Rusko sa vracia. Bojujeme za svetový poriadok, povedal Putin a Západ počastoval tvrdými slovami

29.11.2023 05:45

Rusko sa vracia, silnie a upevňuje svoju zvrchovanosť ako svetová veľmoc, vyhlásil podľa agentúry Interfax ruský prezident Vladimir Putin. Dodal, že bez silného Ruska nie je možný žiadny trvalý a stabilný svetový poriadok.

Russia_Putin
Foto: TASR/AP

Chcú budovať spravodlivejší svet

"Je to naša krajina, ktorá je na čele vytvárania spravodlivejšieho sveta," povedal Putin.

Šéf Kremľa vystúpil prostredníctvom videokonferencie na takzvanom Svetovom ruskom ľudovom zhromaždení, ktorého organizáciu zaštiťuje ruská pravoslávna cirkev.

Boj krajiny za zvrchovanosť v terajšej "špeciálnej vojenskej operácii", ako Moskva nazýva svoju vojnu proti Ukrajine, má podľa prezidenta "bez akéhokoľvek preháňania národnooslobodzovací charakter". Rusko podľa neho bojuje nielen za svoju slobodu, ale za slobodu celého sveta.

Svetový poriadok

"Hájime bezpečnosť a prosperitu celého nášho národa, vyššie historické právo byť Ruskom, silnou a nezávislou mocnosťou, civilizáciou. Práve naša krajina, ruský svet, ako to už bolo neraz v dejinách, zatarasila cestu tým, ktorí sa usilujú o svetovládu," vyhlásil. 

"Otvorene hovoríme, že diktatúra jedného hegemóna chátra, upadla do chaosu a je pre okolie jednoducho nebezpečná. To už chápe celá svetová väčšina," povedal bez toho, aby výslovne spomenul Spojené štáty, ktoré v predchádzajúcich prejavoch obviňoval zo zavlečenia Ruska do vojny.

Rozpútanie vojny

Práve na Putinov rozkaz rozpútala ruská armáda vpádom do susednej krajiny pred 643 dňami najkrvavejší konflikt v Európe od druhej svetovej vojny. Podľa Západu a Ukrajiny ide o ničím nevyprovokovanú agresiu Ruska.

Putin podľa denníka Kommersant vyhlásil, že Západ "potrebuje rozporcovať a vydrancovať" Rusko, ktoré je príliš rozmanité, než aby zapadlo do "logiky západných rasistov a kolonizátorov", a preto Západ tvrdí, že "Rusko je väzením národov a sami Rusi sú národom otrokov".

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok