Kam zmizol svetoznámy Banksy, ktorý maľoval aj na zničené múry na Ukrajine? Možno sa konečne dočkáme odpovede

Svetoznámy graffiti umelec je obvinený z ohovárania. Jeho diela, ktoré sa predávajú za milióny, budú čoskoro témou procesu na Najvyššom súde vo Veľkej Británii. O žalobe ako prvý informoval Daily Mail.

Banksy
Foto: zdroj: Twitter/ Muriel Lherm, Carol Rovira News

Je Banksyho identita odhalená?

Banksy je pseudonym päťdesiattriročného Robina Gunninghama, ktorý sa narodil v anglickom Bristole. Vystupuje ako obžalovaný v súdnom konaní voči umelcovi s rovnakou prezývkou, ktorý ho obviňuje z ohovárania. Píše o tom Daily Mail.

Spoluobžalovanou je spoločnosť Pest Control Ltd., ktorú založil práve Banksy. Predáva umenie, ktoré sa vždy vyrába cez noc a neviditeľne pomocou šablóny.

Teraz zdobí steny domov a rozpadávajúcich sa múrov nielen v Bristole a Londýne, ale takmer všade na svete. Toto umenie sa dokonca objavilo aj na múroch domov a stavieb na Ukrajine po tom, ako ich poškodili alebo zničili ruské útoky.

Predáva fotografie jeho diel

Muž, ktorý inicioval žalobu, je 56-ročný Andrew Gallagher, ikonoklastický podnikateľ, ktorý začínal v hudobnom priemysle a než využil komerčný potenciál graffiti, v 90. rokoch sa venoval hudobnému štýlu rave.

“Vtedy som si to neuvedomil, ale väčšina fotografií, ktoré som si vzal, boli od nového chlapca z ulice a bola na nich prezývka Banksy,“ vysvetlil v minuloročnom rozhovore a dodal, že tovar, ktorý predáva, sú “cenovo dostupné produkty pre fanúšikov a tých sú milióny.“

Odmieta diskutovať o hroziacej konfrontácii na Najvyššom súde, zatiaľ čo jeho právnik, Aaron Wood z Brandsmiths, denníku povedal, že podrobnosti sú v súčasnosti “dôverné a zostanú dôverné, kým Banksy alebo Pest Control nepredložia svoje potvrdenie o službe. Z tohto dôvodu,“ dodáva Wood, “nemôžem povedať viac.“

Boj o autorské práva

Banksy a Pest Control mlčia. Po úspešnej žiadosti o ochrannú známku EÚ v roku 2014 zistili, že rozsudok bol zrušený, keď sa Gallagher v roku 2021 odvolal. 

Sudcovia poznamenali, že Banksy, ktorý vyhlásil, že “autorské práva sú pre lúzrov“, dlho opovrhoval právami duševného vlastníctva a dodal, že je pre neho ťažké trvať na autorských právach a zostať v anonymite.

Banksyho skutočná identita nebola nikdy úplne potvrdená – a špekulácie o totožnosti záhadného umelca kolujú aj naďalej.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok