Prekážky medzi Izraelom a Hamasom sa podarilo prekonať, hnutie napokon rukojemníkov prepustí

25.11.2023 20:55 , Aktualizované: 25.11.2023 18:09

Palestínske radikálne hnutie Hamas potvrdilo, že ešte v sobotu prepustí druhú skupinu rukojemníkov zajatých pri októbrovom útoku na južný Izrael. Informovali o tom vyjednávači Kataru a Egypta, podľa ktorých bude v skupine prepustených 20 ľudí vrátane 13 Izraelčanov.

Proces výmeny zajatcov za Palestínčanov väznených v Izraeli sa v sobotu zadrhol po tom, čo ozbrojené krídlo Hamasu obvinilo Izrael, že nedodržiava niektoré časti dohody o dočasnom prímerí a prepustenie rukojemníkov zdržalo.

"Po určitom zdržaní sa podarilo po kontaktoch Kataru a Egypta s oboma stranami prekonať prekážky pre prepustenie väzňov a dnes večer bude prepustených 39 palestínskych civilistov, zatiaľ čo Pásmo Gazy opustí 13 izraelských rukojemníkov a sedem cudzincov," uviedol hovorca katarského ministerstva zahraničia Mád.

Podľa pôvodných plánov sa mala ďalšia skupina rukojemníkov zadržiavaných posledných sedem týždňov v Pásme Gazy dostať na slobodu dnes okolo 15:00 (16:00 SEČ). Harmonogram mal byť podobný ako v piatok, keď Hamas prepustil prvú skupinu 24 rukojemníkov, medzi ktorými bolo 13 izraelských žien a detí a 11 cudzincov.

Hamas viní Izrael

Niektoré izraelské médiá, stanica CNN alebo agentúra AFP popoludní s odvolaním sa za zdroje z Hamasu uviedli, že prepustených zajatcov si už v Pásme Gazy preberajú pracovníci Červeného kríža, to sa ale nakoniec nepotvrdilo. Brigády Kásam, ktoré sú ozbrojeným krídlom Hamasu, vzápätí na sieti Telegram uviedli, že prepustenie rukojemníkov sa odkladá a že zdržanie má na svedomí Izrael, ktorý podľa nich nedodržiava podmienky dohody o pokoji zbraní.

Vysoký predstaviteľ Hamasu stanici BBC povedal, že dôvodom na odklad je napríklad to, že Izrael blokuje dostatočnú humanitárnu pomoc pre severnú časť Pásma Gazy alebo to, že na poslednú chvíľu zmenil zoznam palestínskych väzňov, ktorí sa majú dostať na slobodu.

Zástupca Hamasu v Libanone Usáma Hamdán agentúre Reuters povedal, že z 340 kamiónov s humanitárnou pomocou, ktoré od piatku dorazili do Pásma Gazy, len 65 došlo až na sever Pásma, čo je podľa neho "menej ako polovica toho, čo Izrael odsúhlasil". Izraelská vláda porušenie dohôd poprela s tým, že distribúcia pomoci je v réžii OSN.

Tvrdá odpoveď

Izraelské médiá napísali, že izraelská vláda zvažuje tvrdú odpoveď v prípade, keď by Hamas neprepustil rukojemníkov do sobotnej polnoci. V tom prípade by podľa nich Izrael odstúpil od dohody o prímerí a znovu začal vojenskú operáciu v Pásme Gazy, ktorá začala v reakcii na útok Hamasu na južný Izrael zo 7. októbra, pri ktorom zahynulo vyše 1200 Izraelcov.

V piatok sa dostala na slobodu prvá skupina 24 rukojemníkov, medzi ktorými bolo 13 izraelských žien a detí, desať Thajcov a jeden občan Filipín. Podľa dohody o dočasnom štvordňovom prímerí, ktoré začalo v piatok platiť, má Hamas oslobodiť spolu 50 rukojemníkov výmenou za prepustenie 150 Palestínčanov z izraelských väzníc.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok