Izrael mal právo reagovať. EÚ vyzýva na prímerie v Pásme Gazy a zvýšenie humanitárnej pomoci

13.11.2023 18:27

Hlavným odkazom diplomatov Európskej únie pre všetkých aktérov konfliktu v pásme Gazy je ukončiť násilnosti, znížiť napätie a zaistiť dostatok humanitárnej pomoci pre miestne obyvateľstvo.

IZRAEL-SITU-MO
Foto: ta3

Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár v rámci pondelňajšieho zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli.

Neospravedlniteľné útoky Hamasu

Hlavnými témami ministerských rokovaní bolo dianie v pásme Gazy a vojna na Ukrajine. Slovensko sa podľa Blanára hlási k stanovisku EÚ, že Izrael má právo reagovať na neospravedlniteľné útoky hnutia Hamas.

"Vyjadrili sme solidaritu s 1 400 obeťami na izraelskej strane a s 220 rukojemníkmi, zároveň sme konštatovali, že reakcia Izraelu nemôže byť natoľko neadekvátna, aby doplácali na to civilní obyvatelia. Preto bola čulá diskusia o humanitárnej pomoci a humanitárnych prestávkach. Lebo čísla, ktoré sa dozvedáme o civilných obetiach v pásme Gazy sú hrozivé," povedal Blanár.

Medzi obeťami aj novinári

Dodal, že podľa údajov OSN prišlo počas tejto vojny o život aj 88 humanitárnych pracovníkov a 23 novinárov.

"Zhodli sme sa na tom, že humanitárne prestávky sú dôležité a predovšetkým prímerie, ktoré by viedlo k zastaveniu násilia," povedal. Rada ministrov podľa neho ocenila všetky snahy vyvíjané či už arabskými krajinami alebo Spojenými štátmi na zmiernenie napätia, ale najviac rezonovala snaha riešiť humanitárnu krízu, ktorá je po izraelskej odvete viac ako vážna a porušuje medzinárodné humanitárne právo.

Humanitárna pomoc Gaze

Na dôraznejšie zvýšenie humanitárnej pomoci EÚ pre obyvateľov pásma Gazy po rokovaní diplomatov vyzval aj šéf európskej diplomacie Josep Borrell, ktorý spresnil, že Únia je na to pripravená.

Na otázku TASR, či diplomati zvažujú nejaký typ sankcií voči Iránu za jeho otvorenú podporu hnutiam Hamas a Hizballáh, Blanár uviedol, že pondelňajšia výzva o vyvinutí maximálneho úsilia na deeskaláciu napätia a ukončenie násilia sa týka všetkých hráčov, teda aj Iránu.

"Nemáme to overené, ale hovorí sa už o 11 000 civilných obetiach, z toho asi 4 000 detí, čo je viac civilných obetí ako je v konflikte na Ukrajine a to je neprípustné. Medzinárodné spoločenstvo sa nemôže len tak prizerať, musí niečo urobiť. Ale nesmieme používať naratív, že všetci Palestínčania sú vinní za to, čo urobil Hamas. To by bolo priznanie kolektívnej viny a prialo by to iba Hamasu," vyhlásil Blanár.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok