Hamas prepustil druhú skupinu rukojemníkov, okrem Izraelčanov sa v nej nachádzali aj cudzinci

25.11.2023 23:36 , Aktualizované: 26.11.2023 08:05

Izraelská armáda v sobotu neskoro večer oznámila, že palestínske militantné hnutie Hamas prepustilo zo zajatia v Pásme Gazy 13 Izraelčanov a štyroch cudzincov. Išlo o druhé kolo výmeny v rámci dohody o štvordňovom prímerí vo vojne medzi Hamasom a Izraelom. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Izraelská armáda uviedla, že zástupcovia Červeného kríža previezli v sobotu večer prepustených rukojemníkov, vrátane štyroch Thajčanov, do Egypta. Následne ich previezli do Izraela, napísala agentúra AFP.

Zdržiavanie prepustenia

Hamas pozdržal prepustenie rukojemníkov o niekoľko hodín a obvinil Izrael z porušenia podmienok dohody o prímerí. Pozastavenie prepustenia prišlo v poslednej chvíli a vznikla tak napätá patová situácia, ale nakoniec sa vďaka medzinárodným vyjednávačom prepustenie rukojemníkov uskutočnilo.

Hnutie Hamas totiž najprv tvrdilo, že dodávky humanitárnej pomoci povolené Izraelom boli menšie, než bolo sľúbené a že z nich na sever Pásma Gazy neprišlo dosť - práve táto časť palestínskej enklávy je teraz centrom izraelskej pozemnej operácie a hlavou bojovou zónou. Hamas tiež tvrdil, že v prvom kole výmeny v piatok nebolo prepustených dostatok dlhodobo väznených Palestínčanov.

Stovky rukojemníkov

Izrael má ešte v sobotu prepustiť z väzenia 39 Palestínčanov. Hamas zajal približne 240 rukojemníkov pri masívnom útoku na Izrael 7. októbra, ktorý bol spúšťačom súčasnej vojny s Izraelom. Počas štvordňového prímeria má byť prepustených celkovo 50 rukojemníkov a 150 palestínskych väzňov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok