V Bruseli sa začal summit EÚ, prítomný je aj Fico. Zelenskyj žiada otvorenie prístupových rokovaní pre Ukrajinu

14.12.2023 07:46 , Aktualizované: 14.12.2023 14:31

V Bruseli sa s oneskorením začal dvojdňový summit Európskej únie. Jeho hlavnými témami sú Ukrajina, revízia viacročného finančného rámca, teda únijného rozpočtu na roky 2021 až 2027, rozširovanie Európskej únie a situácia na Blízkom východe.

Orbán trvá na svojom

Maďarský premiér Viktor Orbán dal už pri svojom príchode na rokovanie najavo, že jeho krajina naďalej ďalšie financie a začatie prístupových rozhovorov s Ukrajinou nepodporuje. Ostatní únijní vodcovia stále dúfali v dosiahnutie dohody. Je podľa nich dôležité, aby Európska únia v súčasnej dobe ukázala svoju jednotu.

Únijní predstavitelia sa snažili maďarského premiéra presvedčiť k zmene názorov ešte pred začiatkom summitu a ráno sa s ním stretli predseda Európskej rady Charles Michel, šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz.

Zelenskyj čaká na výsledky

S predsedom Európskej rady si ešte v stredu večer telefonoval aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Pred summitom EÚ sme diskutovali o jeho očakávaných výsledkoch v súvislosti s Ukrajinou, ktoré musia ukázať neochvejnú podporu (Kyjevu) a jednotu EÚ," napísal na sociálnej sieti X Zelenskyj. "Oboje je potrebné na posilnenie odolnosti Ukrajiny v boji proti ruskej agresii a na ceste k členstvu v EÚ," dodal.

Slovensko na summite zastupuje premiér Robert Fico. Ten sa pred začiatkom rokovania prvýkrát stretol so šéfom NATO Jensom Stoltenbergom.

Viac sa dočítate v článku nižšie.

Zelenskyj žiada rokovania

Zelenskyj vo štvrtok požiadal o otvorenie prístupových rokovaní na vstup Ukrajiny do Európskej únie. Lídrov členských krajín upozornil, že ruský prezident Vladimir Putin využije akékoľvek zlyhanie v tomto smere.

"Ľudia v Európe nebudú mať žiadny prínos, ak Moskva od Bruselu dostane prihrávku v podobe negativizmu voči Ukrajine," povedal Zelenskyj počas videokonferencie. "Putin to s určitosťou využije osobne proti vám, proti celej Európe," dodal.

Ukrajinský prezident uviedol, že Ukrajina pred rokom od EÚ dostala jasné požiadavky na priblíženie sa k EÚ a odvtedy schválila dôležité zákony a splnila každú z požiadaviek. EÚ musí na to teraz odpovedať a otvoriť prístupové rokovania.

Lídri EÚ chcú na summite Európskej rady schváliť finančný balík 50 miliárd eur na pomoc Ukrajine počas štyroch rokov a začatie prístupových rokovaní.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok