Hamas a Izrael rokujú o predĺžení prímeria. K uzavretiu dohody sú údajne blízko

ta3/ČTK/Reuters
27.11.2023 09:38 , Aktualizované: 27.11.2023 16:36

Izrael a radikálne palestínske hnutie Hamas vyjednávajú o možnom predĺžení terajšieho prímeria v Pásme Gazy o ďalšie až štyri dni. S odkazom na zdroje blízke vyjednávanie, ktoré pomáhajú sprostredkovať Egypt a Katar, o tom informoval denník The Wall Street Journal (WSJ).

Podľa zdrojov WSJ ide aj o prepustenie starších mužov držaných ako rukojemníkov, doteraz boli prepúšťané prevažne ženy, deti a cudzinci.

Viac prepúšťania, viac prímeria

Výmenou za už skôr dojednaný pokoj zbraní, ktorý začal platiť v piatok ráno, by mal dnes Hamas prepustiť ďalších 11 rukojemníkov, ich celkový počet tak bude dopredu dohodnutých 50, pripomína web denníku The Times of Israel (ToI). 

Izrael dostal zoznam týchto rukojemníkov a podľa kancelárie izraelského premiéra sa o ňom "vedú diskusie". Podľa ToI ale nie je jasné, o čom presne sa v tejto súvislosti diskutuje. 

Hamas sa zaviazal prepustiť celkom 50 rukojemníkov, Izrael na oplátku sľúbil prepustiť 150 palestínskych väzňov a umožniť prísun humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. Podľa dohody môže byť pokoj zbraní predĺžený o jeden deň za každých desať prepustených rukojemníkov.

Prípadné predĺženie dočasného pokoja zbraní záleží aj na tom, či sa Hamasu podarí nájsť desiatky rukojemníkov, ktoré držia v Pásme Gazy iné ozbrojené skupiny, gangy aj civilisti, povedal denníku The Financial Times (FT) katarský emír Tamim bin Hamad Chalífa Saní. 

K dohode sú blízko

Egypt a Katar sa blížia k sprostredkovaniu predĺženia prímeria v Pásme Gazy o dva dni. S odvolaním sa na tlačový úrad egyptskej vlády to dnes napísala agentúra Reuters. Dvojdňové predĺženie prestávky v izraelskej ofenzíve v Pásme Gazy by podľa Káhiry počítalo s prepustením ďalších 20 izraelských rukojemníkov výmenou za 60 palestínskych väzňov.

Ešte dnes sa pritom v rámci doterajšej dohody očakáva oslobodenie 11 rukojemníkov a prepustenie 33 väzňov. Rokovania však podľa Egypta stále pokračujú. Televízia CNN predtým dnes s odkazom na svoje zdroje uviedla, že panujú nezhody ohľadom zoznamu rukojemníkov, konkrétne otázky prepúšťania detí bez ich matiek.

Výzva z NATO

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval na predĺženie prímeria. Štvordňové prímerie, ktoré má vypršať v noci na utorok, doteraz pomohlo k prepusteniu 39 izraelských občanov a tiež 19 cudzincov, ktorých prepustenie nebolo súčasťou dohody o prímerí, ale samostatnej iniciatívy Thajska.

Viac prímeria žiadajú aj humanitárne organizácie

Počas štvordňového prímeria medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, ktoré má vypršať v utorok ráno. Izrael tiumožnil vjazd niekoľkými stovkám kamiónov s humanitárnou pomocou do Pásma Gazy. Časť z nich sa dostala aj na bombardovaním spustošený sever oblasti. 

Dodávky pomoci sú ale podľa humanitárnych organizácií stále nedostatočné a podľa serveru BBC nezahŕňajú teplé oblečenie. V Pásme Gazy sa ale zhoršuje počasie, prší a hlavne v noci je zima a státisíce Palestínčanov, vrátane mnohých detí, tam žijú len v provizórnych prístreškoch.

"Hovoril sme s ľuďmi, ktorí sa snažia v troskách domov nájsť staré deky a čokoľvek, čím by mohli zahriať deti. Mnohí sa vracajú do bombardovaním zničených domovov hľadať svoje oblečenie," opísal BBC reportér z mesta Chán Júnis na juhu oblasti. Podľa neho je tam teraz daždivo a chladno a ľudia v táboroch nemajú matrace ani deky. "Obchody sú prázdne, ale mnohí ľudia aj tak nemajú peniaze, aby si prikrývky či ďalšie veci kúpili," dodal.

Aj podľa šéfky Svetového potravinového programu (WFP) je situácia v Pásme Gazy po siedmich týždňoch bombardovania a blokády kritická. "Potrebujeme viac kamiónov, viac pomôcť. Obávame sa, že ľudia sa tam dostanú na pokraj hladomoru," povedala výkonná riaditeľka WFP Cindy McCainová v nedeľu stanicu CBS. "Kiež by sa prímerie predĺžilo, aby sme mali viac času na distribúciu pomôcť ako len štyri dni," dodala.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok