Izraelský útok priniesol vyše 100 obetí. Židovský štát letákmi vyzýva obyvateľov Gazy na evakuáciu

1.12.2023 10:31 , Aktualizované: 1.12.2023 15:09

Izraelské bombardovanie si od rána, keď sa skončilo týždeň trvajúce prímerie, vyžiadalo životy 109 Palestínčanov, uviedlo ministerstvo zdravotníctva pásma Gazy. Informáciu nebolo možné bezprostredne overiť vzhľadom na bojovú situáciu.

Israel_Palestinians882995.jpg
Foto: TASR/AP

Aké sú skutočné čísla?

Izraelská armáda zhodila nad mestom Chán Júnis na juhu pásma Gazy letáky, v ktorých varovala obyvateľov, že oblasť je nebezpečná, a vyzvala ich, aby sa presunuli ďalej na juh k hraničnému priechodu Rafah. Informovali o tom izraelské médiá s odvolaním sa na svedectvá miestnych Palestínčanov.

Počet obetí, ktoré palestínske orgány hlásia od ukončenia prímeria o 06.00 h SEČ, rýchlo stúpa. Čísla však nie je možné vo vojnových podmienkach bezprostredne overiť.

Predpokladá sa, že izraelské sily v súčasnosti útočia aj na juhu pásma Gazy, kam sa pred začiatkom prímeria uchýlilo veľké množstvo obyvateľov severnej časti oblasti.

Hovorca ministerstva zdravotníctva Gazy uviedol, že pri obnovených úderoch sa zranili stovky ľudí. Podľa novinárov agentúry AFP mnohí zo zranených zamierili do preplnených nemocníc a mnohí ľudia tam chodia aj darovať krv.

Bezpečné zóny

Informáciu o zhadzovaní letákov neskôr potvrdila izraelská armáda a dodala, že obyvateľom poskytuje aj aktuálne informácie o bezpečných zónach, do ktorých sa môžu evakuovať.

Na tento účel vydala podrobnú mapu pásma Gazy rozdelenú na stovky malých zón. Podľa agentúry Reuters tento krok jasne signalizuje, že Izrael sa pripravuje rozšíriť svoju obnovenú pozemnú operáciu proti radikálnemu palestínskemu hnutiu Hamas aj na južnú časť pásma Gazy.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok