Pásmo Gazy je ako peklo na Zemi, hovorí šéf úradu OSN. Zúfalí Palestínčania sa vrhajú na kamióny s pomocou

14.12.2023 05:45

Philippe Lazzarini, šéf Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorý sa tento týždeň vrátil do Pásma Gazy, označil tamojšiu humanitárnu situáciu za "peklo na Zemi" a vyzval na výrazné zvýšenie dodávok potravín, vody a zdravotníckeho materiálu.

Pásmo Gazy
Foto: TASR/AP

Podľa odborníkov, ktorých citovala televízia Al-Džazíra, situáciu nezlepší ani utorňajší začiatok izraelských kontrol nákladných vozidiel s humanitárnou pomocou na druhom hraničnom priechode.

Aj tieto nákladné vozidlá musia prechádzať cez jediný otvorený priechod Rafah, ktorý sa nachádza na juhu Pásma Gazy - v oblasti, kde sa tiesni viac ako milión Palestínčanov a kde pokračujú boje vrátane izraelského bombardovania.

"Priechod v Rafahu nie je bezpečný a v oblasti sú tiež cesty zničené bombardovaním, čo znižuje možnosť distribúcie pomoci," povedal jej reportér Alan Fisher pre televíziu Al-Džazíra.

Zúfalí a hladní Palestínčania

Lazzarini tiež uviedol, že doručovanie pomoci cez Rafah je náročné okrem iného aj preto, že zúfalí a hladní Palestínčania, ktorí už niekoľko dní nejedli, sa vrhajú na kamióny s pomocou alebo do skladov UNRWA, aby získali potraviny pre svoje rodiny.

Denník Haaretz v stredu priniesol aj zábery zo stanového tábora v Pásme Gazy, ktorý zasiahol prívalový dážď a bahno, pričom voda zaplavila stany utečencov. Denník Times of Israel uvádza, že voda zaplavila aj provizórne prístrešky v Rafahu.

Nekonečná tragédia

"Som späť v Pásme Gazy, je to nekonečná tragédia. Ľudia sú všade, žijú na uliciach, nemajú nič. Prosia o bezpečnosť a koniec tohto pekla na Zemi. Žiadajú našich kolegov, aby urobili nemožné v nemožnej situácii," opísal Lazzarini v utorok na sieti X. Aj námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths povedal, že nikde v Pásme Gazy nie je bezpečne ani pre humanitárnych pracovníkov.

"Ľudia sú viditeľne vyčerpaní a nahnevaní. Všetci hovoria, že nemajú dostatok potravín. Nemajú ani toalety," opísal pre BBC situáciu v blízkosti mesta Rafah miestny reportér. "Videl som muža, ktorý ležal vonku na tenkom špinavom matraci, bol zranený, ale nemal sa kde ošetriť," dodal reportér. "Potrebujeme riešenie, pomôžte nám," povedali miestni obyvatelia. "Prešiel som okolo desiatok stanov ... Deti sa hrali so všetkým, čo našli. Videl som dve malé dievčatá, ako sa hrajú s plastovými fľašami, ktoré plnili pieskom," opísal reportér BBC.

Stovka kamiónov denne

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) cez víkend uviedol, že cez Rafah do Pásma Gazy vchádza približne 100 nákladných vozidiel s pomocou denne, ale podľa OCHA by to malo byť minimálne 200 vozidiel. Pred 7. októbrom, keď sa útokom Hamasu na Izrael začala táto vojna, vstupovalo do Pásma Gazy denne približne 500 kamiónov s humanitárnou pomocou.

Izrael povolil vstup prvej humanitárnej pomoci do Pásma Gazy až dva týždne po začiatku vojny a doteraz sa do pásma dostalo len asi 4-tisíc nákladných vozidiel s humanitárnou pomocou. Podľa piatkových údajov agentúry Anadolu Agency to bolo 3 400 nákladných vozidiel.

Tento týždeň začal Izrael na naliehanie mimovládnych organizácií a Spojených štátov kontrolovať nákladné vozidlá aj na priechode Kerem Šalom, ktorý je vzdialený asi sedem kilometrov od Rafahu a zostáva uzavretý. "Umožní sa tým dostať do Gazy dvakrát viac humanitárnej pomoci," napísal úrad COGAT izraelského ministerstva obrany na sieti X. Obvinila tiež OSN, že nerobí dosť pre distribúciu pomoci cez Rafah.

Pozrite si reportáž o prepustení rukojemníkov, ktorých zadržiavalo hnutie Hamas.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok