Izraelská armáda vypočula prosby Palestíny. Chce pomôcť pri evakuácii novorodencov z nemocnice

12.11.2023 10:40

Izraelská armáda pomôže v nedeľu evakuovať novorodencov z nemocnice Šifa v meste Gaza, ktorá podľa hovorcu prerušila svoju činnosť kvôli bojom v okolí a nedostatku elektriny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy, kde vládne palestínske radikálne hnutie Hamas, dnes uviedlo, že v nemocnici Šifa hrozí smrť takmer 40 deťom v dôsledku výpadku elektrickej energie. Podľa zdravotníckych zdrojov dnes v nemocnici zomreli dve predčasne narodené deti.

Evakuácia pacientov bola často nemožná

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari na dnešnej tlačovej konferencii uviedol, že Hamas stratil kontrolu nad severnou časťou pásma Gazy, kde sa nachádza mesto Gaza, a obyvatelia sa evakuujú zo severu na juh v rozpore s pokynmi Hamasu. Podľa izraelskej armády za posledné tri dni odišlo takmer 200-tisíc ľudí.

Pred začatím vojenskej operácie v pásme Gazy Izrael vyzval palestínskych civilistov, aby opustili sever pásma. Nemocnice v meste Gaza však uviedli, že evakuácia pacientov bola v mnohých prípadoch nemožná.

Operácia je odvetou za krvavý útok Hamasu na izraelské územie zo 7. októbra, pri ktorom zahynulo 1 200 ľudí. Odvtedy pri akciách izraelskej armády v Gaze zomreli tisíce Palestínčanov.

Izrael pomôže deťom z palestínskej nemocnice

"Personál nemocnice Shifa nás požiadal, aby sme v nedeľu pomohli dostať deti z detského oddelenia do bezpečnejšej nemocnice. Sme pripravení poskytnúť potrebnú pomoc," povedal hovorca izraelskej armády Hagari.

Hovorca ozbrojeného krídla Hamasu, brigád Kassám, dnes uviedol, že jeho bojovníkom sa podarilo úplne alebo čiastočne zničiť viac ako 160 izraelských vojenských cieľov v Gaze. Za posledných 48 hodín bolo medzi nimi viac ako 25 vozidiel izraelskej armády, uviedol hovorca Abú Ubajd. "Je to nerovný boj, ale desí najmocnejšiu silu v regióne," povedal Ubajda.

V posledných hodinách sa odohrávali prudké boje medzi izraelskými vojakmi a palestínskymi radikálmi, najmä v okolí nemocnice Šifa, najväčšieho zdravotníckeho zariadenia v pásme Gazy.

Civilisti ako ľudské štíty

Izraelská armáda tvrdí, že Hamas využíva civilistov ako ľudské štíty a skrýva svoju infraštruktúru v budovách nemocnice v Gaze a pod nimi. Tvrdí, že je to aj prípad nemocnice Šifa, kde sa nachádza veliteľské centrum. Hamas a zamestnanci nemocnice tieto obvinenia odmietajú.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na chirurga z nemocnice uviedla, že väčšina zamestnancov nemocnice a civilistov, ktorí sa v nemocnici ukrývali, ju opustila, ale stále tam zostáva približne 500 pacientov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok