutie Slovensko kritizuje snahu zmeniť zákon o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Poslanec Roman Mikulec (Slovensko, Za ľudí, KÚ) na piatkovej tlačovej konferencii upozornil, že pri novelizácii nie sú splnené podmienky na skrátené legislatívne konanie. "Jediným dôvodom je to, že sa potrebujú zbaviť vyšetrovateľov, čurillovcov, ktorí majú štatút chráneného oznamovateľa. Nič iné za tým nie je," povedal.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok