Svedectvo zo zajatia Hamasu: Dieťaťu mierili zbraňou na hlavu. Mám strach vôbec žiť, hovorí pre ta3 dcéra rukojemníka

Hamas 7. októbra spustil teroristický útok, pri ktorom zomrelo vyše 1200 ľudí a ďalších 240 uniesli. Niektoré ženy a deti sa v rámci prímeria podarilo dostať domov. Muži však zostávajú v zajatí. Jedným z nich je aj Yair Yaakov. Prečítajte si spoveď, ktorú pre ta3 poskytli jeho dcéra a sesternica.

Izrael Hamas hostia
Foto: ta3/Patrícia Kordiaková

Sheer je dcéra rukojemníka menom Yair. Doteraz však nevie o svojom zajatom otcovi nič. Rodina disponuje len propagandistickým videom zo dňa zajatia. Z videa získala aj informáciu, že Yair je ranený. Jeho priateľku Merav a jej dve deti už prepustili.

„My nemôžeme hovoriť o tom, čo sa deje v Pásme Gazy,“ hovorí dcéra Yair. Obáva sa, že v prípade, ak by sa o informácie podelila so svetom, zmarila by snahy o prepustenie zvyšných zajatcov.

Fyzický aj emočný teror

Merav a jej deti boli fyzicky a emočne zneužívané, povedala Hádar - sesternica uneseného Yaira. „Deťom hovorili, že na nich vlastná matka zabudla, že celá krajina na nich zabudla,“ uviedla sesternica. Mladšie dieťa donútili prehovoriť pred kamerou, zatiaľ čo mu zbraňou mierili na hlavu, pokračovala Hádar.

Po výmene rukojemníkov sú už Merav a jej deti v bezpečí domova. Sheer však dodala, že v Pásme Gazy sa ešte stále nachádzajú deti a ženy rukojemníčky.

Podľa rodiny sa im izraelská vláda snaží sprostredkovať všetky nové informácie o zajatcoch, avšak len do istej miery, keďže „Hamas a Červený kríž nezverejňujú informácie o podmienkach zajatcov a ani o tom, či žijú“.

Strach žiť

Po 7. októbri sa život Sheer drasticky zmenil. „Mám strach vôbec žiť,“ povedala. Nálada sa zmenila aj v celom Izraeli. „Ťažko sa dá napredovať predtým, než sa všetci vrátia,“ hovorí Hádar.

„Ľudia sa snažia pomáhať, mnohí opustili svoju prácu a teraz sa snažia pomáhať rodinám obetí po týchto útokoch,“ priblížila Hádar s tým, že aj v súčasnosti rozmýšľa nad tým, čo by sa stalo, keby ju uniesli. „Mám dvojročné dieťa a neviem si predstaviť, že by bolo sami bez rodičov," priznala.

Svet musí chápať, že konflikt sa môže zopakovať kdekoľvek

Na Slovensko prišli bojovať za podporu. „Svet musí chápať, že ak budeme len prešľapovať na mieste a nič nepovieme, môžete sa to zopakovať, a nielen v Izraeli, ale kdekoľvek vo svete. A je jedno, či ide o izraelsko-palestínsky konflikt, alebo iné konflikty,“ uviedla Hádar.

Ak teroristické organizácie neuvidia reakcie od svetových lídrov, tak to bude problém, hovorí Hádar. „Musíme to zastaviť a vy ste naším hlasom, musíte preto v našom mene hovoriť nahlas,“ dodala.

Celý rozhovor s rodinou izraelského rukojemníka Yaira Yaakova si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok