Izrael čaká dlhá a ťažká vojna, vyhlásil Netanjahu. Americká pomoc židovskému štátu je už na ceste, oznámil Biden

8.10.2023 07:00 , Aktualizované: 8.10.2023 20:14

Palestínsko-izraelský konflikt neutícha. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa vyjadril, že Izrael čaká dlhá a ťažká vojna. Boje s radikálnym hnutím Hamas z Pásma Gazy pokračujú. Prišli aj útoky teroristickej skupiny Hizballáh z Libanonu. Situáciu na Blízkom východe sme sledovali online.

APTOPIX_Israel_Palestinians732752.jpg
Foto: TASR/AP

23:30 Dnešný ONLINE článok sme ukončili. Izraelsko-palestínskeho konfliktu sa budeme venovať aj v pondelok, a to vo vysielaní i na webe ta3.

23:19 Izraelská armáda sa od soboty sústredí na odrazenie masívneho útoku palestínskych radikálov z Pásma Gazy, situácia sa ale vyostrila aj na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Dnes tam izraelskí vojaci pri niekoľkých stretoch zabili päť Palestínčanov a mnoho ďalších zranili, uviedlo palestínske ministerstvo zdravotníctva.

23:01 Izrael v nedeľu potvrdil, že na mieste hudobného festivalu neďaleko hraníc Pásma Gazy našli telá 260 civilistov.

22:43 Krajiny evakuujú občanov z Izraela. Bulharsko odviezlo leteckým špeciálom z Izraela 90 svojich občanov. Poľsko posiela do Izraela dve lietadlá, ktoré by mali evakuovať poľských občanov

22:29 "Sú to vojnové zločiny, zjavné zdokumentované vojnové zločiny," povedal izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan. "Éra rozumného rokovania s týmito divochmi skončila. Teraz nastal čas zničiť teroristickú infraštruktúru Hamasu, úplne ju vymazať, aby sa také hrôzy už nikdy nepáchali," dodal.

22:17 Spojené štáty vedú výzvy na odsúdenie útoku Hamasu na Izrael v čase, keď Bezpečnostná rada OSN začína mimoriadne zasadnutie venované tejto kríze.

"Očakávam, že ostatní členovia rady veľmi dôrazne odsúdia tieto ohavné teroristické činy spáchané proti izraelskému ľudu a jeho vláde," povedal novinárom americký diplomat Robert Wood pri vstupe na zasadnutie za zatvorenými dverami.

22:11 Izraelské obranné sily tvrdia, že podnikli rozsiahle letecké útoky na štvrť Šudžaja v Gaze, pričom sa zamerali na približne 150 objektov. IDF tvrdia, že Šudžaja je "hniezdo teroru", ktoré Hamas využíva na útoky proti Izraelu.

22:00 Škola v Pásme Gazy, v ktorej sa pred raketovou paľbou ukrývalo 225 ľudí, bola priamo zasiahnutá, uviedla v nedeľu vo svojom vyhlásení Agentúra Spojených národov pre pomoc palestínskym utečencom na Blízkom východe (UNRW). Nikto nebol zranený, ale budova bola značne poškodená, uviedla UNRW.

21:42 Eiffelova veža dnes o 23:00 hodine zhasne na uctenie obetí po sobotňajšom rozsiahlom útoku hnutia Hamas. Od zajtrajška bude na znamenie solidarity s Izraelom veža nasvietená vo farbách izraelskej vlajky, uviedla parížska starostka Anne Hidalgová

21:27 Únia európskych futbalových zväzov (UEFA) oznámila, že budúcotýždňový kvalifikačný zápas na Euro 2024 medzi Izraelom a Švajčiarskom, ktorý bol naplánovaný na štvrtok, bol odložený.

21:08 Bratislavský hrad dnes večer rozsvietili do farieb Izraela.

hrad Foto: Petra Vörösová Bratislavský hrad

20:59 Priaznivci Hamasu sa zhromaždili na Times Square v New Yorku, aby oslávili útok proti Izraelu.

20:48 Izraelské obranné sily tvrdia, že zasiahli dve výškové budovy v Pásme Gazy, v ktorých sa nachádza majetok Hamasu.

Jednu z budov, Národnú islamskú banku, zasiahli izraelské stíhačky, uvádza IDF a zároveň dodalo, že zničili aj vojnovú miestnosť, ktorú využíval vysokopostavený člen Hamasu Muntasir Frej.

20:29 Samospráva mesta Sderot má podozrenie, že do južnej časti mesta prenikli teroristi. "Vzhľadom na obavy z preniknutia teroristov do Sderotu by sa obyvatelia mali naďalej zamykať vo svojich domoch a zdržiavať sa v blízkosti chránených priestorov a nevychádzať von za žiadnym účelom. Prosím, zamknite si dvere a okná a naďalej dodržiavajte pokyny," uvádza sa vo vyhlásení Sderotu adresovanom obyvateľom.

20:14 Ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy, ktoré riadi Hamas, uvádza, že na území bolo zabitých 413 Palestínčanov a ďalších 2 300 bolo zranených. Väčšina z nich bola zrejme zabitá v Pásme Gazy v dôsledku odvetných izraelských úderov. IDF uviedli, že zabili najmenej 400 palestínskych teroristov v Izraeli aj pri úderoch v Pásme Gazy.

19:51 Do Izraela smeruje nová vojenská pomoc Spojených štátov a ďalšia bude nasledovať v najbližších dňoch. Po útokoch militantov palestínskeho Hamasu na Izrael to v nedeľu oznámil americký prezident Joe Biden. Podľa Pentagónu USA poskytnú Izraelu muníciu a vojenskú techniku, do oblasti vysielajú aj lietadlovú loď. 

19:42 Raketa vypálená z Pásma Gazy dopadla na obytný dom v južnom meste Netivot, ukazujú zábery. Nie je jasné, či došlo k nejakým zraneniam. Hamas vypálil na Netivot raketovú paľbu, pričom na záberoch je vidieť, ako systém protivzdušnej obrany Iron Dome mnohé zo striel zostrelil.

19:33 Po sobotňajšom rozsiahlom útoku palestínskeho radikálneho hnutia Hamas v Izraeli naďalej rastie bilancia mŕtvych. Podľa izraelskej vlády bolo zavraždených už vyše 700 ľudí, čo je viac ako dvojnásobok údajov, ktoré sa objavovali v noci na nedeľu. Tlačové oddelenie vlády tiež hlási vyše 100 unesených ľudí.

19:17 Izraelské obranné sily tvrdia, že izraelské námorníctvo zaútočilo na niekoľko námorných pozícií Hamasu v Pásme Gazy. Armáda zverejnila zábery, na ktorých je vidieť moment úderov.

19:01 Americkí odborníci sú presvedčení, že Rusko zneužije útoky militantného palestínskeho hnutia Hamas na Izrael pre svoju vojnu proti Ukrajine. Kremeľ vo svojej informačnej kampani už obvinil Západ zo zanedbávania konfliktov na Blízkom východe, lebo sa venuje pomoci Ukrajine. V analýze v sobotu večer to napísal americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

18:49 Naši kolegovia sa téme venujú aj vo vysielaní ta3. Pozrite si prehľad konfliktu v Izraeli:

18:33 Izraelské obranné sily tvrdia, že uskutočňujú novú vlnu náletov v pásme Gazy. Tvrdí, že útočia na ciele patriace k teroristickej skupine Hamas.

18:29 "Urobíme všetko, čo bude potrebné, aby sme ochránili našich ľudí a obnovili bezpečnosť," povedal hovorca Izraelských obranných síl Daniel Hagari na krátkej tlačovej konferencii.

"S plnou pripravenosťou sa pozeráme aj na sever." dodal Hagari. IDF sa domnievajú, že bojovníci Hamasu sa skrývajú medzi gazanskými civilistami v školách a nemocniciach.

18:20 Bratislavský hrad bude od 19.00 h do polnoci svietiť vo farbách Izraela. Potvrdila to hovorkyňa a riaditeľka odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR Michaela Jurcová.

18:13 Minister obrany Yoav Gallant navštívil južné mesto Ofakim, do ktorého včera prenikli teroristi Hamasu a zajali Izraelčanov ako rukojemníkov. Spomenul, že na izraelskú reakciu v Pásme Gazy sa bude "spomínať ďalších 50 rokov a [Hamas] bude ľutovať, že to začal".

"Pravidlá vojny sa zmenili. Cena, ktorú zaplatí Pásmo Gazy, bude veľmi vysoká a zmení realitu na celé generácie," dodáva Gallant.

17:59 Izraelské obranné sily tvrdia, že zasiahli tunel Hamasu postavený pod výškovou budovou v severnej časti pásma Gazy. "V susedstve tunela sa nachádza mešita, čo opäť dokazuje, že Hamas zámerne umiestňuje svoju vojenskú infraštruktúru do civilných oblastí," uvádza sa vo vyhlásení IDF.

17:46 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v nedeľu telefonicky rozprával s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. "Rozprával som sa s premiérom Netanjahuom, aby som ho ubezpečil o solidarite Ukrajiny s Izraelom, ktorý trpí masívnym tvrdým útokom, a aby som vyjadril sústrasť pozostalým," uviedol Zelenskyj.

17:35 Mier na Blízkom východe umožní iba vznik samostatného palestínskeho štátu, povedal v nedeľu podľa agentúry Anadolu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ten chce tiež prispieť k diplomatickým snahám, aby súčasný konflikt čo najskôr skončil pokojom zbraní.

17:21 K aktuálnemu dianiu v Izraeli sa vyjadrili aj prezidentka Zuzana Čaputová a novozvolení poslanci Gábor Grendel a Tomáš Taraba. Všetci útoky na Izrael odsudzujú.

17:15 Premiér Netanjahu vymenoval Gala Hirscha, brigádneho generála v zálohe, ktorý velil 91. divízii v druhej libanonskej vojne v roku 2006, za vládneho splnomocnenca pre nezvestných a unesených občanov. Podľa Netanjahuovho úradu budú všetky vládne agentúry v tejto záležitosti pod jeho vedením.

17:06 Očakáva sa, že premiér Benjamin Netanjahu a americký prezident Joe Biden budú večer spolu opäť diskutovať, uviedol predstaviteľ úradu premiéra pre The Times of Israel. Hovorili spolu aj včera.

16:58 Možné prenesenie konfliktu medzi židovské komunity v diaspóre pozorne sledujú bezpečnostné zložky vo viacerých európskych štátoch. Situáciu vyhodnocuje aj slovenská polícia.

16:43 Agentúra Spojených národov pre pomoc palestínskym utečencom na Blízkom východe (UNRWA) uviedla, že tisíce ľudí sa ukrývajú v jej 44 školách v okolí Gazy, pozastavená musela byť distribúcia potravín pre viac ako 112-tisíc rodín.

16:35 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu telefonoval s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou a britským ministerským predsedom Rishim Sunakom. "Lídri vyjadrili neochvejnú podporu práva Izraela na sebaobranu," uviedla Netanjahuova kancelária.

16:31 Od sobotného rána ta3 monitoruje situáciu v židovskom štáte, ktorým otriasli útoky extrémistických bojovníkov z Hamasu. Všetky aktuálne informácie zhrnul redaktor Tomáš Verníček.

16:25 Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken pre CNN povedal, že operácia Hamasu mohla byť čiastočne motivovaná snahou narušiť normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a Saudskou Arábiou. Uzavretie mierovej dohody medzi oboma krajinami avizoval v septembri izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Nadviazanie diplomatických vzťahov medzi Izraelom a Saudskou Arábiou by dramaticky premenilo situáciu na Blízkom východe, pretože by formálne spojilo dokopy dvoch hlavných partnerov Spojených štátov, ktorých spoločným hlavným protivníkom na Blízkom východe je práve Irán.

16:17 Hnutie Hamas zverejnilo video, ktoré ukazuje samovražedné drony použité pri útoku na Izrael.

16:15 Iránsky prezident Ebráhím Raísí v nedeľu povedal, že Irán podporuje právo Palestínčanov na sebaobranu. Podľa štátnej televízie tiež obvinil Izrael, že je hrozbou pre región.

16:07 Na verejnosti sa objavili informácie, že Egypt sa snaží oslobodiť niektorých izraelských zajatcov zadržiavaných v Gaze. Predpokladá sa, že v pásme Gazy bolo unesených a zadržiavaných viac ako 100 Izraelčanov.

Denník Wall Street Journal však cituje egyptských predstaviteľov, podľa ktorých sa ich vyjednávačom "nepodarilo presvedčiť palestínske frakcie, aby prepustili zranených izraelských zajatcov".

16:03 Útoky radikálneho palestínskeho hnutia Hamas proti Izraelu sú barbarské a poburujúce. V nedeľu to v mimoriadnom prejave vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz s tým, že izraelského premiéra Benjamina Netanjahua uistil o nemeckej podpore.

15:52 O tom, aké bude mať konflikt v Izraeli globálne dôsledky, ale aj o dejinách izraelsko-palestínskeho konfliktu sme sa v ta3 porozprávali s analytičkou a riaditeľkou Herzlovho centra izraelských štúdií Univerzity Karlovej v Prahe Irenou Kalhousovou.

15:47 Spojené štáty by v nedeľu mohli oznámiť novú vojenskú podporu pre Izrael, povedal minister zahraničných vecí Antony Blinken.

„Pozeráme sa na konkrétne dodatočné požiadavky, ktoré Izraelčania predložili. Myslím, že dnes o tom budete pravdepodobne počuť viac,“ povedal Blinken pre CNN.

15:39 Podľa ministerstva zdravotníctva v Gaze na palestínskej strane od sobotňajšieho rána zahynulo pri izraelských úderoch 370 ľudí.

15:31 Na hudobnom festivale, ktorý sa uskutočnil neďaleko hraníc Pásma Gazy mohlo byť zabitých až 250 ľudí. Podľa správ sú mnohé z obetí Európania a Američania.

15:27 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR vyzýva slovenských občanov, aby až do odvolania zvážili nevyhnutnosť cestovania do Izraela. Upozornenie vydal rezort diplomacie v súvislosti so zhoršenou bezpečnostnou situáciou, vyvolanou stretmi izraelskej armády s palestínskymi radikálmi.

15:22 Izraelské obranné sily tvrdia, že spustenie systému protivzdušnej obrany Patriot v severnom Izraeli bolo zrejme falošným poplachom. Po počiatočnom vyšetrovaní sa ukázalo, že nejde o dron, tvrdí armáda. "Obyvateľom nehrozí žiadne nebezpečenstvo," dodáva IDF.

15:13 "Letecký útvar Ministerstva vnútra Slovenskej republiky je v súvislosti so situáciou v Izraeli kedykoľvek pripravený poskytnúť pomoc ako našim občanom, tak aj našim partnerom v celej EÚ," oznámil rezort vnútra. 

14:56 - Náčelník štábu IDF generálporučík Herzi Halevi vedie hodnotenie s vyššími dôstojníkmi na južnom veliteľstve v Beershebe.

Južné veliteľstvo v Beershebe Foto: Twitter/manniefabian Južné veliteľstvo v Beershebe

14:50 - Video v článku nižšie ukazuje na moment, keď izraelská raketa zničí budovu blízko vysielacej pozície BBC v Gaze.

Zábery boli natočené v sobotu, keď Izrael začal s odvetnými útokmi po rozsiahlom útoku palestínskych militantov.

14:46 - IDF tvrdí, že v pásme Gazy útočia desiatky bojových lietadiel.

14:41 - Polícia zverejnila video, kde sú dôstojníci bojujúci s teroristami Hamasu v meste na juhu Izraela.

14:37 - Vysokopostavený predstaviteľ hnutia Hamas Ajman Júnis prišiel o život počas izraelských útokov v pásme Gazy. Informuje agentúra DPA.

Úrad na ochranu civilistov potvrdil, že Júnisovo telo našli v nedeľu po bombardovaní v troskách jeho domu v utečeneckom tábore v pásme Gazy.

Izraelské bojové lietadlá útočia na ciele hnutia Hamas v pásme Gazy, kde toto hnutie vládne. Útoky sú reakciou na sobotňajšiu masívnu vojenskú operáciu Hamasu proti Izraelu.

Militanti na viacerých miestach vtrhli na izraelské územie a vypálili na Izrael tisíce rakiet.

Hnutie Hamas na svoje zoznamy teroristických organizácii zaradil Izrael, Európska únia i Spojené štáty, pripomína DPA.

14:33 - Zábery ukazujú odpálenie rakety Patriot nad Safedom.

14:32 - Veliteľstvo rozširuje obmedzenia pre obyvateľov južného a stredného Izraela: Vnútorné zhromaždenia do 50 ľudí, vonku do 10. Pracoviská len ak sú v blízkosti úkrytov. Žiadne školy v celej krajine. Obmedzenia platia do utorka 18:00.

14:16 - Vďaka objavu sídla Tall es-Sakan (asi päť kilometrov južne od mesta Gaza) v roku 1998 archeológovia potvrdili, že na území dnešného Pásma Gazy bolo v rokoch 3200 až 2000 pred naším letopočtom opevnené kanaánske mesto.

Následne sa Gaza dostala pod asýrsku, babylonskú, rímsku, arabskú a kresťanskú nadvládu.

14:15 - Po páde osmanskej ríše v roku 1917, ktorá vládla na Blízkom východe od roku 1517, dostala územie Pásma Gazy pod mandátnu správu Británie.

Po odchode britských jednotiek v roku 1948 pripadlo po prvej izraelsko-arabskej vojne Pásmo Egyptu. Obyvatelia Pásma ale nemali egyptské občianstvo.

14:14 - V auguste 2005 bolo z Pásma Gazy evakuovaných všetkých 21 židovských osád. Potom, čo radikálne hnutie Hamas porazilo v parlamentných voľbách v januári 2006 doteraz vládnuce hnutie Fatah, začali medzi oboma hnutiami ozbrojené strety.

Tie vyvrcholili v júni 2007, keď hnutie Hamas ovládlo Pásmo Gazy a dobylo po bojoch hlavnej bašty hnutie Fatah prezidenta Mahmúda Abbása.

14:13 - V júni 2006 uvalil Izrael na enklávu pozemnú, vzdušnú a námornú blokádu po únose izraelského vojaka, ktorý bol prepustený až v roku 2011. Hebrejský štát posilnil blokádu v júni 2007, kedy Hamas násilím vyhnal z Gazy palestínsku.

V septembri 2007 Izrael vyhlásil Pásmo Gazy pod vedením Hamasu za "nepriateľskú entitu".

14:10 - Od mája 2018 nechal Egypt po rokoch takmer trvalého uzavretia otvoriť hraničný priechod Rafah, ktorý je pre obyvateľov Gazy jedinou spojnicou so svetom, ktorá nie je v izraelských rukách.

14:09 - V Pásme nie sú prírodné zdroje a trpia chronickým nedostatkom vody a pohonných hmôt. Polovica obyvateľov, z ktorých tri štvrtiny tvoria mladí ľudia, je nezamestnaná.

Viac ako dve tretiny obyvateľov sú závislé od humanitárnej pomoci. Rovnaký podiel ľudí žije pod hranicou chudoby.

14:06 - Izraelský bezpečnostný kabinet vyhlasuje vojnový stav v reakcii na sobotňajšie útoky palestínskeho hnutia Hamas. Oznámila to v nedeľu kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

14:04 - Pozrite si, ako svet reaguje na konflikt medzi Izraelom a Palestínou.

14:02 - Pásmo Gazy, ktoré je od soboty dejiskom novej vojny s Izraelom, je palestínskou enklávou v rukách islamistického hnutia Hamas. Leží pri Stredozemnom mori a susedí s Izraelom a Egyptom.

Je to malé územie o rozlohe 365 km2, šírka Pásma je šesť až 12 kilometrov, dĺžka 45 kilometrov. Žijú v ňom viac ako dva milióny Palestínčanov, teda takmer 6000 obyvateľov na štvorcový kilometer, čo je jedna z najvyšších hustôt zaľudnenia obyvateľstva na svete.

14:00 - Za posledných 15 rokov došlo k vojenskej konfrontácii medzi Izraelom a Hamasom niekoľkokrát.

Pri trojdňovej izraelskej ofenzíve v marci 2008 bolo zabitých cez 120 Palestínčanov a dvaja izraelskí vojaci, pri ďalšom bombardovaní Pásma v decembri 2008 zahynulo cez 1400 Palestínčanov a 13 Izraelčanov.

Pri konfrontácii v lete 2014 zahynulo vyše 2200 Palestínčanov a 74 Izraelčanov, jedenásťdňové boje v máji 2021 si vyžiadali vyše 250 mŕtvych Palestínčanov a 14 mŕtvych na izraelskej strane.

A naposledy tento rok v máji 2023 bolo počas piatich dní zabitých 34 Palestínčanov a jeden Izraelčan.

13:55 - Polícia zverejnila zábery síl bojujúcich s teroristami Hamasu na juhu Izraela. V bojoch zahynulo najmenej 30 dôstojníkov.

13:54 - Poľsko oznámilo, že začína evakuovať svojich občanov z Izraela.

Letectvo vyšle do operácie tri dopravné lietadlá C-130H Hercules.

Poľsko tiež pomôže pri evakuácii ďalších občanov EÚ a cudzincov, ktorí chcú opustiť krajinu.

13:52 - Jake Marlowe (26) sa stratil v sobotu skoro ráno po útoku na tanečnej párty pod holým nebom neďaleko izraelského kibucu Reim.

„Robil ochrankára, zavolal mi o 04:30, aby povedal, že rakety preleteli,“ povedala. Potom, asi o 05:30, napísal SMS a v nej bolo: „signál je veľmi zlý, všetko je v poriadku, budem vás informovať, sľubujem,“ povedala matka Marlowa.

Lisa pre Jewish News povedala, že zaisťoval bezpečnosť na večierku a naposledy počula o svojom synovi prostredníctvom textovej správy.

13:47 - Izrael sa vydáva na dlhú a ťažkú vojnu. Hlásia stovky mŕtvych. Pozrite si aktuálnu situáciu.

13:41 - Britský občan Jake Marlowe je nezvestný a údajne sa nachádza v pásme Gazy po tom, čo palestínske militantné hnutie Hamas spustilo v sobotu ráno masívny prekvapivý útok na Izrael. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu následne oznámil, že krajina je "vo vojne" a začína vojenskú operáciu proti Hamasu. Informovala agentúra DPA.

13:40 - O tom, ako to aktuálne vyzerá v uliciach Izraela, sme sa rozprávali s Dávidom Polákom, Slovákom žijúcim neďaleko Tel Avivu.

13:38 - Futbalový tím Hapoel Tel Aviv oznámil, že bývalý hviezdny útočník Lior Asulin bol medzi mŕtvymi po tom, čo ozbrojenci Hamasu spustili paľbu na prírodnú párty neďaleko hraníc počas ich masívneho útoku.

„S veľkým zármutkom sme po mnohých hodinách, keď bol vyhlásený za nezvestného, ​​boli informovaní, že nášho bývalého hráča Liora Asulina zavraždili teroristi na párty v Re'ime,“ oznamuje Hapoel.

13:36 - Izraelčania prichádzajú vo veľkom počte po celej krajine, aby darovali krv zraneným civilistom a vytvorili rezervy pre vojakov, ktorí sa chystajú ísť do boja.

13:34 - Správy Channel 13 uvádzajú počet obetí útoku Hamasu v Izraeli na 600.

13:31 - Kompilácia klipov Hamasu ukazuje, ako teroristická skupina v sobotu napadla južný Izrael. Najprv bombardovali izraelské pozorovacie veže a zbraňové systémy na hranici, potom odpálili stovky rakiet.

Keď teroristi na padákových klzákoch preleteli cez hranicu, o chvíľu neskôr sa Hamas priblížil k hraničnému plotu, vyhodil ho do vzduchu a umožnil stovkám teroristov preniknúť do Izraela.

13:27 - ta3 komunikovala s prednostom Mestského úradu Trenčianske Teplice Vladimírom Vrankom. Ten potvrdil, že skupina Slovákov v Izraeli s primátorkou sú v bezpečí, nachádzajú sa na severe krajiny, kde im nehrozí žiadne nebezpečenstvo.

Aktuálne sa ta3 snaží kontaktovať primátorku mesta. O nových zisteniach vás budeme informovať.

13:26 - Izraelské obranné sily sfalšovali aktuálne informácie o prebiehajúcich evakuáciách.

Urim, Bari, Nahal Oz, Nativ Hatara, Zikim sú oblasti na juhu krajiny, kde sú obyvatelia požiadaní, aby opustili svoje domovy.

Ďalšie evakuácie "budú vykonané podľa vyhodnotenia situácie", tvrdí armáda.

13:20 - Ozbrojené krídlo Hamasu v nedeľu podľa BBC uviedlo, že v priebehu niekoľkých hodín prepustí množstvo izraelských vojakov a civilistov, ktoré zajalo.

Hamas neustále vydáva vyhlásenia, že bude pokračovať v tom, čo je podľa nich pomsta za izraelskú agresiu.

13:19 - Počet obetí teroristického útoku Hamasu na Izrael stúpol na 400 informuje spravodajstvo Channel 12. Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že viac ako 2000 zranených.

13:11 - IDF tvrdí, že zaútočila na tri veliteľské centrá patriace teroristickým skupinám v pásme Gazy. Zábery ukazujú štrajk na sídlo PIJ.

13:10 - Veliteľ elitnej multidimenzionálnej jednotky, tiež známej ako jednotka „Ghost“, plukovník Roi Levy bol včera zabitý, keď jeho sily bojovali s teroristami Hamasu v južnej komunite Re’im.

IDF hovorí, že „statočne viedol svoj tím, zaútočil na teroristov a vstúpil do bitky ako prvý v kibuci Re'im, aby zachránil občanov, ktorí boli obkľúčení vo svojich domovoch.“

13:04 - Francúzsko zvýšilo bezpečnosť v okolí synagóg a židovských škôl vzhľadom na víkendové útoky islamistickej skupiny Hamas na Izrael, uviedla premiérka Élisabeth Borneová.

„Zvýšili sme bezpečnosť na miestach bohoslužieb a v školách. V tejto fáze neexistuje žiadna konkrétna hrozba, ale zostaneme mimoriadne ostražití,“ povedala.

13:00 - Istá Izraelčanka zverejňila na sociálnych sieťach úprimnú prosbu s fotografiou svojej 85-ročnej babičky v rukách teroristov Hamasu v Gaze.

„Moja stará mama založila Kibuc vlastnými rukami. Táto krajina ju opustila, ako rukojemníka,“ píše. „Zjavne je niekde hodená, trpí silnými bolesťami, bez liekov, bez jedla a bez vody, umiera od strachu, sama.“ Ďalej píše, že nikto sa s nimi nerozpráva a nikto im nemôže nič povedať.

12:52 - Pápež František v nedeľu vyzval na ukončenie útokov a násilia v Izraeli a povedal, že terorizmus a vojna nevyriešia žiadne problémy, ale prinesú len ďalšie utrpenie a smrť nevinným ľuďom.

„Vojna je porážka, iba porážka. Modlime sa za mier v Izraeli a Palestíne,“ povedal pápež vo svojom týždennom príhovore k veriacim na Námestí sv. Petra.

12:41 - Pozrite si viac o konflikte medzi Izraelom a Palestínou. Aký je aktuálny vývoj a situácia? Viac o tom nám povedala moderátorka Andrea Simančíková zo zahraničnej redakcii. 

12:39 - Podľa portálu Aktualít sa v Izraeli nachádza primátorka Trenčianskych Teplíc Zuzana Frajková Ďurmeková spolu s ďalšími 30-timi Slovákmi.

Počujú výbuchy a majú sa presúvať v rámci zájazdu na miesta nepokojov. Radnica potvrdila, že skupina má strach o život.

12:36 - Video z juhoizraelského mesta Aškelon ukazuje systém protivzdušnej obrany Iron Dome, ktorý zachytáva rakety z Gazy.

12:33 - Video ukazuje zneškodnenie palestínskych teroristov na pláži. IDF tvrdí, že zabila dvoch palestínskych teroristov, ktorí prenikli do Izraela cez pláž Zikim na hranici s Gazou.

12:23 - Ceny ropy by v reakcii na útok palestínskych ozbrojencov z Hamasu na Izrael mohli v pondelok prudko vzrásť.

Celkový vplyv útoku ale bude pravdepodobne obmedzený. Povedali to spravodajskej televízii CNBC odborníci na energetiku.

To však podľa nich platí iba za predpokladu, že konflikt nebude ďalej eskalovať.

12:20 - Eskalácie izraelsko-palestínskeho konfliktu visia na vlásku v južnom Libanone, no zatiahnutá bude pravdepodobne aj celá krajina.

Skupina podporovaná Iránom si starostlivo vybrala svoj cieľ, tri pozície na spornom území fariem Shebaa. Dokáže však oveľa viac.

Hizballáh, ktorý je podobne ako Irán oddaný zničeniu Izraela, včera zablahoželal Hamasu k jeho útokom na izraelské územie a povedal, že „bude pozorne sledovať vývoj“.

Sympatizantská skupina Hamasu má k dispozícii rakety dlhého doletu, ktoré môžu zasiahnuť hlboko do izraelského územia.

Izrael, ktorý v nedeľu ráno okamžite odvetil tým, že sa zameral na štartovacie a iné miesta, už vyslal posily k svojej severnej hranici. Tvrdí, že plánuje dlhý konflikt a očakáva sa pozemná ofenzíva v Gaze.

Plot izraelskej vojenskej pozície Foto: TASR/AP Plot izraelskej vojenskej pozície

12:12 - Palestínski lídri tvrdili, že ešte nemajú „úplný obraz“ rukojemníkov, ale povedali, že tí, ktorí boli privedení do Gazy, boli odvedení na „zabezpečené miesta“ po celom území.

„Je jasné, že ich je veľké množstvo - niekoľko desiatok,“ hovorí úradník, ktorý si neželal byť identifikovaný, pretože nebol oprávnený informovať médiá.

12:11 - Egyptský predstaviteľ uviedol, že Izrael požiadal Káhiru o pomoc, aby zaistil bezpečnosť rukojemníkov, a že šéf egyptskej tajnej služby kontaktoval Hamas a menšiu, ale radikálnejšiu skupinu Islamský džihád, ktorá sa tiež zúčastnila na invázii, aby získal informácie.

Egypt bol v minulosti často sprostredkovateľom medzi oboma stranami.

12:07 - „Hudba sa zastavila a zaznela raketová siréna,“ povedala mladá žena Ortal pre izraelskú televíziu N12 News. „Zrazu z ničoho nič začali strieľať.“

Ďalšia účastníčka večierka, Esther Borochov, povedala, že auto vrazilo do jej vozidla, keď sa snažila utiecť predtým, ako jej a jej priateľovi mladý muž povedal, aby naskočili do jeho vozidla predtým, ako ho zastrelili. Hrala mŕtvu, kým ju nezachránili.

„Nemohla som hýbať nohami,“ povedala agentúre Reuters v nemocnici. „Prišli vojaci a odviedli nás do kríkov.“

12:05 - V južnom meste Magen, blízko hraníc s pásmom Gazy, sú hlásené ťažké prestrelky medzi izraelskými vojakmi a palestínskymi teroristami.

Podľa hebrejských médií izraelské obranné sily tiež používajú tanky proti teroristom v oblasti.

12:02 - Izraelské obranné sily tvrdia, že vypálili varovné výstrely na členov Hizballáhu, ktorí sa pokúšali obnoviť stan na hraniciach s Libanonom po tom, čo bol predtým bombardovaný v reakcii na mínometný útok.

„Pred chvíľou IDF vypálili varovné výstrely na množstvo podozrivých v oblasti infraštruktúry, ktorá bola dnes zasiahnutá v Mount Dov,“ uvádza sa vo vyhlásení armády.

12:00 - Vojaci izraelskej námornej pechoty zabránili v nedeľu novému útoku piatich palestínskych militantov z pásma Gazy na izraelskom území, uviedli zdroje z armády. Informuje agentúra DPA.

"Vojaci námornej pechoty izraelských ozbrojených síl (IDF) spozorovali päť teroristov, ktorí sa ukrývali v oblasti pláže Zikim na izraelskom území," uviedol hovorca IDF. Pláž sa nachádza na izraelskom pobreží Stredozemného mora.  

11:55 - Minister obrany Yoav Gallant na stretnutí s náčelníkom štábu IDF generálporučíkom Herzim Halevim a ďalšími vyššími dôstojníkmi.

Minister obrany Yoav Gallant na stretnutí Foto: Twitter/manniefabian Minister obrany Yoav Gallant na stretnutí

11:53 - Izraelské sily vedú prestrelku s palestínskymi teroristami, ktorí išli z pohraničnej oblasti Gazy smerom na Ašdod.

Zábery ukazujú, že izraelským silám sa podarilo zastaviť svoje auto a prudko strieľať smerom k poľu, kam teroristi utiekli.

11:51 - Thajské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že 11 jeho štátnych príslušníkov bolo zajatých ako rukojemníkov počas bojov v južnom Izraeli a pravdepodobne ich priviezli do Gazy.

„Sú nevinní a nemajú nič spoločné so žiadnym konfliktom,“ povedal podľa Bangkok Post thajský premiér Srettha Thavisin.

11:49 - Teroristický útok proti izraelským turistom v Alexandrii v Egypte

Egyptský policajt použil svoju zbraň, aby začal strieľať na autobus izraelských turistov.

Najmenej dvaja Izraelčania zahynuli, mnohí ďalší sú zranení.

11:46 - Palestínska samospráva v nedeľu požiadala o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Ligy arabských štátov (LAS) na úrovni ministrov zahraničia. Informovala o tom palestínska tlačová agentúra WAFA.

Žiadosť o zvolanie schôdzky prichádza v súvislosti s "brutálnou a pokračujúcou izraelskou agresiou proti palestínskemu ľudu, vrátane eskalácie útoku tisícov osadníkov na mešitu Al-Aksá," citovala agentúra WAFA palestínskeho veľvyslanca pri Lige arabských štátov. Tá má v súčasnej dobe 22 členov, a to vrátane Palestínskej samosprávy.

11:40 - Podľa novinárky Lyse Doucet z BBC, je Hamas tiež pripravený na boj. Jeho trúfalý útok rezonoval s Palestínčanmi, ktorí sú unavení z izraelských reštrikcií a zúria na svojich vlastných vodcov v Palestínskej samospráve.

Táto kríza prichádza aj v čase, keď Izrael a Spojené štáty rokujú so Saudskou Arábiou o tom, čo by bolo pre kráľovstvo významným krokom k uznaniu židovského štátu.

Hamas teraz všetkým pripomenul, že sú stále silou, s ktorou treba počítať, a stále je potrebné vyriešiť veľké problémy.

11:37 - Medzi Izraelom a Hamasom trvá desaťročia napätia, útokov a totálnych vojen. Táto kríza je však iná a nebezpečná – predovšetkým pre veľký počet izraelských rukojemníkov, ale aj pre rastúci počet izraelských obetí.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu bude pod obrovským tlakom zo strany svojej pravicovej vlády, aby urobil to, čomu sa on a ďalší izraelskí lídri v minulosti vyhýbali. Môže nastať veľká pozemná ofenzíva do Gazy, ešte väčšie znovuobsadenie územia.

11:35 - Britská ministerka vnútra na platforme X uviedla, že očakáva, že polícia zastaví prejavy podpory Hamasu vo svetle udalostí v Izraeli.

„V uliciach Británie musí existovať nulová tolerancia voči antisemitizmu alebo glorifikácii terorizmu. Očakávam, že polícia použije plnú silu zákona proti prejavom podpory Hamasu, iným zakázaným teroristickým skupinám alebo pokusom zastrašiť britských Židov,“ píše na sociálnej sieti X.

11:32 - Hamas zverejnil videá, na ktorých v sobotu spúšťali samovražedné drony proti izraelským silám.

11:29 - V Istanbule sa minulú noc zhromaždili obrovské davy a skandovali: "Pošlite tureckých vojakov do Gazy!"

11:26 - Polícia tvrdí, že sily prenasledujú vozidlo z pohraničnej oblasti Gazy smerujúce na sever do Izraela, o ktorom sa predpokladá, že obsahuje teroristov Hamasu.

"Motoristov žiadame, aby boli opatrní," povedal policajný hovorca Eli Levy.

K incidentu došlo v čase, keď izraelskí vojaci pokračujú v boji s teroristami z hnutia Hamas, ktorí o viac ako 24 hodín neskôr prenikli do južného Izraela z pásma Gazy.

11:24 - Agnès Callamard, generálna tajomníčka Amnesty International, včera povedala: „Sme hlboko znepokojení rastúcim počtom civilných obetí v Gaze, Izraeli a na okupovanom Západnom brehu Jordánu a naliehavo vyzývame všetky strany konfliktu, aby dodržiavali medzinárodné právo a vynaložili maximálne úsilie na to, aby vyhnúť sa ďalšiemu civilnému krviprelievaniu. Podľa medzinárodného humanitárneho práva majú všetky strany konfliktu jasnú povinnosť chrániť životy civilistov, ktorí sa dostali do nepriateľských akcií.“

11:19 - Vysoký hovorca Hamasu Usáma Hamadan v nedeľu pri rozhovore s al-Džazírou povedal, že jeho skupina neútočí na civilistov.

„Musíte rozlišovať medzi osadníkmi a civilistami. Osadníci zaútočili na Palestínčanov...Dúfame, že Amnesty má medzinárodnú pokoru a pošle nám vyvinutejšie zbrane, aby sme útočili len na vojakov,“ povedal pre Al Jazeera.

Hamdan tvrdil, že za osadníkov možno považovať aj civilistov žijúcich naprieč mestami v blízkosti izraelskej hranice s pásmom Gazy, v ktorej už dlho žije viac ako dva milióny ľudí, čo je porovnateľné so stovkami tisíc izraelských osadníkov žijúcich na palestínskych územiach na Západnom brehu Jordánu.

11:14 - Na obrázkoch v Gaze môžete vidieť rozsah zničenia po izraelských náletoch v reakcii na palestínsky útok. Zničená je aj Mešita v Khan Yunis, v južnom pásme Gazy, zatiaľ čo niekoľko veľkých budov je tiež vidieť v ruinách v meste Gaza.

11:09 - Pri násilnostiach medzi izraelskými silami a palestínskym militantným hnutím Hamas zomreli dvaja thajskí štátni príslušníci, uviedol thajský premiér.

11:07 - "Našou úlohou na najbližších 24 hodín je evakuovať všetkých obyvateľov žijúcich v okolí Gazy," povedal hovorca izraelskej armády Daniel Hagari pre agentúru AFP. Cieľom bojov je podľa jeho slov aj oslobodenie rukojemníkov, ktorých militanti zadržiavajú v Izraeli.

11:06 - Počet obetí konfliktu v pásme Gazy sa v nedeľu zvýšil na 313. Izraelská armáda pokračuje v evakuácii civilistov. Informujú agentúry AP a AFP.

Ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy hlásilo 313 obetí a najmenej 1990 zranených z radov Palestínčanov. Medzi obeťami a zranenými sú aj deti.

Hlavný hovorca izraelskej armády Daniel Hagari pre AP v nedeľu povedal, že izraelská armáda zabila stovky teroristov a ďalšie desiatky zajala.

10:55 V obci Kfar Aza obyvatelia viac ako 24 hodín po prvých útokoch čakali na pomoc, zabarikádovaní vo svojich domoch, píše denník Haarec. "Kfar Aza stále sužuje vojna," cituje denník nemenovaného člena komunity. "Teroristi stále chodia po osade! Strieľajú na chodníkoch, schovávajú sa na strechách, niektorí sú v domoch s rukojemníkmi!" uviedol.

10:38 Izraelská armáda má za úlohu do 24 hodín evakuovať všetkých obyvateľov obcí v blízkosti Pásma Gazy, kde pokračujú boje s palestínskymi ozbrojencami. Uviedol to hlavný hovorca ozbrojených síl Daniel Hagari. Do oblasti podľa neho boli vyslané desaťtisíce vojakov, informuje agentúra AFP.

10:36 Izraelský veľvyslanec v Spojenom kráľovstve uviedol, že krajina je teraz v „nevyhnutnej vojne“ s Hamasom, aby „chránila našich ľudí“.

V rozhovore pre BBC Tzipi Hotovoley povedal, že Izraelčania sa včera prebudili do „nočnej mory“ a označili Hamas za „teroristickú organizáciu“, ktorá sa zameriava na civilistov a „nevinné deti“. "Musíme sa uistiť, že celá infraštruktúra terorizmu bude 100 % zničená," dodal.

10:23 K útoku Hamasu na Izrael v nedeľu mimoriadne zasadne Bezpečnostná rada OSN. Schôdzu zvolala Brazília, ktorá tento mesiac prevzala predsedníctvo v rade. 

10:13 Izraelská armáda ráno oznámila, že s ozbrojencami Hamasu stále bojujú v ôsmich oblastiach. Neuviedla však, že by sa na miestach aktívne bojovalo. V ďalších 22 napadnutých lokalitách naopak už dostala situáciu pod kontrolu, uviedol hovorca Richard Hecht.

Israel_Palestinians730738.jpg Foto: TASR/AP Palestínčania kontrolujú trosky budovy po tom, čo ju zasiahol izraelský nálet

10:11 Priaznivci Hamasu včera večer oslavovali v uliciach Kanady.

10:09 Podľa aktuálnych informácií v Kfar Aza pri hraniciach s Gazou prebiehajú prestrelky medzi vojakmi a teroristami, keďže izraelská armáda pracuje na odstránení všetkých zostávajúcich teroristov, a to viac ako 24 hodín po tom, čo Hamas spustil svoj útok. Hebrejské médiá uvádzajú, že v Kfar Aza je ukrytých najmenej 10 teroristov. Píše o tom The Times of Izrael.

10:05 Izrael uvádza, že zasiahol množstvo objektov Hamasu, vrátane sídla šéfa spravodajskej služby militantného hnutia. Podľa izraelskej armády dnes ráno letecké údery v Pásme Gazy pokračovali. Od palestínskych zdrojov už v sobotu prichádzali informácie, že nálety zasahujú aj zdravotnícku infraštruktúru.

9:49 Čína vyjadrila znepokojenie nad situáciou v Izraeli a vyzvala na zastavenie paľby. Rusko obe strany konfliktu požiadalo, aby sa usilovali o dosiahnutie okamžitého prímeria.

"Čína je hlboko znepokojená so súčasným stupňovaním napätia a násilia medzi Palestínou a Izraelom," uviedlo čínske ministerstvo zahraničných vecí.

9:37 Ostro sledovaná je aj situácia v osade Beeri južne od Sderotu, kde v sobotu podľa všetkého útočníci držali desiatky obyvateľov ako rukojemníkov. Izrael v noci na nedeľu ohlásil oslobodenie takmer 50 ľudí.

9:24 Pozrite si zábery Izraelských ozbrojených síl z dnešného útoku na infraštruktúru Hizballáhu (teroristickej skupiny z Libanonu) v oblasti Mount Dov.

9:22 Víkendové boje a súčasné raketové útoky Hamasu majú cez 300 potvrdených obetí, ďalšie stovky ľudí utrpeli zranenia. Izraelčania v sobotu odpovedali náletmi na Pásmo Gazy, ktoré podľa palestínskych zdrojov zabili vyše 230 ľudí.

9:17 Jedným z centier bojov sa zdá byť Sderot, ktorý leží v tesnej blízkosti severovýchodného konca Pásma Gazy. V sobotu popoludní sa začala objavovať svedectvo reportérov, podľa ktorých tam boli na ulici tela zabitých. Okrem iného sa tam zvádzali boje o policajnú stanicu, ktorou sa Izraelcom zhruba po 20 hodinách podarilo znovudobyť.

9:15 Izrael je "stále vo vojne", povedal hovorca armády Richard Hecht. "Stále dokončuje snahy prevziať plnú kontrolu nad izraelským územím a komunitami," citovala ho spravodajská spoločnosť BBC.

8:50 Ozbrojené krídlo palestínskeho radikálneho hnutia Hamas v nedeľu oznámilo, že jeho príslušníci stále zvádzajú tvrdé boje na niekoľkých miestach Izraela. Vyhlásenie podľa agentúry Reuters spomína obce neďaleko Pásma Gazy vrátane miest Sderot a Ofakim alebo dedinu Beeri, kde sa podľa Izraelčanov v noci podarilo zachrániť desiatky ľudí zadržiavaných ozbrojencami.

8:39 Téme sa venujeme aj vo vysielaní ta3. Pozrite si aktuálnu reportáž.

8:31 Pozrite si prehľad strát. Zverejnila ho izraelská ambasáda v USA. Rukojemníkmi palestínskych militantov sa stali desiatky Izraelčanov. Oficiálne číslo nie je známe, ale veľvyslanectvo uvádza počet 100. Podľa BBC zahŕňa civilistov aj vojakov.

8:22 Izraelské obranné sily cez noc dobyli späť všetky miesta, ktoré držalo palestínske militantné hnutie Hamas, okrem ôsmich, a začali s nájazdmi z domu do domu na všetkých zostávajúcich ozbrojencov. Píše o tom Guardian.

8:14 Palestínske ministerstvo zdravotníctva v Gaze uviedlo, že pri izraelských náletoch zahynulo za posledných 24 hodín 256 Palestínčanov vrátane 20 detí. Ďalších 1788 ľudí utrpelo zranenia, uvádza ministerstvo. Informuje o tom BBC.

8:04 Vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters, Hizballáh uviedol, že útok na tri zariadenia izraelskej armády bol znakom "solidarity s palestínskym ľudom".

7:43 K zodpovednosti za mínometnú paľbu v severnom Izraeli, ktorá prišla z Libanonu, sa v nedeľu prihlásila teroristická skupina Hizballáh. Vo vyhlásení tvrdí, že zaútočila na tri izraelské vojenské miesta v spornom regióne Mount Dov. Izraelské obranné sily nehlásili obete ani zranených a uviedli, že odpovedali delostreleckými útokmi. Píše o tom The Times of Izrael.

7:42 Nemecko a Francúzsko v sobotu posilnili ochranu židovských náboženských objektov, škôl aj pamiatok na svojom území v súvislosti so sobotňajším útokom palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael. Informovala o tom agentúra AFP.

7:37 Z izraelských spravodajských zdrojov podľa Guardianu prichádzajú správy, že členovia Hamasu spustili novú inváziu do Eškolu v južnom regióne Izraela.

7:35 Izraelské sily tvrdia, že vykonávajú delostrelecké útoky v Libanone po "pred niekoľkými minútami vykonanej streľbe na izraelské územie". Píše o tom BBC.

Keď ich dostaneme, prinesieme vám ďalšie aktualizácie.

7:31 Izraelské ozbrojené sily zverejnili letecké fotografie štyroch viacposchodových budov, ktoré včera zasiahli izraelské stíhačky.

7:26 Úrad izraelského premiéra uviedol, že reakcia Jeruzalema na útoky zbaví Hamas a Islamský džihád "schopnosti a túžby ohrozovať a poškodzovať občanov Izraela na mnoho rokov".

7:20 Izrael ďakuje tým po celom svete, ktorí mu vyjadrujú podporu a solidaritu. "Toto je temný deň pre nás všetkých tu v Izraeli, ale vašu lásku a náklonnosť cítime na míle ďaleko," píše sa na sociálnej sieti X.

7:14 Izrael zastaví dodávky elektriny, pohonných hmôt a tovaru do Pásma Gazy, ktoré má radikálny Hamas pod kontrolou.

7:13 Izrael sa podľa premiéra Benjamina Netanjahua vydáva na dlhú a ťažkú vojnu, ktorú mu vnútil vražedný útok Hamasu. Netanjahu to uviedol na sociálnej sieti X. Po zasadnutí bezpečnostného kabinetu tiež povedal, že Izrael chce zničiť vojenské a vládne kapacity Hamásu a Islamského džihádu.

7:12 Ani v noci na nedeľu nebola podľa izraelskej armády situácia na juhu krajiny plne pod kontrolou. Na izraelskom území v okolí Pásma Gazy sú naďalej Palestínčania, s ktorými sa izraelské sily stretávajú.

7:07 Počet obetí útoku radikálneho palestínskeho hnutia Hamas na Izrael stúpol už na viac ako 300, napísal server denníka The Jerusalem Post. Zranených je takmer 1600, okolo 20 z nich je v kritickom stave, ďalších asi 300 vo vážnom.

7:00 Dobré ráno. Vitajte pri novom ONLINE článku, v ktorom sa venujeme palestínsko-izraelskému konfliktu. Včerajší môžete čítať nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok