Prímerie sa predlžilo o deň. Izrael očakáva ďalších prepustených rukojemníkov z rúk Hamasu

30.11.2023 06:53

Izraelská armáda oznámila, že prímerie s palestínskym radikálnym hnutím Hamas pokračuje, kým prebiehajú rokovania o prepustení ďalšej skupiny izraelských rukojemníkov zadržiavaných v palestínskom Pásme Gazy. Informovala o tom agentúra AFP a denník The Times of Israel.

Nesmie to porušiť

Necelé dve hodiny pred vypršaním prímeria - vo štvrtok 30. novembra o 07.00 h miestneho času - vojenské krídlo palestínskeho radikálneho hnutia Hamas oznámilo, že svoje jednotky uviedlo do stavu pohotovosti, uviedla britská stanica BBC.

Nemenovaný zástupca izraelských úradov pre izraelskú televíznu stanicu povedal, že ak Hamas nezmení svoj návrh - prepustiť sedem žien a detí a odovzdať tri telá namiesto desiatich živých rukojemníkov -, Izrael v palestínskom Pásme Gazy obnoví svoje bojové operácie.

Potvrdené Katarom

Prímerie medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas sa predlžuje o jeden deň - do piatka 1. decembra. Potvrdil to podľa agentúry AFP hovorca katarského ministerstva zahraničných vecí Madžíd Ansárí.

„Palestínska a izraelská strana dosiahli dohodu o predĺžení humanitárneho prímeria v Pásme Gazy o ďalší deň, a to za rovnakých podmienok, aké platili doteraz,“ spresnil v oficiálnom vyhlásení Ansárí, ktorého krajina sprostredkúva kontakt medzi bojujúcimi stranami.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok