Muž dýcha vďaka kovovým pľúcam. Vyštudoval právo, nezastavila ho ani pandémia

7.12.2023 06:00

Muž žije v železných pľúcach viac ako 70 rokov po tom, čo ho zasiahla detská obrna. Podarilo sa mu vyvinúť nový typ dýchania, vďaka čomu sa dokázal aspoň čiastočne osamostatniť, píše web Daily Mail.

youtube.jpg
Foto: YouTube/Gizmodo

Paul Alexander bojuje s následkami detskej obrny celý život. Od postihnutia v šiestich rokoch ochrnul od krku nadol. Keďže Paul nemohol dýchať sám, umiestnili ho do železných pľúc, na ktoré sa spolieha od roku 1952, približuje portál Daily Mail.

Paul strávil celý život v železných pľúcach a mimo nich a vyvinul svoj vlastný spôsob dýchania, ktorý nazýva „žabím dýchaním“ (takzvané prehltnutie vzduchu), čo mu umožnilo stráviť časť života mimo kovovej výstroje. 

Fungovanie železných pľúc

Ventilátor, ktorý pripomína hrôzostrašnú kovovú rakvu, vyžaduje, aby si pacienti ľahli dovnútra so zariadením pevne pripevneným okolo krku. Funguje tak, že vytvára vákuum na mechanické nasávanie kyslíka do pľúc u pacientov, ktorých centrálny nervový systém a dýchacie funkcie boli zničené detskou obrnou.

Akonáhle mohol dýchať bez pomoci po dlhú dobu, mohol vyjsť zo železných pľúc a najprv sa odvážil sa na verandu a potom na dvor. 

Dištančné vzdelávanie už v minulosti

Vo veku 21 rokov sa stal prvým človekom, ktorý absolvoval strednú školu v Dallase bez toho, aby sa osobne zúčastnil. Po veľkých ťažkostiach s administratívou univerzity ho prijali na Southern Methodist University v Dallase a potom sa dostal na právnickú fakultu na University of Texas v Austine. 

Paul sa presťahoval do internátu, kde si najal správcu, ktorý mu pomáhal s fyzickými úlohami a hygienou. "Keď som prestúpil na Texaskú univerzitu, boli zdesení, keď si mysleli, že si dám dole svoje železné pľúca, ale urobil som to, dal som ich na internát a žil som na internáte so svojimi železnými pľúcami," povedal Paul.

Výnimočný človek 

Teraz, vo veku 77 rokov, je jedným z posledných ľudí na svete, ktorí stále používajú železné pľúca, a pri dýchaní sa spolieha takmer výlučne na ne. Paul prežil oboch svojich rodičov, svojho brata a dokonca aj svoje pôvodné železné pľúca, z ktorých začal v roku 2015 unikať vzduch, no našťastie ich opravil mechanik Brady Richards. 

Paul tiež prežil novú smrteľnú epidémiu a pandémiu Covid-19, napriek tomu, že bol klasifikovaný ako vysoko zraniteľný voči vírusu. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok