Opozícia zvoláva na ďalšie protesty. Fico je nervózny, tvrdí Šimečka a kritizuje jeho nemiestny slovník

14.12.2023 11:32 , Aktualizované: 14.12.2023 12:53

Predstavitelia strán PS, KDH a SaS vystúpili na spoločnej tlačovej besede, kde sa vyjadrili k protestom proti vláde. Poďakovali za účasť a pozývajú ľudí, aby prišli na ďalšie. Najbližšie sa uskutočnia v utorok 19. decembra.

Michal Šimečka
Foto: TASR/Jakub Kotian

Protesty budú vo viacerých slovenských mestách. Zapojiť sa chcú Bratislava, Košice, Banská Bystrica, Žilina, Nitra, Trenčín a Považská Bystrica.

Tlak na vládu

„Tlak funguje, je vidieť, že koalícia je nervózna,“ povedal Michal Šimečka „Vidieť to aj z hysterických vyjadrení Roberta Fica, či už včera na eurovýbore, alebo po rozprave v parlamente. Zase hovorí o Sorosovi, o nejakých potkanoch, obviňuje kdekoho z vlastizrady. Už sa to začína podobať na najhoršie časy Vladímira Mečiara,“ dodáva predseda PS.

Rozprával aj o výzve, v ktorej opozícia žiada stiahnutie “promafiánskeho balíčka“. Naráža na plánované rušenie špeciálnej prokuratúry a obmedzovanie trestných sadzieb. Novinárom potvrdil, že výzvu podpísalo už 50-tisíc ľudí.

Predradenie štátneho rozpočtu

Dôkaz nervozity vidí Holečková z KDH v krokoch koalície. „Koalícia začína byť naozaj nervózna. Vidíme to na krokoch v parlamente - ako nám znemožňujú rokovania, nezmyselne predkladajú z hodiny na hodinu rôzne nové materiály, o ktorých máme rokovať,“ vyjadrila sa poslankyňa.

Dodáva tiež, že predradenie štátneho rozpočtu pred „balíčky, ktoré sú naozaj útokom na demokraciu a právny štát na Slovensku“, je dôsledkom práce opozície a verejnosti.

Pozrite si tlačovú besedu PS, KDH a SaS.

Gröhling posiela odkazy

„Z tohto miesta chceme všetci odkázať Robertovi Ficovi aj Petrovi Pelleginimu, že nás určite neumlčia,“ odkázal Gröhling, ktorý prišiel reprezentovať stranu SaS.

„Dokonca sa už aj v kuloároch, medzi koaličnými poslancami, sa hovorí o nervozite Roberta Fica, ktorá je stále väčšia a väčšia. Pretože takýto razantný odpor verejnosti vôbec nečakali,“ dodal poslanec zo SaS.

„Už teraz sa vo vnútri koalícia sporí. Ten výsledok sme už spomenuli, že účelovo presunuli niektoré zákony ako kompetenčný zákon či rozpočet. Hovorilo sa aj o tom, že návrh na zrušenie úradu špeciálneho prokurátora sa posunie na január, alebo až na obdobie po skončení prezidentských volieb. Pellegrini si uvedomuje, že táto vzbura mu v prezidentskej kampani nepomôže,“ povedal Gröhling.

Naťahovanie má vraj zmysel

Opozícia tvrdí, že naťahovanie diskusie v parlamente má zmysel. Drvivá väčšina príspevkov je podľa Šimečku vecná. Považuje to za legitímnu stratégiu. Je podľa neho primerané, že konsolidačný balík sa podrobuje kritike, pretože nás oberá o budúcnosť. Holečková dodala, že konsolidačné zmeny i zmeny v kompetenčnom zákone sú veľmi dôležité a treba k nim naozajstnú diskusiu. Aj to je dôvod, prečo sa opoziční poslanci v tak veľkej miere hlásia do diskusie.

Vládna koalícia by chcela do Vianoc schváliť návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. Predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling nevníma ako problém, že by sa rok začal rozpočtovým provizóriom, ak by sa to nestihlo. Tvrdí, že je to zodpovednosť vládnej koalície a nie opozície, ktorá robí obštrukcie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok