Vysokoškoláci v liste vytkli dekanovi Burdovi, že spochybňuje špeciálnu prokuratúru. Oznámil svoje ďalšie kroky (+znenie)

15.12.2023 13:21 , Aktualizované: 15.12.2023 13:58

Študenti Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave vyjadrili obavy v súvislosti s vyjadreniami dekana Eduarda Burdu vo vzťahu k Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Napísali mu otvorený list a požiadali ho o stretnutie.

Burda
Foto: Facebook/Právnická fakulta UK v Bratislave/TASR/Jakub Kotian

Študenti sú pobúrení

Študenti v liste, pod ktorý sa podpísali, zdôraznili, že si v žiadnom prípade nedovoľujú spochybňovať Burdove odborné znalosti, ktoré nadobudol dlhoročnými skúsenosťami v oblasti trestného práva.

Sú toho názoru, že jeho stanovisko k ÚŠP je prejavom jeho osobného odborného postoja. Ako členovia akademickej obce právnickej fakulty totiž bývajú konfrontovaní s odlišnými postojmi svojho laického okolia.

Nechcené terče

„Chápeme, že súčasťou akademickej slobody je aj právo (dokonca povinnosť) vyjadrovať kritiku vo vzťahu k javom, ktoré je možné považovať za nezdravé. Laická verejnosť si však Vaše slová stotožňuje s pozíciou celej Právnickej fakulty UK a pravdepodobne nezamýšľane tak robíte terče aj z nás študentiek a študentov,“ napísali vysokoškolskí študenti.

Upozornili, že akékoľvek vyjadrenia akademikov je nutné podložiť odbornými argumentmi a založiť na overiteľných dátach a dôkazoch. „Vo Vašom verejnom vyjadrení nám niektoré z týchto aspektov chýbali,“ podotkli.

Študenti žiadajú o dialóg

Burdu požiadali o konštruktívny dialóg, aby mohli lepšie pochopiť jeho postoje a chcú o nich diskutovať.

Celé znenie listu si môžete prečítať nižšie.

„Vážený pán dekan,

ako študentky a študenti Právnickej fakulty UK sa na Vás obraciame, aby sme vyjadrili naše obavy týkajúce sa Vašej komunikácie vo vzťahu k Úradu špeciálnej prokuratúry.

V prvom rade by sme chceli zdôrazniť, že si nijakým spôsobom nedovoľujeme spochybniť Vaše odborné znalosti a skúsenosti, ktoré ako dlhoročný a uznávaný odborník v oblasti trestného práva bezpochyby máte. Preto nepochybujeme, že aj Vaše stanovisko k Úradu špeciálnej prokuratúry je prejavom Vášho osobného odborného postoja. Avšak, ako členky a členovia akademickej obce Právnickej fakulty UK bývame konfrontované/í s odlišnými postojmi nášho laického okolia.

Chápeme, že súčasťou akademickej slobody je aj právo (dokonca povinnosť) vyjadrovať kritiku vo vzťahu ku javom, ktoré je možné považovať za nezdravé. Veríme, že rozhodnutie vyjadriť verejnú kritiku aj v politicky citlivých otázkach bolo prijaté na základe relevantných odborných faktov, berúc do úvahy zložitosť celej situácie. Laická verejnosť si však Vaše slová stotožňuje s pozíciou celej Právnickej fakulty UK a pravdepodobne nezamýšľane tak robíte terče aj z nás študentiek a študentov. Myslíme si, že akékoľvek vyjadrenia akademika musia byť podložené odbornými argumentami a založené na overiteľných dátach či dôkazoch. Vo Vašom verejnom vyjadrení nám niektoré z týchto aspektov chýbali.

Privítali by sme preto príležitosť zapojiť sa s Vami do otvoreného a konštruktívneho dialógu, aby sme lepšie pochopili Vaše postoje k tejto otázke a podelili sa o naše osobné názory k tejto problematike. Veríme, že otvorená komunikácia je nevyhnutná na udržanie zdravého a transparentného vzťahu medzi vedením a akademickou obcou.

Radi by sme preto iniciovali stretnutie, kde by sme sa mohli s Vašimi postojmi k tejto politicky citlivej téme oboznámiť, prediskutovať ich a mať tak príležitosť lepšie im porozumieť. Veríme, že spoločne dokážeme adresovať obavy, ktoré vznikli v študentskej komunite.

Vopred ďakujeme, že si nájdete čas na zváženie našej iniciatívy. Tešíme sa na možnosť zapojiť sa do otvoreného dialógu.

S úctou,

študenti Právnickej fakulty Univerzity Komenského, ktorí sa podpísali pod tento otvorený list.“

Pozrite si archívnu reportáž o tom, že výroky Burdu pobúrili aj prokurátorov.

Dekan odpísal

Dekan im na list odpísal. Do 14. decembra ho podpísalo už takmer 200 študentov a pedagógov.

Burda ocenil prístup k začiatku dialógu na akademickej pôde. „Presne takto by mal vyzerať začiatok dialógu na akademickej pôde o otázkach, ku ktorým cítia členovia akademickej obce potrebu takéhoto dialógu,“ napísal.

Mrzí ho, ak sa niekto zo študentov stal terčom zo strany laickej verejnosti v súvislosti s jeho odbornými vyjadreniami. „Ako som viackrát zdôraznil, predmetné vyjadrenia som poskytoval za seba, nie za fakultu. Žiadne stanovisko fakulty na tému rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry neexistuje a ani sa nikdy neplánovalo vypracovať,“ ozrejmil Burda.

Zároveň študentov pozval na osobné stretnutie, ktoré sa konalo 15. decembra o 9:00 hod., kde si upresnili detaily ohľadom požadovaného dialógu. "Toto stretnutie prebehlo vzájomne kultivovaným spôsobom, pri ktorom chcem zvlášť oceniť komunikačnú vyspelosť a odbornú erudíciu našich študentov," priblížil Burda v piatok poobede.

Výsledky stretnutia so študentmi

Oznámil, že po stretnutí sa konalo zasadnutie Predsedníctva Akademického senátu PraF UK. Výsledkom týchto dvoch zasadnutí je dohoda, že aktuálne medializovaná situácia bude predmetom rokovania akademického senátu 17. januára 2024. Dovtedy budú vykonané iba určité kroky.

Predsedníctvo senátu dekanovi odporučilo, aby sa v záujme upokojenia situácie do plánovaného zasadnutia k danej téme mediálne nevyjadroval, čo plne akceptoval. "Taktiež dovtedy nebudem reagovať na prípadné ataky zo strany politikov," dodal Burda.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok