Izrael sa bráni útokom / Ján Kubiš o konflikte na Blízkom východe

12.10.2023 20:46

Izrael sa bráni útokom a nejedná pritom v rukavičkách. Na stranu Hamasu, ktorý spáchal v Izraeli bezprecedentné teroristické útoky sa zatiaľ nikto oficiálne nepridal. Koľko je na strane Izraela obetí a ako je možné, že k nim došlo? Hosťom bol veľvyslanec Izraela v SR Eitan Levon.

Ján Kubiš zatiaľ ponuku na post ministra zahraničných vecí nedostal. Plne sa preto sústreďuje na svoju prezidentskú kandidatúru. Aký je jeho pohľad na eskaláciu napätia na Blízkom východe, kde pôsobil ako vysoký predstaviteľ OSN? Hosťom bol Ján Kubiš, bývalý osobitný predstaviteľ OSN pre Libanon.

Veľvyslanec z Izraela Eitan Levon tvrdil, že je pravdou, že minulá sobota bol deň, keď bolo zabitých najviac Židov od holokaustu. Inšpirácia Hamasu je podľa veľvyslanca v nacizme. "Zabili už viac ak o 1 300 ľudí. Na festivale v prírode vraždili a znásilňovali. Na Izrael vypálili zhruba 6 000 rakiet. Hamas je horší ako ISIS, vraždia aj deti. Hamas je brutálne hnutie, ktoré nechce štát Palestína ale islamský štát. Vraždili deti aj sekerami."

So zvieratami nemožno rokovať

Podľa veľvyslanca išlo o jasné masakre. "So zvieratami nemožno rokovať (pozn. red. odpovedal na otázku ako oslobodia rukojemníkov)," povedal Levon. Hamas dostáva miliardy dolárov z Iránu a z charitatívnych fondov z Európy, čo je podľa veľvyslanca podvod. "Za tieto peniaze sa vyzbrojujú. Izrael je mierovou demokratickou krajinou, čo Hamas zneužil. Za niektorými útokmi je aj Irán a Hizbaláh." Spravodajské služby USA nezistili, že by medzi Hamasom a Hizbaláhom bolo spojenie. Izrael ich tam však na základe správ z augusta vidí. "Hamas nedokáže existovať bez peňazí z Iránu." Podľa veľvyslanca sa Izrael útokmi na pásmo Gazy nesnaží o slepú pomstu. "Na obývané štvrte sa útočí, pretože teroristi situovali svoje základne medzi civilistami, ktorí slúžia ako živé štíty." Izrael neustále ponúka ľuďom možnosť odísť z týchto oblastí predtým, ako na ne zaútočí armáda. "Až 200-tisíc ľudí z Gázy na naše výzvy reagovalo odchodom." Vzťahy so Slovenskom sú podľa veľvyslanca excelentné.

Palestínska otázka

Ján Kubiš. Bývalý osobitný predstaviteľ OSN pre Libanon hovoril aj o tom, že by sa komunite LGBTI+ mali priznať základné práva, ako napríklad registrované partnerstvá. Ohlásil tiež kandidatúru na prezidenta SR, na ktorú v súčasnosti získava podpisy. Západ a východ na seba už podľa Kubiša narážajú, aj OSN podľa neho zlyháva, prisudzuje to tomu, že nebola vykonaná napríklad demilitarizácia Hamasu. Prirovnal neľudskosť Hamasu k islamskému štátu. Kubiš si tiež nemyslí, že by sa Izrael pokúšal pomstiť, podľa neho ide o vojenskú operáciu, pri ktorej však prichádzajú aj straty na životoch civilistov. "Bez vyriešenia palestínskej otázky nebude na blízkom východe mier."

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok