Orbán je proti vstupu Ukrajiny do EÚ. Nesplnila podľa neho podmienky členstva, ktoré si treba zaslúžiť

14.12.2023 10:58

Ukrajina nesplnila tri zo siedmich podmienok, preto nie je dôvod na začatie rokovaní o jej členstve v Európskej únii. Povedal to dnes maďarský premiér Viktor Orbán pri príchode na samit EÚ v Bruseli.

Viktor Orbán v Bruseli
Foto: TASR/AP

Rokovať budú o rozpočte

Slovenskú republiku bude na zasadnutí zastupovať premiér Robert Fico. Premiéri a prezidenti EÚ budú na dvojdňovom zasadnutí Európskej rady rokovať o dvoch hlavných otázkach.

Prvou je rozhodnutie o začatí prístupových rozhovorov s Ukrajinou. Druhou je revízia rozpočtu EÚ na roky 2021 - 2027.

V rámci neho sa má schváliť dlhodobá finančná pomoc pre Ukrajinu. Maďarsko dlhodobo kritizuje ďalšie peniaze pre Ukrajinu a začatie prístupových rokovaní.

Členstvo v EÚ si treba zaslúžiť

„Rozširovanie Európskej únie je proces založený na zásluhách. Ukrajina nesplnila tri zo siedmich podmienok, ktoré stanovila Európska komisia,“ povedal Orbán novinárom. „Preto teraz nie sme v pozícii, aby sme začali rokovania o členstve Ukrajiny v EÚ," dodal.

Očakáva sa, že v rámci revízie rozpočtu EÚ lídri EÚ schvália aj dlhodobú pomoc Ukrajine vo výške 50 miliárd eur (približne 1,2 bilióna korún). Orbán však uviedol, že tieto peniaze by sa mali čerpať mimo rozpočtu. Podľa maďarského premiéra sú peniaze na krátkodobú pomoc už v súčasnom rozpočte.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok