Niektorí prežili dni bez jedla a toalety, iní mali šťastie. Prepustení rukojemníci prehovorili o zajatí v Gaze

27.11.2023 14:06 , Aktualizované: 27.11.2023 15:44

Príbuzní niektorých zo štyroch desiatok rukojemníkov, ktorí sa od piatku vďaka dohode o prímerí medzi Izraelom a hnutím Hamas dostali po siedmich týždňoch v zajatí domov z Pásma Gazy, popísali podmienky, za akých boli ich blízki držaní.

Prepúšťanie rukojemníkov
Foto: TASR/AP

Denník Haarec s odvolaním sa na niekoľko príbuzných napísal, že niektorí rukojemníci v posledných dvoch týždňoch už nemali skoro žiadne jedlo, časť Hamás väznil v tuneloch pod Gazou po dlhú dobu bez denného svetla. Strach mali rukojemníkov podľa denníka Haarec aj z bombardovania. Niektorí tiež vypovedali, že mali správy o aktuálnom dianí vďaka rozhlasu či televízii.

Svedectvá rukojemníkov

Napríklad deväťročný Ohad podľa denníka Haarec počul počas zajatia z televízie prianie k narodeninám od svojich príbuzných z Izraela. Spolu s matkou a babičkou sa v piatok vrátil domov v prvej skupine v deň začiatku zatiaľ štvordňového pokoja zbraní.

Niektorí z tých, ktorým stráže Hamasu dovolili počúvať izraelské rádio, sa ale počas zajatia dozvedeli smutné správy. Napríklad Ohadova babička zistila z rozhlasu, že pri útoku Hamasu na Izrael 7. októbra bol zabitý jej syn, napísal podľa agentúry DPA izraelský denník Jediot Achronot.

Iní rukojemníci ale boli po celých sedem týždňov úplne odrezaní od správ z domova. Napríklad sedemdesiatsedemročná Hanna Kacirová sa až v piatok po prepustení dozvedela, že jej manžel bol pri útoku Hamasu zavraždený a jej syn je ďalej držaný ako rukojemník.

Jeden z Ohadových príbuzných denníka Jediot Achronot podľa DPA povedal, že ho veľmi upokojilo, keď sa dozvedel, že Hamas nezaobchádzal s jeho rodinou zle. "Boli ale aj dni, kedy nebolo čo jesť, a niekedy museli čakať aj hodinu a pol, kým im bolo dovolené použiť toaletu," popísal iný príbuzný. Niekedy dostali iba pita chlieb alebo malú porciu ryže. Nemali lehátka ani postele a spali na laviciach či stoličkách spojených k sebe.

Jedna z rukojemníkov, ktorých Hamas v nedeľu prepustil, ale teraz bojuje v izraelskej nemocnici o život. Osemdesiatštyriročná Alma Avrahamová zrejme v zajatí v Pásme Gazy nedostávala potrebné lieky, napísal server The Times of Israel (ToI).

Cez víkend sa z Pásma Gazy dostala aj trinásťročná Hila Rotemová, ktorej matka zostáva v zajatí. Hilin strýko v nedeľu novinárom povedal, že obe boli po celý čas od únosu držané spolu, než ich dva dni pred prepustením dievčaťa rozdelili. Podľa strýka tak Hamas porušil dohodu o prímerí, v ktorej sa zaviazal nerozdeľovať matky od detí, napísal server ToI. Strýko Jair Rotom tiež uviedol, že po fyzickej stránke je Hila v poriadku, ale stále len šepká. Rukojemníci v zajatí podľa neho totiž museli hovoriť len šeptom.

Denník Haarec citoval Vardu Goldsteinovú, ktorej tri vnúčatá vo veku 17, 11 a deväť rokov sa dostali na slobodu vďaka dohode o prímerí. V nedeľu Goldsteinová v televízii popísala, že plakala radosťou, keď videla svoje vnúčatá v dobrom stave. Uviedla, že deti jej povedali, že v zajatí sa s nimi zaobchádzalo "viac menej dobre"

Pred týmto prvým prímerím vo vojne, ktorá začala útokom Hamasu na Izrael, prepustili únoscovia z Pásma Gazy len štyri ženy minulý mesiac – dve Američanky a dve staršie Izraelčania. Jedna z Izraeliek po prepustení novinárom povedala, že Hamas sa o rukojemníkov v jej skupine dobre staral, a kritizovala izraelskú vládu, že nedokázala brutálnemu útoku stoviek ozbrojencov na Izrael zo 7. októbra zabrániť. Podľa tejto seniorky izraelská armáda, tajné služby aj vláda nebrali vážne signály prichádzajúce z Pásma Gazy.

Nezhody pri prepúšťaní

Washington, Izrael, palestínske hnutie Hamas a Spojené štáty sa teraz za sprostredkovanie Kataru snažia vyriešiť nezhody ohľadom zoznamu rukojemníkov, ktoré by v pondelok - v posledný deň štvordňového pokoja zbraní - mala palestínska skupina prepustiť z Pásma Gazy, píše spravodajský web. CNN s odvolaním sa na nemenovaného izraelského činiteľa.

Nezhody podľa CNN panujú napríklad kvôli tomu, že na dnešnom zozname rukojemníkov na prepustenie nie sú matky, hoci by podľa dohody mali byť prepúšťané spoločne so svojimi deťmi. Web v tejto súvislosti píše, že Hamas túto časť dohody porušil už v sobotu, keď prepustil jedného rukojemníka bez matky.

Prepustené by dnes podľa zdrojov, na ktoré sa odvoláva CNN, mali byť aj dve Američanky, avšak ich oslobodenie je v tejto chvíli neisté. "V tejto chvíli jednoducho nevieme," povedal CNN bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok