Nezostanú v Izraeli. Rezort vnútra pripravuje let pre občanov, ktorí sa chcú vrátiť na Slovensko

8.10.2023 18:56 , Aktualizované: 8.10.2023 17:14

Ministerstvo vnútra SR pripravuje repatriačný let pre našich občanov, ktorí sa chcú vrátiť z Izraela domov a prejavia oň záujem. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR zároveň vyzýva slovenských občanov, aby až do odvolania zvážili nevyhnutnosť cestovania do Izraela.

Ministerstvo na sociálnej sieti napísalo, že jeho letecký útvar je v súvislosti so situáciou v Izraeli "pripravený poskytnúť pomoc ako našim občanom, tak aj našim partnerom v celej EÚ".

Necestujte do Izraela

Upozornenie necestovať do Izraela vydal rezort diplomacie v súvislosti so zhoršenou bezpečnostnou situáciou vyvolanou konfliktom izraelskej armády s palestínskymi radikálmi.

"Naďalej platí, že zastupiteľský úrad v Tel Avive neeviduje medzi obeťami ani zranenými občanov SR," zdôraznilo ministerstvo. Upozornilo však, že v prípade pomoci občanom, ktorí sa v Izraeli nachádzajú, eviduje problémy s komerčným leteckým spojením.

"Komunikujeme s príslušnými orgánmi vrátane Ministerstva vnútra SR aj našimi európskymi partnermi. Sme v spojení aj so zástupcami cestovných kancelárií, aby sme v prípade núdze či nemožnosti odletieť pôvodne plánovaným spôsobom mohli pomôcť občanom dostať sa domov do vlasti," dodal rezort.

"Slovenských občanov nachádzajúcich sa v Izraeli vyzývame venovať maximálnu pozornosť vývoju situácie, sledovať miestne médiá, dôsledne zvážiť nevyhnutnosť presunov v rámci Izraela a predovšetkým dôrazne rešpektovať pokyny bezpečnostných zložiek a izraelskej armády," uviedlo MZVEZ SR.

"V žiadnom prípade neodporúčame cestovať a pohybovať sa v blízkosti pásma Gazy," zdôraznil rezort. Poukázal aj na to, že mimoriadna bezpečnostná situácia platí na celom území Izraela a riziku raketového ostreľovania je vystavená aj časť južného a centrálneho Izraela. "Nie je vylúčené, že v najbližších dňoch sa nepokoje môžu presunúť aj do iných častí Izraela. V niektorých častiach Západného brehu môže príležitostne dochádzať k lokálnym nepokojom, respektíve k zrážkam radikálnych skupín s bezpečnostnými zložkami," varovalo ministerstvo.

Čo robiť v prípade núdze?

Pripomenulo, že v prípade núdze môžu občania Slovenskej republiky kontaktovať pohotovostné číslo mobilného telefónu Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Izraeli +972 544556642. Odporúča tiež využiť pred cestou do zahraničia službu dobrovoľnej registrácie na webe MZVEZ SR.

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu (7. 10.) skoro ráno začalo z pásma Gazy vojenskú operáciu proti Izraelu a jeho militanti na viacerých miestach vtrhli na izraelské územie. Izraelská armáda v reakcii vyhlásila vojnový stav a začala útočiť na ciele Hamasu v pásme Gazy. Konflikt si od soboty vyžiadal stovky obetí a tisíce ľudí utrpeli zranenia.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok