Svet upiera pohľad na Blízky východ. So zvieratami nemožno rokovať, myslí si veľvyslanec Izraela na Slovensku

19.10.2023 19:14

Izrael sa bráni útokom a nejedná pritom v rukavičkách. Na stranu Hamasu, ktorý spáchal v Izraeli bezprecedentné teroristické útoky, sa zatiaľ nikto oficiálne nepridal. Koľko je na strane Izraela obetí a ako je možné, že k nim došlo? Viac povedal veľvyslanec Izraela v SR Eitan Levon.

Palestínske hnutie Hamas odsúdilo šesť údajných informátorov Izraela na trest smrti
Foto: SITA/AP

Tvrdí, že je pravdou, že predminulá sobota bol deň, keď bolo zabitých najviac Židov od holokaustu. Inšpirácia Hamasu je podľa veľvyslanca v nacizme. "Zabili už viac ak o 1 300 ľudí. Na festivale v prírode vraždili a znásilňovali. Na Izrael vypálili zhruba 6 000 rakiet. Hamas je horší ako ISIS, vraždia aj deti. Hamas je brutálne hnutie, ktoré nechce štát Palestína, ale Islamský štát. Vraždili deti aj sekerami," povedal 12. októbra v Téme dňa.

So zvieratami nemožno rokovať

Podľa veľvyslanca išlo o jasné masakre. "So zvieratami nemožno rokovať (pozn. red. odpovedal na otázku, ako oslobodia rukojemníkov)," povedal Levon. Hamas dostáva miliardy dolárov z Iránu a z charitatívnych fondov z Európy, čo je podľa veľvyslanca podvod. "Za tieto peniaze sa vyzbrojujú. Izrael je mierovou demokratickou krajinou, čo Hamas zneužil. Za niektorými útokmi je aj Irán a Hizbaláh," vysvetľuje. 

Spravodajské služby USA nezistili, že by medzi Hamasom a Hizbaláhom bolo spojenie. Izrael ich tam však na základe správ z augusta vidí. "Hamas nedokáže existovať bez peňazí z Iránu," hovorí veľvyslanec. Podľa neho sa Izrael útokmi na pásmo Gazy nesnaží o slepú pomstu. "Na obývané štvrte sa útočí, pretože teroristi situovali svoje základne medzi civilistami, ktorí slúžia ako živé štíty," vysvetlil.

Izrael neustále ponúka ľuďom možnosť odísť z týchto oblastí predtým, ako na ne zaútočí armáda. "Až 200-tisíc ľudí z Gázy na naše výzvy reagovalo odchodom," povedal v relácii ta3. Vzťahy so Slovenskom sú podľa veľvyslanca excelentné.

Celý rozhovor si môžete pozrieť vo videu nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok