Izraelská armáda počíta s tým, že boje budú trvať rok. Podľa OSN v Pásme Gazy každých desať minút príde o život dieťa

11.11.2023 08:35

Izraelská armáda podľa televízie Channel 12 počíta s tým, že boje v Pásme Gazy budú trvať rok, a je pripravená rozšíriť svoje vojenské operácie aj do oblastí, kde nikdy predtým nepôsobila. O tvrdení izraelskej televíznej stanice informoval denník Times of Israel s odvolaním sa na nemenované zdroje.

Kolaps nemocníc

V Pásme Gazy príde každých desať minút o život v priemere jedno dieťa, uviedol Tedros Adhanom Ghebreyesus, šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). V oblasti, kde žije 2,3 milióna Palestínčanov na území menšom ako Praha, nie je podľa neho nikde bezpečne. Tedros to v piatok povedal Bezpečnostnej rade OSN.

Intenzívne boje v oblasti medzičasom pokračujú. Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie uviedol, že v Pásme Gazy príde každých 10 minút o život v priemere jedno dieťa. Podľa neho nikde v oblasti nie je bezpečne.

Kolaps nemocníc

Organizácia v piatok uviedla, že 20 z 36 nemocníc v Gaze je mimo prevádzky. Tie, ktoré tam aj naďalej fungujú sú vraj ďaleko za hranicou svojich kapacít.

"Nemocničné chodby sú preplnené zranenými, chorými a umierajúcimi. Márnice sú preplnené. Operácie bez anestézie. Desaťtisíce vysídlených ľudí, ktorí sa ukrývajú v nemocniciach," opísal situáciu v úzkom pobrežnom pásme šéf WHO.

Na zlú situáciu upozorňuje aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. V rozhovore pre BBC vyzval Izrael, aby prestal zabíjať malé deti a ženy. Zároveň vyzval na humanitárnu prestávku a prímerie.

Hamas pri svojich útokoch na Izrael zabil približne 1 200 ľudí a 240 uniesol. Izraelské útoky v pásme Gazy si za viac ako mesiac bojov vyžiadali viac ako 11-tisíc obetí.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok