Na Putina čakal dni, potom vyfotil jeho najslávnejší portrét. Fotograf opisuje najťažší týždeň v živote

30.11.2023 00:00

Britský fotograf Platon hovorí o svojom stresujúcom osobnom stretnutí s Vladimirom Putinom. Opisuje týždeň neistoty v stresujúcej situácii a pohyb výhradne pod striktným dozorom snajperov, píše The Guardian.

putin.png
Foto: Platon/Time/worldpressphoto.org

Britský denník The Guardian píše, že Putin nenávidí fotenie portrétov. Ale keď z neho časopis Time urobil svojho muža roka 2007, poskytol mu rozhovor. Vzhľadom na túto situáciu sa vynorila otázka - bude pózovať pred fotoaparátom?

Z pohľadu fotografa

Do Moskvy v roku 2007 pricestoval britský portrétový a dokumentárny fotograf Platon na celý týždeň. "Bol december minulého roku a bolo pochmúrne a chladno. Myšlienka bola, že jedného dňa – nevedel som ktorý – by Putin súhlasil s rozhovorom. Nemohol som opustiť svoju hotelovú izbu, ak by vydali varovanie, že mám 15 minút na odchod. Bol to najnamáhavejší, stresujúci týždeň, aký som kedy zažil," píše vo svojej výpovedi Platon.

Na piaty deň jeho návštevy v Rusku vonku zastavilo čierne BMW. V aute zaviezli fotografa do Putinovej súkromnej vily uprostred lesa za Moskvou. "Keď som prišiel, všade boli ostreľovači a približne meter snehu; bolo to ako scéna z filmu o studenej vojne. Pred vstupom do budovy ma v snehu prinútili ukázať všetko moje vybavenie a nechali ma čakať v miestnosti osem a pol hodiny," opisuje.

Následne mu ľudia okolo Putina povedali, že má 15 minút na nastavenie svetiel. Fotograf teda vošiel do Putinovej kancelárie. Píše, že každý jeho krok bol ostro sledovaný 20 mužmi. 

Zoči voči Putinovi

Potom prišiel Putin a približne hodinu a pol robili rozhovor. 

"Pán Putin, chcem sa vám poďakovať za tento rozhovor. Žiaľ, s poctou byť Mužom roka prichádza aj povinnosť, a to je nechať si odfotiť portrét. Priletel aj jeden z najlepších fotografov na svete. Stojí tu Platon a čaká, kým vás odfotí," spomína fotograf na slová riaditeľa časopisu Time Johna Hueya a v očiach mal slzy. Dodal, že v napätých situáciách majú ľudia sklony preháňať.

"Potriasol som mu rukou, trochu som sa spamätal a povedal som mu: Som veľký fanúšik Beatles. Chcel som odbúrať formálnosť situácie a zrazu (Putin) začal rozprávať perfektne po anglicky," opisuje situáciu Platon. Rozprávali sa o ich obľúbených piesňach. Putin prezradil, že jeho favoritom je skladba britskej kapely s názvom Yesterday.

"Objal som ho teda a znova som mu potriasol rukou – hoci som neskôr zistil, že dotýkať sa Putina zápästím je nezákonné," povedal fotograf a dodal, že Putinovi to nevadilo.

"Dovolil mi priblížiť sa k nemu na centimeter od jeho tváre a potom sme ho odfotili. Použil som stoličku spoza jeho stola, ktorý má najradšej," opisuje detaily.

Život fotografie

"Ďalší záber, ktorý som urobil, sa dostal na obálku časopisu a vyhral cenu World Press Photo 2008 – ale viem, že Putinovi sa tento gangsterský obraz obzvlášť páčil," hovorí o vlastnom diele Platon.

Dodal, že pozná človeka, ktorý sa s Putinom stretol a pýtal sa ho, či sa mu fotky, ktoré pri rozhovore vyfotili, páčia. "Putin sa na tú osobu len pozrel tým chladným pohľadom a povedal, že veľmi. Potom odišiel. To mi stačí. Možno keby som nevyronil slzu, neurobil by to," hovorí britský fotograf.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok