Ukrajinské špeciálne jednotky sa pokúsili vtrhnúť na Krym, tvrdí Moskva

10.8.2016 15:47

Ukrajinské špeciálne sily sa pokúsili vtrhnúť na Krym, ktorý anektovalo Rusko, a zabili dvoch ľudí. Oznámili to ruské médiá s odvolaním sa na informácie ruských tajných služieb. Kyjev informáciu Moskvy označil za vymyslenú.

Jedného útočníka údajne chytili

Dva pokusy ukrajinských "diverzných a teroristických síl" o útok vraj odrazili ozbrojené sily ruskej kontrarozviedky FSB. Pri zadržaní "teroristov" podľa FSB zahynuli dvaja ruskí vojaci. Jedného ukrajinského útočníka údajne chytili a vypovedá.

Cieľom útoku, ku ktorému došlo v noci zo soboty na nedeľu a znovu v pondelok, bolo podľa informácií z Ruska poškodiť dôležitú infraštruktúru na polostrove a destabilizovať situáciu na Kryme pred septembrovými parlamentnými a komunálnymi voľbami. Členmi "diverznej skupiny" boli vraj Ukrajinci aj etnickí Rusi.

"Metódy teroru"

Putin v reakcii na incident označil "diverziu" ukrajinských tajných služieb za hlúpu a zločineckú. Za všetkým stojí podľa neho snaha Kyjeva odpútať pozornosť od vnútropolitických problémov.

Ruský vodca odkázal do Washingtonu, že Ukrajina "prechádza k metódam teroru". Očakáva, že Spojené štáty vyvinú tlak na Kyjev, ak majú záujem na riešení ukrajinskej krízy. "Schôdzka takzvanej normandskej skupiny za týchto okolností nemá zmysel," povedal Putin. Skupina, ktorej členmi sú Rusko, Ukrajina, Nemecko a Francúzsko sa mala na najvyššej úrovni zísť začiatkom septembra na okraji konferencie štátov skupiny G20 v Číne.

Ukrajina útok popiera

Hovorca ukrajinskej spravodajskej služby ruské obvinenia poprel. "Je to vymyslená informácia," povedal agentúre Reuters. Situácia na hranici medzi Ukrajinou a okupovaným Krymom je neprehľadná. Začiatkom týždňa Rusko bez vysvetlenia uzavrelo tri zo štyroch hraničných priechodov. V pondelok na severe Krymu prestalo fungovať internetové spojenie, podľa operátorov na žiadosť "ruských štátnych orgánov".

V médiách sa objavili nepotvrdené správy, že Rusko presúva k hranici medzi Ukrajinou a anektovaným Krymom vojenské jednotky. Podľa ukrajinského ministerstva obrany začali začiatkom týždňa na severe Krymu ruské vojenské manévre.

Ruská štátna agentúra TASS oznámila, že stráženie krymskej hranice bolo zosilnené a na ostrove sa zvýšilo zabezpečenie verejných miest a objektov infraštruktúry. Rusko anektovalo ukrajinský polostrov na jar 2014 po náhlivo zorganizovanom referende. Začlenenie Krymu drvivá väčšina štátov neuznala.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok