Izrael nariadil evakuáciu nemocnice Šifa, armáda tvrdenie odmieta. Nachádzalo sa tam vyše 2-tisíc pacientov, niektorí nedokázali opustiť budovu

18.11.2023 09:00 , Aktualizované: 18.11.2023 12:11

Izraelskí vojaci, ktorí už štvrtý deň zasahujú v nemocnici Šifa v pásme Gazy, vydali z reproduktorov príkaz na evakuáciu zariadenia. Prítomným dali hodinu na to, aby sa z nemocnice vysťahovali, informoval z miesta novinár agentúry AFP. Stovky ľudí potom začali nemocnicu opúšťať pešo, ale približne 450 ľudí zostalo na mieste, pretože mali problémy s pohybom. Izraelské sily však podľa denníka The Jerusalem Post popreli, že by nariadili evakuáciu pacientov a zdravotníkov. Tvrdia, že ich pohyb povolili len na základe žiadosti riaditeľa nemocnice.

Israel_Palestinians841531.jpg
Foto: TASR/AP

Až k pobrežiu

Riaditeľ nemocnice Muhammad abú Salmija pre agentúru AFP povedal, že izraelskí vojaci mu dali pokyn, aby zabezpečil „evakuáciu pacientov, zranených, vysídlených osôb a zdravotníckeho personálu a že by sa mali pohybovať pešo smerom k pobrežiu“.

Organizácia Spojených národov odhaduje, že v nemocnici bolo asi 2 300 pacientov, personálu a vysídlených ľudí predtým, ako sa k nej presunuli izraelskí vojaci. Izrael tvrdí, že nemocnicu využíva radikálne hnutie Hamas ako svoju základňu.

Hamasom riadené ministerstvo zdravotníctva vo vyhlásení uviedlo, že v zariadení je stále 120 zranených spolu s nešpecifikovaným počtom predčasne narodených detí. Zdravotnícki predstavitelia Hamasu predtým agentúre AFP uviedli, že „450 zranených a pacientov s chronickými chorobami“ nebolo možné presunúť. Zostali v nemocnici spolu so zdravotníckym personálom, aby sa o nich postaral.

Izraelská armáda však tvrdí, že nepožadovala evakuáciu pacientov a zdravotníkov. „Izraelské ozbrojené sily v žiadnom prípade nepožadovali evakuáciu pacientov ani zdravotníckeho personálu,“ citoval denník The Times of Israel stanovisko armády.

Naopak, podľa vyhlásenia izraelská armáda ponúkla spoluprácu v súvislosti so žiadosťou o evakuáciu. Zdravotnícky personál alebo pacienti, ktorí sa nechcú alebo nemôžu evakuovať, môžu podľa vyhlásenia izraelskej armády zostať na mieste.

Tajná skrýša?

Predstavitelia izraelskej armády tvrdia, že jej jednotky naďalej nachádzajú v nemocnici Šifa podzemnú infraštruktúru, ktorú podľa nich využíva Hamas.

Izraelskí vojaci v najväčšej nemocnici v pásme Gazy podľa izraelskej tlače tiež zhromažďujú spravodajské informácie o ľuďoch, ktorých Hamas uniesol pri útoku zo 7. októbra.

V posledných dňoch izraelská armáda uviedla, že v nemocnici Šifa objavila zbrane, a v sobotu 18. novembra sa v blízkosti nariadenia našli telá dvoch rukojemníkov.

Ministerstvo zdravotníctva ovládané Hamasom v Gaze oznámilo desiatky mŕtvych v nemocnici pre výpadky elektriny spôsobené nedostatkom paliva do generátorov počas intenzívnych bojov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok