Atmosféra strachu. Nenávisť voči Židom rastie, útok Hamasu na Izrael spustil antisemitský armagedon

1.11.2023 06:30

V Los Angeles sa muž kričiaci "zabíjajte Židov" pokúsil vlámať do domu jednej rodiny. V Londýne sa dievčatá na detskom ihrisku dozvedeli, že sú "smradľavé Židovky" a že by nemali chodiť na šmykľavku. V Číne sa na sociálnych sieťach množia príspevky prirovnávajúce Židov k parazitom, upírom alebo hadom, ktoré získavajú tisíce "lajkov". To sú príklady antisemitizmu, ktorý celosvetovo prudko vzrástol po útoku ozbrojencov Hamasu na juh Izraela 7. októbra a následnej vojne proti islamistickej skupine, ktorú Izrael zahájil v Pásme Gazy, napísala agentúra Reuters.

Izrael, Palestína
Foto: TASR/AP

Strach z útokov

"Je to od druhej svetovej vojny najdesivejšia doba na to byť Židom. Problémy sme mali aj skôr, ale takto zlé to za môjho života ešte nebolo," povedal šesťdesiatdvaročný Anthony Adler pred synagógou, kam sa šiel pomodliť v londýnskej štvrti Golders Green s početnou židovskou komunitou.

Adler, ktorý vedie tri židovské školy, dve z nich po 7. októbri dočasne uzavrel kvôli obavám z útokov na žiakov a vo všetkých troch posilnil bezpečnosť. "Najväčší strach máme z toho, že dôjde k náhodnému útoku na našu komunitu, na naše rodiny a deti," povedal.

Nadávky aj fyzické útoky

V krajinách, kde sú k dispozícii údaje od polície alebo ľudskoprávnych organizácií, vrátane Spojených štátov, Británie, Francúzska, Nemecka a Juhoafrickej republiky, je vzorec jasný: počet antisemitských incidentov vzrástol od 7. októbra o niekoľko stoviek percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka .

Väčšina incidentov spočíva v nadávkach, urážkach alebo vyhrážkach na internete, graffiti a hanobení židovských nehnuteľností, podnikov alebo miest s náboženským významom, ale významnú časť tvoria fyzické útoky.

Spoločným znakom je, že hnev nad smrťou tisícov Palestínčanov v dôsledku izraelského bombardovania Gazy je uvádzaný ako ospravedlnenie pre slovnú alebo fyzickú agresiu voči Židom všeobecne, často sprevádzanú používaním urážok, ktoré majú korene v dlhej histórii antisemitizmu.

"Žid podľa nich rovná sa Izrael a rovná sa zabíjanie palestínskych detí," uviedla politologička Nonna Mayerová z francúzskeho Národného poradného výboru pre ľudské práva (CNCDH). Popisovala, čo beží hlavou tým, ktorí stoja za antisemitskými incidentmi.

Atmosféra strachu

Atmosféra strachu je pre mnoho Židov horšia ako pri predchádzajúcom náraste antisemitizmu v súvislosti s prepuknutím násilia na Blízkom východe, čiastočne kvôli intenzite konfliktu v Gaze a čiastočne kvôli traume zo 7. októbra.

"Predstava, že Izrael je najväčším útočiskom, je úplne rozvrátená tým, čo sa stalo 7. októbra," povedala Mayerová.

Celosvetovo najmrazivejším antisemitským incidentom bolo nedeľné napadnutie letiska v ruskom Dagestane rozzúreným davom, ktorý po prílete lietadla z Tel Avivu hľadal Židov, ktorým by mohol ublížiť.

Na Cornellovej univerzite na severe štátu New York bola po internetových vyhrážkach, vrátane výzvy na jeho bombardovanie, zvýšená bezpečnosť v okolí Centra pre židovský život.

V Johannesburgu sa v sobotu propalestínski demonštranti vydali na pochod do oblasti s početnou židovskou komunitou a strhávali snímky izraelských rukojemníkov v Gaze z obvodových múrov synagógy, kde sa konala bohoslužba k šabatu.

"Cítim zlosť voči ľuďom, ktorí sa snažia obmedziť moju slobodu vyznania a slobodu pohybu, z veľkej časti na základe svojho antisemitizmu," povedal Akiva Carr, ktorý bol v čase incidentu v synagóge.

Oficiálne reakcie na nárast antisemitizmu sa v jednotlivých krajinách líšia.

V Spojených štátoch a západnej Európe úrady väčšinou rýchlo vyjadrili silnú podporu židovským komunitám, odsúdili antisemitizmus a v niektorých prípadoch posilnili bezpečnosť na príslušných miestach.

V Izraeli vláda po dagestánskom incidente uviedla, že by izraelskí občania "mali v tejto dobe zvážiť nutnosť cestovať do zahraničia", a vyzvala Izraelčanov zdržiavajúcich sa v zahraničí, aby boli ostražití a nezúčastnili sa demonštrácií.

V Číne, kde vláda na sociálnych sieťach bežne cenzuruje slová alebo výrazy, ktoré považuje za citlivé, nič nenasvedčovalo tomu, že by podnikla nejaké kroky na obmedzenie prívalu antisemitských poznámok. Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia iba uviedol, že čínske zákony zakazujú používanie internetu na šírenie extrémizmu, etnickej nenávisti alebo diskriminácie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok