Besnenie Hamasu opísala preživšia: Súložili s mŕtvymi, odrezávali ženám prsia a strieľali deti

Odrezali jej prsia a vyhodili ich. Ďalšie znásilnili, zastrelili ju, ale v sexuálnom zneužívaní pokračovali, opísala izraelským vyšetrovateľom žena, ktorá bola svedkom barbarského násilia páchaného extrémistami z Hamasu počas náletu 7. októbra. Ona sama prežila len náhodou, teroristi ju považovali za mŕtvu, uviedol denník Bild s odvolaním sa na izraelské bezpečnostné zdroje.

APTOPIX_Israel_Palestinians850123.jpg
Foto: TASR/AP

Masový zločin

Skúsení izraelskí vyšetrovatelia sú šokovaní brutalitou, s akou islamisti operovali. "Je to najväčší masový zločin v dejinách Izraela," povedal vyšetrovateľ Jaakov Šabtaj. Zabezpečili sa rozsiahle dôkazy, ale ani po viac ako piatich týždňoch nie je nič kompletné. Vyšetruje sa viac ako 1 000 vrážd, niekoľko tisíc pokusov o vraždu, ako aj nespočetné množstvo znásilnení, uviedla webová stránka kath.net.

Stovky tiel

Doteraz sa podarilo identifikovať 800 tiel civilistov a 400 tiel vojakov a policajtov, ale práca forenzných expertov pokračuje, pričom niekoľko stoviek tiel ešte čaká na identifikáciu. Identifikácie prebiehajú na vojenskej základni Šúra, kam boli telá zavraždených prevezené v nákladných autách. "Bolo to strašné," hovorí seržant Ori, ktorý pomáha pri identifikácii.

Vykladanie tiel

Spomína si na šok, keď prišlo prvé nákladné auto plné vriec s mŕtvolami. "Začali sme ich vykladať, potom prišlo ďalšie nákladné auto a ďalšie a tak to išlo ďalej a ďalej," hovorí.

Po čase necítil námahu spojenú s manipuláciou so stovkami vriec s pozostatkami zavraždených. "Fungovali sme ako stroje, hoci zápach rozkladu bol veľmi silný," hovorí Ori, ktorý v civilnom živote pracuje v cestovnom ruchu.

Neuveriteľná brutalita

Potvrdzuje tiež neuveriteľnú brutalitu. Mŕtvi boli zavraždení tými najstrašnejšími spôsobmi.

Ori a jeho kolegovia sa deň čo deň stretávajú s telami zavraždených žien so zviazanými rukami a devastujúcimi zraneniami po brutálnom znásilnení. "Niekedy je to hrozné, keď sú vo vreciach malé detské telíčka bez hláv," hovorí Ori a pokračuje: "Vezmete vrece, ktoré je veľmi ľahké. Otvoríte ho a vidíte dieťa so štyrmi strelnými ranami. Štyri guľky v tele dieťaťa, nechápete, kto to urobil."

Neidentifikovateľné telá

Mnohí z mŕtvych sú takí popálení, že ich bolo možné identifikovať len podľa zubov. "Ale čo urobíte s mŕtvolou dieťaťa, ktoré ešte nemá zuby?" Ori a jeho kolegovia čerpajú silu zo snahy vrátiť mŕtvym dôstojnosť. "Počas holokaustu sa z mien ľudí stali čísla," zdôraznil.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok