Prímerie je minulosťou, Netanjahu chce zničiť teroristov. Hamas zaútočil raketami a izraelská armáda obnovila operácie

1.12.2023 06:30 , Aktualizované: 1.12.2023 09:22

Izraelská armáda dnes ráno oznámila, že obnovila bojové operácie v pásme Gazy. Palestínske hnutie Hamas uviedlo, že porušilo prímerie raketovými útokmi z pásma Gazy.

Útok v Sderote

Dnes skoro ráno sa v izraelskom meste Sderot pri hraniciach s pásmom Gazy rozozvučali sirény varujúce pred raketovým útokom. Podľa agentúry Reuters izraelská tlač potvrdila informácie izraelskej armády.

Uviedla, že obranný systém zachytil jednu raketu vypálenú z pásma Gazy. Tlačová agentúra Šiháb, ktorá má blízko k palestínskemu hnutiu Hamas, potom informovala o streľbe a výbuchoch na severe pásma Gazy. Stalo sa tak krátko pred vypršaním platnosti dohody o prímerí, ktorá sa začala pred týždňom.

Týždňové prímerie

Podľa izraelskej tlače sa sirény ozvali prvýkrát od začiatku prímeria v piatok 24. novembra. Očakáva sa, že potrvá do 6.00 hod. stredoeurópskeho času.

Podľa tlačovej agentúry Šihab bolo dnes ráno počuť streľbu a výbuchy v severnej časti pásma Gazy, kde izraelská armáda pred prímerím viedla pozemnú vojenskú operáciu. Agentúra blízka Hamasu neposkytla žiadne ďalšie informácie, uvádza agentúra Reuters.

Dosiahnutie cieľov

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu povedal, že hnutie Hamas nesúhlasilo s prepustením ďalších rukojemníkov a porušilo tým podmienky prímeria. Informovala o tom stanica BBC.

Podľa vyjadrenia úradu premiéra Hamas neprepustil všetky unesené ženy tak, ako to bolo dohodnuté a zaútočil na Izrael raketami.

Izrael je preto podľa premiéra odhodlaný dosiahnuť svoje ciele - oslobodiť rukojemníkov, zničiť hnutie Hamas a zaistiť, aby Pásmo Gazy nepredstavovalo hrozbu pre obyvateľov Izraela.

Plán na predĺženie prímeria

O 24-hodinovom predĺžení prímeria dnes skoro ráno informoval denník Wall Street Journal s odvolaním sa na egyptských predstaviteľov. Izrael, Hamas ani Katar, ktorý sprostredkúva diplomatické rozhovory, však túto informáciu nepotvrdili. Zatiaľ teda nie je jasné, či bude zastavenie bojov pokračovať.

Palestínske hnutie Hamas sa k odpáleniu rakiet, o ktorom hovorí izraelská armáda, nevyjadrilo.

Prepúšťanie rukojemníkov

Prímerie, ktoré na týždeň zastavilo izraelské útoky na pásmo Gazy, bolo pôvodne dohodnuté na štyri dni a potom predĺžené. Súčasťou dohody bolo prepustenie niektorých rukojemníkov zadržiavaných Hamasom a niektorých Palestínčanov väznených v Izraeli.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok