Podzemní zabijaci vo vojnách. Toto sú počty obetí nášľapných mín na Ukrajine

15.11.2023 06:00 , Aktualizované: 15.11.2023 22:40

Nášľapné míny a výbušniny zabili alebo zranili v roku 2022 na Ukrajine desaťkrát viac ľudí ako rok predtým. Je to následok vojny, ktorú rozpútalo Rusko.

Ukrajina vojna
Foto: TASR/AP (Ilu)

Na Ukrajine bolo vyše 600 takýchto zdokumentovaných prípadov, uviedla v utorok v Ženeve koalícia organizácií Medzinárodná kampaň za zákaz nášľapných mín (ICBL), na ktorú sa odvolala tlačová agentúra DPA.

Celosvetový pokles

Celosvetovo počet nahlásených obetí klesol z 5544 to 4710. Z nich 1700 bolo zabitých, ostatné utrpeli zranenia. Výrazný pokles bol predovšetkým v Afganistane, ale to najmä pre komplikované zhromažďovanie takýchto údajov, dodala ICBL.

Dlhodobý problém

Nášľapné míny slúžia proti postupu nepriateľských síl. Často zostanú v zemi nespozorované celé desaťročia. Väčšina ich obetí sú preto deti a ďalší civilisti, ktorí na ne náhodou neskôr stúpia.

Ottawský dohovor od roku 1994 zakazuje použitie nášľapných mín a jeho signatármi je 164 krajín. Rusko, Spojené štáty a Čína dohovor nikdy nepodpísalo.

Zamínované oblasti

Podľa správy ICBL o nášľapných mínach Rusko od napadnutia susednej Ukrajiny vo februári 2022 položilo takéto míny v 11 z 27 ukrajinských oblastí.

Porušenie dohovoru Ukrajinou

Aj Ukrajina najmenej raz použila túto zbraň v meste Izium v Charkovskej oblasti, keď bolo pod kontrolou Ruska. Ukrajina je na rozdiel od Ruska zmluvným štátom dohovoru a je jedinou zo 164 krajín, ktorá porušila jeho podmienky.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok