EÚ nesplní svoj plán. Ukrajine mala dodať milión kusov munície

14.11.2023 09:34

Európska únia nesplní svoj plán dodať Ukrajine milión kusov delostreleckej munície do marca budúceho roka. Povedal to v utorok v Bruseli nemecký minister obrany Boris Pistorius, ktorý pricestoval na rokovania so svojimi kolegami z ostatných členských štátov EÚ.

Dodanie munície

EÚ sa pôvodne v marci tohto roku zaviazala dodať Ukrajine milión kusov munície v priebehu 12 mesiacov. Časť z nej mala poskytnúť z vlastných zásob a časť mala pre Ukrajinu získať prostredníctvom spoločných nákupov a zvýšenia priemyselných kapacít.

Pred časom sa však začali objavovať správy, že doteraz bolo dodaných len približne 300 000 kusov a že cieľ sa pravdepodobne nepodarí splniť.

Navýšenie výroby

Nemecký minister obrany však utorok zdôraznil, že členské štáty EÚ naďalej spolupracujú s priemyslom na zvýšení výroby munície.

"Musíme zistiť, ako sú na tom jednotlivé členské štáty," povedal šéf diplomacie EÚ Josep Borrell o dodávkach munície. Dnešné stretnutie by podľa neho malo slúžiť na celkové zhodnotenie situácie a na zistenie, ako a či je možné zvýšiť podporu Ukrajine.

Zasadnutie NATO

Utorňajšie zasadnutie ministrov sa začína raňajkami s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Témou má byť ochrana kritickej infraštruktúry NATO v reakcii na októbrové poškodenie plynovodu spájajúceho Fínsko a Estónsko. Očakáva sa však, že ministri budú so šéfom NATO rokovať aj o ďalšej podpore pre Ukrajinu.

Rusko môže vyrobiť viac munície

Ako nedávno informovala agentúra Bloomberg, dodávky z Európskej únie sú nevyhnutné na to, aby Ukrajina udržala krok s Ruskom, pokiaľ ide o muníciu. Agentúra totiž uviedla, že niektorí experti odhadujú, že Rusko môže na budúci rok vyrobiť dva milióny kusov munície. Okrem toho Biely dom tvrdí, že Moskva dostáva dodávky munície zo Severnej Kórey.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok