Všetky nemocnice na severe Pásma Gazy sú mimo prevádzky. Presúvať novorodencov je riskantné

13.11.2023 11:33

Všetky nemocnice na severe Pásma Gazy už sú mimo prevádzky, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na palestínske úrady spravované hnutím Hamas.

Israel_Palestinians836479.jpg
Foto: TASR/AP

Podľa neho musela prevádzka prerušiť aj nemocnica Kuds v meste Gaza, ktoré leží na severe Pásma, kde už niekoľko dní zvádza boje izraelská armáda s palestínskymi ozbrojencami aj v okolí nemocnice.

Miesto záchrany nefunguje

Aj hlavná nemocnica v tomto meste Šífa už nefunguje, potvrdil aj šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). V tejto nemocnici kvôli nedostatku elektriny zomrelo podľa oznámenia palestínskych úradov šesť predčasne narodených detí a deväť pacientov na jednotke intenzívnej starostlivosti.

"Bohužiaľ nemocnica už nefunguje ako nemocnica," napísal v nedeľu na sieti X Tedros Adhanom Ghebreyesus, šéf WHO, ktorej sa podľa neho podarilo obnoviť spojenie so zdravotníkmi v nemocnici Šífa. 

Nemocnica ako úkryt

Server BBC dnes napísal, že podľa palestínskych zdrojov je v nemocnici Šífa vyše 2000 ľudí, vrátane pacientov, zdravotníkov a ľudí, ktorí v nej hľadali úkryt pred masívnym izraelským bombardovaním. Podľa AP, ktorá sa odvoláva na riaditeľa nemocnice, je tam asi 650 pacientov, 500 zdravotníkov a 2500 ľudí, ktorí sa tam prišli schovať.

Argumentácia Izraela

Izraelský prezident Jicchak Herzog v nedeľu uviedol, že nemocnica Šífa je plne funkčná. Tvrdenie o zastavení dodávok elektriny nemocnici je podľa neho výmysel hnutia Hamas, ktoré využíva civilistov v nemocnici ako živé štíty a ktorého členovia sa ukrývajú v komplexe pod ňou.

Na záchrane ľudí pracujú

Lekári v Šífe cez víkend kvôli nedostatku paliva pre generátory elektriny presunuli novorodenca z oddelenia s inkubátormi do inej budovy a umiestnili ich na bežné lôžka. Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari v sobotu uviedol, že Izrael pomôže s evakuáciou najmenších detí z nemocnice. V nedeľu iný izraelský armádny hovorca povedal, že plány na evakuáciu nemluvniat sa stále vyvíjajú.

Pochyby o realizácii

Doktor Abdul Qadir Hammad z nemocnice v britskom Liverpoole, ktorý v nedeľu hovoril s kolegami z nemocnice Šífa, v pondelok serveru BBC povedal, že evakuácia novorodencov a vážne zranených pacientov by bola veľmi náročná a aj keby sa podarila, v oblasti nie sú nemocnice, ktoré by im mohli poskytnúť potrebnú starostlivosť. 

"Boja sa o ich život, sú pod neustálou paľbou a svojim pacientom nemôžu poskytnúť bez elektriny pomoc. Vidia, ako im pacienti umierajú, a sú bezmocní," povedal BBC doktor Hammad.

Neznesiteľná situácia

"Ľudia v nemocniciach umierajú po odpojení prístrojov kvôli nedostatku elektriny, ale budú umierať aj na sepsy, infekcie a gangrény," povedala televízii Al-Džazíra doktorka Alice Rothchildová z organizácie Židovský hlas pre mier. "Tiež zdravotnícky personál je vyčerpaný a traumatizovaný. Mnohí ochorejú infekčnými chorobami, ktoré sa tam kvôli zlej hygiene šíria," dodala. 

Izrael v odvete za útok Hamasu zo 7. októbra na Izrael zaviedol aj blokádu Pásma Gazy, zastavil dodávky potravín, liekov, paliva, energie i vody. Dodávky vody neskôr obnovil, ale len v obmedzenej miere. Podľa niektorých svedectiev ľudia pijú aj slanú morskú vodu, pretože odsoľovacie zariadenia v Gaze tiež kvôli nedostatku energie nefungujú.

Na chlieb sa čaká 7-8 hodín

"Za posledných päť týždňov sme nevideli takmer žiadnu pomoc z kamiónov, ktoré ju mali priviezť na prechod Rafáh. Dostala sa k nám len balená voda, ktorá sa ale rozobrala počas dvoch minút," povedal televízii Al-Džazíra Palestínec, ktorý sa teraz zdržiava v meste Chán Júnis a ktorý popísal zhoršujúce sa životné podmienky na juhu Pásmy Gazy. Tam sa evakuovali státisíce ľudí zo severu, kde sa vedú pozemné boje a ktorý Izrael masívne bombarduje. Rakety ale dopadajú aj na juh Pásma Gazy. 

"Zatvorených je 95 percent pekární a v tých, čo sú otvorené, sa na chlieb čaká sedem až osem hodín. Nemáme čistú vodu, palivo ani zdravotnícky materiál. Ľudia sú nahnevaní a zúfalí," dodal utečenec v Chán Júnise.

Humanitárna pomoc

Prvú humanitárnu pomoc Izrael do Pásma Gazy povolil až 21. októbra. Odvtedy tam umožnil vjazd len asi 980 kamiónom s potravinami, vodou a liekmi, čo je podľa humanitárnych organizácií stále veľmi málo. 

Pred vojnou tam vozilo humanitárnu pomoc asi 500 kamiónov denne. Izrael stále neumožňuje dodávky paliva, ktoré sú potrebné aj pre fungovanie nemocníc a pre dopravu ambulancií či rozvoz potravín v oblasti. Izrael tvrdí, že v oblasti je paliva dosť a že ho využíva Hamas pre svoje potreby a útoky proti Izraelu.

Obete konfliktu

Izrael po útoku Hamasu zo 7. októbra, ktorý si vyžiadal 1200 obetí, začal odvetné masívne bombardovanie Pásma Gazy, pri ktorom podľa palestínskych úradov zomrelo vyše 11-tisíc ľudí, z toho dve tretiny sú ženy, deti a neplnoletí.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok