V Izraeli pôsobia špeciálni záchranári. Zhromažďujú zohavené časti tiel, plačú až doma

2.11.2023 06:00

Dobrovoľnícka záchranná služba ZAKA v Izraeli stále zhromažďuje telá mŕtvych ľudí, ktoré zohavilo hnutie Hamas pri teroristickom útoku 7. októbra. Jej pracovníci sa stretli s hrôzou, ktorá poráža ich najhoršie nočné mory. Píše o tom CNN.

Izrael
Foto: Profimedia

Smrť sálajúca z cigariet

Yanir Ishay za posledné dva týždne vyhodil tri krabičky cigariet. Myslí si, že z nich cítiť smrť, keďže ich nosil vo vreckách, keď zbieral ľudské pozostatky na miestach, kde sa odohral teroristický útok Hamasu. Potom mu jeho žena povedala, že sú úplne nové – veď ich práve kúpil.

"Vtedy som si uvedomil, že pach bol len v mojej mysli, nie v krabičke," povedal pre CNN.

Ishay je jedným zo 120 mužských dobrovoľníkov, ktorí spolupracujú s náboženskou pátracou a záchrannou organizáciou ZAKA. Zhromažďujú telá ľudí, ktorých ešte 7. októbra zabili militanti z Hamasu v blízkosti hraníc s Pásmom Gazy. Izraelské úrady uvádzajú, že pri útoku zahynulo viac ako 1 400 ľudí.

Izrael reagoval tak, že vyhlásil vojnu Hamasu a zaútočil na Gazu. Spustil nálety, ktoré zabili viac ako 6 850 Palestínčanov. Tento počet zverejnilo palestínske ministerstv zdravotníctva v Ramalláhu.

"So všetkými prípravami a so všetkými skúsenosťami sme si ani v najhoršom sne nepredstavovali, že uvidíme niečo také, čo sme videli tu," povedal Snir Elmalih, dlhoročný člen ZAKA.

On a ďalší dobrovoľníci pre CNN povedali, že obeťami masakru boli celé rodiny, malé deti, bábätká, dokonca aj tehotné ženy a že ich telá boli nájdené v hroznom stave – zohavené a spálené.

Pracuje po celom svete

ZAKA dlhodobo pôsobí v Izraeli a po celom svete, kde reaguje na teroristické útoky, nehody a katastrofy. Väčšina jej členov sú hlboko veriaci ortodoxní židovskí muži a ich poslanie je poháňané túžbou zabezpečiť, aby každý, bez ohľadu na okolnosti svojej smrti, mohol dostať riadny židovský pohreb.

"Veríme, že úcta k mŕtvym nie o nič menej dôležitá – a niekedy dôležitejšia – ako úcta k živým," povedal Elmalih. "Vieme, aká významná je myšlienka pochovávať mŕtvych, pretože sám Boh sa podieľal na pohrebe Mojžiša," dodal.

Vykopané hroby a nové obete

V piatok ráno (28. októbra) Elmalih pracoval na cintoríne v Ašdode, meste, ktoré leží asi 32 kilometrov severne od Pásma Gazy. Rad čerstvo vykopaných hrobov na pohrebiskách sa každým dňom predlžuje, keďže pracovníci ZAKA tam ukladajú ďalšie obete, ktoré identifikujú. Cintorín prijal za posledné dva týždne toľko tiel, že Elmalih potreboval priviezť extra chladiaci sklad.

Yossi Landau, náčelník južného velenia skupiny, hovorí, že sa snaží svojim mužom poskytnúť emocionálnu podporu, ale sú veľmi traumatizovaní.

"Poznám ich viac, ako ktokoľvek iný. Veľkosť ich topánok, kedy ráno vstávajú, či majú nejaké problémy. Viem, kedy potrebujú pomoc a kedy pauzu," povedal pre CNN.

Len tí najskúsenejší

Následky útoku sú také hrozné, že túto prácu vykonávajú len tí najskúsenejší dobrovoľníci ZAKA. A aj na nich je toho často priveľa.

"Všetci plačú," povedal Eli Landau, Yossiho syn a ďalší dobrovoľník. "Môžeš plakať a každý to pochopí. Nie sú to veci, o ktorých by som sa chcel rozprávať a s týmito chlapmi sa rozprávať nepotrebujem. Rozumieme si,“ prezradil.

Židovská tradícia vyžaduje, aby bolo telo pochované celé, čo znamená, že dobrovoľníci usilovne hľadajú miesta, kde sa nachádzajú aj tie najmenšie kusy pozostatkov obetí a stopy krvi.

"Je dôležité zhromaždiť nájsť telo. Dokonca aj krv, ktorá ho opustila. Preto práca ešte nie je dokončená. Vrátime sa do každej komunity, aby sme všetko vyčistili, všetku krv, aby bolo možné ľudí pochovať,“ vysvetlil Elmalih.

Je to úloha, ktorá je s pribúdajúcim časom čoraz ťažšia. "Títo dobrovoľníci sú vystavení najťažším častiam vojny. Dostávajú sa na miesto činu, cítia pachy, vidia hrozné veci," dodal Elmalih.

Väčšina dobrovoľníkov ešte nespracovala traumu, ktorú utrpela.

"Odpájame sa od sveta. Prídete do terénu, začnete pracovať a na ničom inom nezáleží. No keď prídete domov, až potom začnete plakať," povedal ďalší zo špeciálnych záchranárov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok