Poliakov evakuovali z Pásma Gazy, domov ich dostanú vojenské lietadlá. Na záchranu čakajú aj Česi

13.11.2023 11:45 , Aktualizované: 13.11.2023 13:00

Skupinu 18 poľských občanov z Pásma Gazy už letecky prevážajú späť do vlasti. V pondelok to oznámil generálny štáb poľskej armády. Informuje o tom agentúra PAP. Na záchranu čakajú v Egypte aj českí občania.

Opustili Egypt

Generálny štáb na sociálnej sieti X krátko po 11.00 h SEČ napísal, že dve lietadlá C-130 Hercules poľských vzdušných síl opustili Egypt. Na palube majú evakuovaných poľských občanov a operačnú skupinu z poľského vojenského kontingentu v Egypte, ktorá pomáha Poliakom pri evakuácii.

V palestínskej enkláve, kde vládne teroristické hnutie Hamas, je údajne ešte ďalších päť Poliakov. Jedného z nich, Alexa Danziga, podľa dostupných informácií zadržiava Hamas ako rukojemníka.

„Čakáme, že cez hraničný priechod Rafah prídu z Pásma Gazy do Egypta ďalší ľudia,“ povedal v nedeľu šéf Národného bezpečnostného úradu (BBN) Jacek Siewiera pre reláciu súkromnej spravodajskej televízie Polsat News. „Podmienky sú veľmi ťažké,“ dodal.

Poľský prezident Andrzej Duda sa rozhodol využiť poľský vojenský kontingent v Egypte pri evakuácii poľských občanov uviaznutých v Pásme Gazy, kde prebieha vojna medzi izraelskou armádou a militantmi z palestínskej enklávy.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok