Na východe Ukrajiny po ruských obvineniach nariadili najvyššiu pohotovosť

11.8.2016 14:57

Ukrajinský prezident Petro Porošenko oznámil, že nariadil najvyššiu bojovú pohotovosť jednotkám ukrajinskej armády rozmiestneným pri hraniciach s Krymom a na kontaktnej línii v Donbase. Oznámenie prichádza deň po tom, ako Rusko obvinilo Ukrajinu z útokov na infraštruktúru Krymu.

Ukrajinské sabotáže na Kryme?

Podľa ruskej Federálnej bezpečnostnej služby došlo počas uplynulého víkendu k dvom takýmto pokusom o útoky. O život pri nich údajne prišli dvaja Rusi - vojak a príslušník FSB.

Kyjev ruské obvinenia z účasti na sabotážach na Kryme poprel a označil ich za "fantazmagórie""provokácie" ale berie ich mimoriadne vážne. "Nariadil som najvyššiu bojovú pohotovosť všetkým jednotkám na hranici s Krymom a na kontaktnej línii v Donbase," napísal Porošenko na Twitteri. 

Ukrajinské stanovisko podporil aj úrad vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničnú politiku Federicy Mogheriniovej.

konvoj_0a000002-8244-2a7b.jpg Foto:

"Tvrdenia ruských úradov zatiaľ nebolo možné nezávisle overiť," povedala podľa agentúry DPA Mogheriniovej hovorkyňa. Zdôraznila pritom, že na Krym nemajú prístup pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Putin diskutoval o posilnení opatrení

Ruský prezident Vladimir Putin sa stretol s členmi Rady bezpečnosti Ruskej federácie, s ktorými diskutoval o posilnení bezpečnostných opatrení na hraniciach Krymu i v teritoriálnych vodách a vo vzdušnom priestore tohto čiernomorského polostrova.

Rusko anektovalo Krym v roku 2014 v reakcii na zosadenie ukrajinského proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Krátko nato vypuklo v dvoch východných oblastiach Ukrajiny povstanie proruských separatistov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok