Dekan právnickej fakulty Burda si vyčíta, že navrhol Lipšica za špeciálneho prokurátora. Háji svoju odbornosť

12.12.2023 11:10

Hosťom relácie Téma bol dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Eduard Burda. S moderátorom Richardom Bolješikom prebrali vyjadrenia Daniela Lipšica na adresu dekana a tiež jeho osobný postoj k rušeniu špeciálnej prokuratúry.

Tema - Eduard Burda
Foto: ta3/Martin Belej

"Ja som bol ten, čo ho navrhol za špeciálneho prokurátora. Jednoducho keď som videl tú ďalšiu činnosť, tak som cítil a stále cítim dosť značné výčitky svedomia," priznal v ta3 Burda.

Odborná diskusia už prebehla

Lipšic bol hosťom v Téme už 6. decembra. Vtedy vyzval dekana na odbornú diskusiu pred študentmi a novinármi. Burda je tejto možnosti otvorený, prízvukoval však, že takáto diskusia už prebehla v Starej Lesnej pred pár mesiacmi.

"Jedna takáto konfrontačná diskusia asi pred 40 ľuďmi prebehla, on ju tam aj spomínal," povedal Burda o odbornej diskusii v Starej Lesnej.

"Podľa mojej mienky tam pán prokurátor zavádzajúco interpretoval rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva. Ja som ho na to aj upozornil. V prvom rade sa snažil vydávať dojem, že rozhodujúcim dôkazom môže byť aj výpoveď kajúcnika," vyjadril sa dekan.

Zhadzovanie odbornosti?

Lipšic tiež v minulosti načrtol, že nechce zhadzovať odbornosť Burdu, no podľa neho nemal praktické skúsenosti tohto druhu.

"Je to človek, ktorý nikdy nebol v pojednávacej miestnosti a nikdy nevidel vyšetrovateľský spis," povedal minulý týždeň v Téme špeciálny prokurátor.

"Ja som bol niekedy v máji alebo júni na jednej konferencii, ktorú organizoval pán generálny prokurátor, kde bola polemika aj s dekanom Burdom ohľadne spolupracujúcich obvinených. Bolo tam viacero ľudí a bolo zjavné, že pán dekan nepozná ani základnú judikatúru Európskeho súdu pre ľudské práva k inštitútu spolupracujúcich obvinených. Toľko k odbornosti pána dekana Burdu," okomentoval diskusiu v Starej Lesnej Lipšic.

Dekan Právnickej fakulty UK sa ohradil, že čo sa týka jeho odbornosti, ide o nepravdivú informáciu.

"Buď nie je informovaný pán špeciálny prokurátor, alebo zavádza. Takmer tri roky bez dvoch mesiacov som pôsobil ako advokátsky koncipient. V rámci toho som pôsobil prioritne v trestných konaniach," háji sa Burda.

Celý rozhovor s ďalšími informáciami si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok